ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ…

in ΕΛΛΑΔΑ/Οικονομία/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ/Πολιτική/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

…που εξακολουθούν να μιλούν για ισχυρούς Δήμους ή αφελείς είναι ή λένε ψέματα.

Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Μνημονίου και ταφόπλακα της Αυτοδιοικήσεως. Είναι η γέφυρα θα λέγαμε με την οποία οι (γνωστοί) Θεσμοί αξιώνουν από τους Δήμους να την διαβούν για να φτάσουν στην Αντίπερα Όχθη: Την Στάση Πληρωμών.

Τούτη την εποχή οι δανειστές της χώρας μας ζητούν επί πίνακι το κεφάλι της Τ.Α. Την θέλουν… αυτοκίνητο στην κατηφόρα με τα φρένα σπασμένα. Την θέλουν να την δουν να γκρεμοτσακίζεται.

Στην αρχή μειώθηκε η χρηματοδότηση των δήμων κατά 60%. Το 60% έγινε 65%, 70% σε χρόνο ρεκόρ! Και φτάνουμε στο σήμερα που η αριστερή Κυβέρνηση βάζει χέρι στα λεφτά των ΟΤΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση/λουκέτο. Ότι η Τ.Α., που είναι το τελευταίο ανάχωμα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, χάνει την δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες – κοινωνικές υπηρεσίες στην δικαιοδοσία των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικά Παντοπωλεία, παροχές καθαριότητας, λειτουργία σχολείων κ.ά.). Όλα αυτά απευθύνονται στους πολίτες και κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους που ολοένα πληθαίνουν και που τις έχουν άμεση ανάγκη. Υπό τις παρούσες συνθήκες οι κοινωνικές αυτές υπηρεσίες εφεξής θα μετατραπούν σε όνειρα θερινής νύχτας.

Όταν άνοιξε το ζήτημα του “Καλλικράτη” με τυμπανοκρουσίες δόθηκε η εντύπωση της… κοσμογονίας στην Αυτοδιοίκηση. Και έγινε ακριβώς το αντίθετο: Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αυτοδιοικήσεως, μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο έγινε ευχερέστερος ο έλεγχος και η προώθηση των μέτρων που υπονομεύουν την θέση της αυτοδιοικήσεως στην κοινωνία.

Οι δημοτικοί άρχοντες πιστοί στους κομματικούς και άλλους μηχανισμούς εξουσίας που τους εξέλεξαν, εξάντλησαν τις αντιδράσεις τους σε ψηφίσματα και δηλώσεις, άφησαν τον θεσμό ανυπεράσπιστο στην επέλαση του οδοστρωτήρα.

Εστίασαν την προσοχή τους στο μερτικό από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και άφησαν να εξελίσσεται η κατεδάφιση όλων σχεδόν των υπηρεσιών της περιοχής ευθύνης τους.

Με κάτι ντουφεκιές στον αέρα προσπάθησαν να ισορροπήσουν πατώντας σε δύο βάρκες και το αποτέλεσμα έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ορατό σε πολλές περιπτώσεις.

Γιάννης Βλαχάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from ΕΛΛΑΔΑ

Go to Top