Μ. Θεμιστοκλέους : Ανοσία της αγέλης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca των 40-44 ετών άνοιξε τη Μ. Τετάρτη, ενώ το Μ. Σάββατο ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στον ΑΝΤ1 για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας και ανέφερε πως από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, κλείστηκαν 115.000 ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ το προηγούμενο 24ωρο στάλθηκαν 108.000 μηνύματα για εμβολιασμό και 22.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού.

«Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η αλλαγή τοποθεσίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου, αφού ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις μαζί με τον τουρισμό στις 15 Μάϊου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε  πως τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες ελευθερίες στις μετακινήσεις.

Εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, που περιλαμβάνει και τη δυνατότητα εμβολιασμού στα εξοχικά. ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας να έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Επίσης τον Μάιο ξεκινάει η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αναπτύσσονται στο σύνολο  1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα την Μεγάλη Τετάρτη ανέφερε ότι σημειώθηκε ρεκόρ εμβολιασμών και συγκεκριμένα είπε «χθες ξεπεράσαμε τα 2,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τώρα που μιλάμε ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια». Πρόσθεσε, ότι από τις 5 Μαΐου «επιταχύνουμε, σε καθημερινή βάση και θα διενεργούμε σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τη Μεγάλη Εβδομάδα ανέφερε πως την Μεγάλη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν 61.574 εμβολιασμοί και 61.859 εμβολιασμούς την Μ. Τρίτη. Σήμερα, Μ. Τετάρτη, ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεραστούν οι 62.968 εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκρισή της, ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.

Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί (ήδη από χθες το βράδυ) να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.

Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το πράσινο φως μετά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτσι και στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.