ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Οι κρεοπώλες θέτουν σε αμφισβήτηση την απόφαση για τα παρασκευαστήρια

  • Επισημαίνουν ότι «το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι συνυφασμένο με τη δυνατότητα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων και αυτή η πραγματικότητα είναι αδιαπραγμάτευτη για την ΠΟΚΚ και τα σωματεία του κλάδου»
  • Τονίζουν δε ότι «ο κλάδος μας μόχθησε πολύ για να ξεπεράσει σκοπέλους και να φθάσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων, αποκτά μια επιπλέον κατοχύρωση και ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, στις δύσκολες και άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες στις οποίες ζούμε»

Με ανοικτή επιστολή η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών / ΠΟΚΚ προειδοποιεί οποιονδήποτε θέσει σε αμφισβήτηση την απόφαση για τα παρασκευαστήρια ή εργασθεί για την ανατροπή της, ότι ο κλάδος σύσσωμος θα βρεθεί απέναντί του.

Αυτολεξεί η επιστολή έχει ως εξής:

«Το επάγγελμα του κρεοπώλη, αν και συνδέεται με το πλέον αναγκαίο αγαθό, όπως είναι η διατροφή, μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει καμιάς ιδιαίτερης φροντίδας από την Πολιτεία. Τα κρεοπωλεία εξαιρούνται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, καμιά δαπάνη για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό δεν έχει ποτέ ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης, όλες οι απαιτήσεις που εκδίδονται κατά καιρούς και ισχύουν για το επάγγελμά μας, υλοποιούνται με ιδίους πόρους.

Από τα λίγα θετικά που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η θέσπιση της δυνατότητας να έχουμε «παρακείμενο χώρο», ως εργαστήριο παλαιότερα, και η νεώτερη μετεξέλιξή του ως «παρασκευαστήριο του κρεοπωλείου». Η άδεια του παρασκευαστηρίου δίνει στα κρεοπωλεία την δυνατότητα να παρασκευάζουν νόμιμα, τα κρεατοσκευάσματα που έτσι κι αλλιώς, πάντοτε παρήγαγε το παραδοσιακό κρεοπωλείο. Ήταν μια φυσική εξέλιξη στο επάγγελμά μας, που μας δίνει τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε την τέχνη του κρεοπώλη και να την επεκτείνουμε σε δικά μας παρασκευάσματα, που αποτελούν μια προστιθέμενη αξία για τα καταστήματά μας και μια ειδοποιό διαφορά από τα υπερκαταστήματα, που απλά πωλούν κρέας.

Ο κλάδος μας μόχθησε πολύ για να ξεπεράσει σκοπέλους και να φθάσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, με την οποία η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων, αποκτά μια επιπλέον κατοχύρωση και ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, στις δύσκολες και άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες στις οποίες ζούμε.

Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς, ιδιαίτερες σχέσεις με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους και την Διεθνή Συνομοσπονδία Κρεοπωλών (ΙΒC), γνωμοδοτήσεις και τεκμηρίωση από επιστημονικούς συμβούλους, για το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο χαιρετίζει σήμερα ο κόσμος των κρεοπωλών.

Από αυτή την άποψη, είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε οποιονδήποτε θέσει σε αμφισβήτηση αυτή την απόφαση, ή εργασθεί για την ανατροπή της, ότι ο κλάδος σύσσωμος θα βρεθεί απέναντί του. Το επάγγελμα του κρεοπώλη είναι συνυφασμένο με τη δυνατότητα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων και αυτή η πραγματικότητα είναι αδιαπραγμάτευτη για την ΠΟΚΚ και τα σωματεία του κλάδου. Ο κλάδος μας έχει θωρακισθεί με σημαντικές νομοθετικές αποφάσεις και οποιοσδήποτε θελήσει να τις ανατρέψει, θα έρθει αντιμέτωπος με τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών.

Μοναδικός εκφραστής των συμφερόντων του κλάδου είναι η Ομοσπονδία και τα κατά τόπους σωματεία των κρεοπωλών. Αυτοί είναι και οι μόνοι εντεταλμένοι να συνομιλούν με τους επίσημους κρατικούς φορείς, αλλά και οι καθ’ ύλη αρμόδιοι να προτείνουν και να συναποφασίζουν τις οποιεσδήποτε θεσμικές αλλαγές για το επάγγελμά μας. Κάθε συνεισφορά είτε επιστημονική, είτε επαγγελματική, είναι ευπρόσδεκτη και συζητήσιμη, αρκεί ως γνώμονα να έχει το κοινό καλό και την πρόοδο του κλάδου. Και φυσικά πάντοτε σε συνεργασία με την ΠΟΚΚ και τα σωματεία και ποτέ πίσω από τις πλάτες μας, είτε ενάντιά μας.

Μόνο υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις και με βασικό συνομιλητή την Ομοσπονδία είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε οποιαδήποτε εκδήλωση ή συζήτηση διοργανώνεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ΠΟΚΚ επιφυλάσσεται να υπερασπίσει με τον προσφορότερο τρόπο τα δικαιώματα των κρεοπωλών που εκπροσωπεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.