Νίκος Παππάς: Πολύπλευρη ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων

Ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο θέσπισης μέτρων και ενεργοποίησης εργαλείων άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ διά του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Εξειδικεύοντας ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς το πρόγραμμα για τη στήριξη του επιχειρείν, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έθεσε ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις την ταυτόχρονη στήριξη ζήτησης και προσφοράς.

Παράλληλα, καθώς η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για κεφάλαια κίνησης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι δύσκολη έως αδύνατη για μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη δημοσιοποίησε ο Ν. Παππάς, περιέχει ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος (μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου) καθώς και το μέτρο των μικροχρηματοδοτήσεων.

Πιο αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ

Ειδικά όσον αφορά τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση το ποσό χορηγείται άπαξ σε έμμεσα ή άμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις και το κόστος του είναι 3 δισ. ευρώ με προϋπόθεση τη διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες καθώς και των όρων εργασίας τους.

Προτείνεται ακόμη η άμεση ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στο ύψος των 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ (ατομική επιχείρηση) και η μέγιστη στα 100.000 ευρώ.

Στο μέτρο εμπίπτουν και ατομικές επιχειρήσεις με έδρα άλλη από την οικία του ιδιοκτήτη.

Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής του φόρου θα είναι μόνιμο, δεν αφορά δηλαδή μόνο το 2020, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Νίκος Παππάς υπήρξε επικριτικός προς την κυβέρνηση για την αδιαφορία να αξιοποιήσει την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα των πιστώσεων, ήδη από την κυβερνητική περίοδο 2015-2019, και ειδικά με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία διαθέτει την αποδοχή και των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών φορέων.

Μικροχρηματοδότησεις

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση των μικροχρηματοδοτήσεων με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβε να ψηφιστεί.

Ενίσχυση ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80% έως και 100%

Το Δημόσιο, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δημιουργεί ένα πρόγραμμα εγγυήσεων για ΜμΕ με ποσοστό κάλυψης από 80% έως και 100% κάθε δανείου και χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα / σχηματισθέν χαρτοφυλάκιο. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η εγγύηση θα ανέρχεται στο 90%, ενώ στις σχετικά μεγαλύτερες θα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 80%, με προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις όπως το να διατηρήσουν και να αυξήσουν θέσεις εργασίας, να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις μισθολογικές αμοιβές και τα κίνητρα για τους εργαζόμενους με συνδυαστική απορρόφηση λιμναζόντων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Τουρισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πρόγραμμα «διακοπών για όλους» με τη διαδικασία χορήγησης ατομικών επιταγών (voucher) διαμονής και μετακίνησης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει στα νοικοκυριά δικαίωμα επιλογής των διακοπών τους, τους θερινούς μήνες, με προοπτική επέκτασής του μέχρι τέλους του χρόνου.

Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στη μερική αντιστάθμιση του ελλείμματος αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό μέσω της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες και άρα τη διατήρηση στοιχειώδους ρευστότητας στην αγορά. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση κατά το δυνατόν των θέσεων εργασίας.

Μείωση ΦΠΑ στο 6% για την εστίαση

Για ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, που πλήττεται από τα μέτρα περιορισμού του όσο και από τη μειωμένη ζήτηση, προτείνεται μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα τον ισχύοντα συντελεστή – εξαιρούνται τα αλκοολούχα).

Αγροτικός τομέας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ., που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπολείπεται των αναγκών. Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα των βασικών οριζόντιων μέτρων του «Μένουμε Όρθιοι».

ΠΗΓΗ : avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.