Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους από το Σάββατο – Μπαράζ ελέγχων σε εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο

Νέα μέτρα εφαρμόζονται από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους πολίτες  και για την εργασία τους αλλά και για την κοινωνική τους ζωή ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα νέα μέτρα θα συνοδεύονται από εντατικούς ελέγχους της αστυνομίας και τα πρόστιμα και οι ποινές θα είναι πολύ αυστηρά.

Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού που ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου :

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως, είτε rapid test, ή τεστ PCR.

H πρόσβαση σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.

Για οποιαδήποτε συναλλαγή τέτοιας φύσεως θα πρέπει να υπάρχει ο διαγνωστικός έλεγχοςπροκειμένου να προστατεύονται και οι ίδιοι, αλλά και οι πολίτες οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα προβλέπει ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους  μεικτούς χώρους που αφορούν και καταστήματα λιανικής αλλά και τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος ( υπάρχει όμως σύσταση οι πιστοί να προσέρχονται στις εκκλησίες με επίδειξη αρνητικού τεστ), καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. 

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν  και συγκεκριμένα 8.000 αστυνομικοί με 1.900 κλιμάκια και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, θα ελέγχουν από το Σάββατο το πρωί αν τηρούνται τα νέα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, λιανεμπόριο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία.

Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Αντίστοιχα- επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται- θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.