Μιχάλης Ζουλουφός: Δεν θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο της Νάξου

Το νοσοκομείο της Νάξου έχει την πλήρη υποστήριξη σε στελεχιακό προσωπικό και δεν θα μείνει ακάλυπτο. Ο διοικητής των νοσοκομείων Σύρου – Νάξου Μιχάλης Ζουλουφός τονίζει ότι γίνεται ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για τους κατοίκους της Νάξου. «Αισθάνομαι υπερήφανος που μέσα από δύσκολες καταστάσεις  την τελευταία διετία  έχουν έρθει μόνιμοι γιατροί και στο νοσοκομείο της Σύρου και της Νάξου. Στην πρόσφατη διαδικασία προκήρυξης θέσεων στη Νάξο, βρέθηκαν γιατροί  και σύντομα θα αναλάβουν υπηρεσία».

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα για το πως είναι το νοσοκομείο της Σύρου, το νοσοκομείο της Νάξου όταν όλα τα νοσοκομεία της χώρας καταλαβαίνουμε ότι είναι στα όριά τους, μπορεί και να τα έχουν ξεπεράσει. Η δική σας εκτίμηση για το νοσοκομείο;

Για ό,τι αφορά τα νοσοκομεία των Κυκλάδων Σύρου και Νάξου των οποίων έχω την τιμή να είμαι ο διοικητής, διαπιστώνουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση από άποψη νοσηλείας ασθενών με covid και συνεχίζει σε ένα ικανοποιητικό ρυθμό η τακτική λειτουργία τους. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ύφεση στην ανάγκη νοσηλείας ασθενών με covid, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κοιτάμε την  υπόλοιπη τακτική λειτουργία του νοσοκομείου μας. Στην τακτική μας λειτουργία βλέπουμε μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών σε τρίτες δόσεις αλλά και σε πρώτες και αυτό αποτυπώνεται στα καθημερινά στοιχεία τα οποία αναφέρουμε στο Υπουργείο Υγείας και δημοσιεύονται στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Η Νάξος και η Σύρος έχουν κατακόρυφη αύξηση εμβολιασμών.  Επιστρέφοντας στο θέμα της τακτικής λειτουργίας, τα προβλήματα που υπάρχουν στα δύο νησιά είναι κυρίως αυτά που προέρχονται από την αναστολή εργασίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από συγκεκριμένες ειδικότητες. Για παράδειγμα στη Νάξο η θέση αναστολής εργασίας των γενικών χειρουργών που υπηρετούσαν και μιας εκ των δύο μικροβιολόγων. Στη Σύρο δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλο πρόβλημα από έλλειψη ιατρικού προσωπικού, μόνο ένας γιατρός έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των μετακινήσεων που είχαν προηγηθεί υπήρξε ένας περιορισμός που τώρα έχει επανέλθει στα φυσιολογικά. Από την αρχή Νοεμβρίου έχει επανέλθει κανονικά -πάντα τηρώντας την ποσόστωση του Υπουργείου Υγείας για το νοσοκομείο της Σύρου. Σε γενικές γραμμές και για τα δύο νοσοκομεία είμαι αισιόδοξος.

Μου είπατε για κάποιες αναστολές. Υπάρχουν απ’ όσο ξέρω κάποιες μετακινήσεις προσωπικού από το νοσοκομείο της Σύρου στο νοσοκομείο της Νάξου για να καλυφθούν κενά. Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι μετακινήσεις είναι πολύ κοπιαστικές και για τους ίδιους του γιατρούς.  Αυτές οι μετακινήσεις πόσο μπορούν να καλύψουν της ανάγκες που έχει η Νάξος και πόσο μπορεί να μην δημιουργήσουν κενά στο νοσοκομείο της Σύρου;

Από την αρχή του 2021, για διάφορους λόγους παρουσιάστηκαν κάποια κενά σε ειδικότητες της Νάξου και η μεγάλη ανάγκη χορήγησης άδειας σε κάποιους γιατρούς της Νάξου που ήταν μοναδικοί στην ειδικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό η Νάξος χρειάστηκε να καλυφθεί όχι μόνο από την Σύρο αλλά και από άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη, σε ειδικότητες όπως αναισθησιολογία, γυναικολογίας, βιοπαθολογίας, γενικής χειρουργικής και παιδιατρικής. Αυτές λοιπόν οι μετακινήσεις προσωπικού έγιναν για να  δώσουμε την ασφάλεια της δημόσιας υγείας στην Νάξο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες και να μην είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο. Ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί που πήγαν, όταν επέστρεψαν πίσω στην βάση τους μίλησαν για την ανάγκη που έχει το νοσοκομείο την Νάξου και είπαν ότι κάποιος όντως έπρεπε να πάει να καλύψει το κενό.

Είχατε επάρκεια στον αναισθησιολόγο;    

Φυσικά, στη Σύρο υπηρετούν τέσσερις αναισθησιολόγοι και από την αρχή του έτους ερχόταν ένα άτομο την φορά.

Καλά κάνετε και τα ξεκαθαρίζετε γιατί μπορεί κάποιοι να εκμεταλλεύονται και την κακή ενημέρωση που ενδεχομένως υπάρχει.

Μιλάμε για όλο το 2021, δεν μιλάω μόνο για την τελευταία μετακίνηση, μιλάω για πολλές μετακινήσεις. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό -και μιλάω για τους αναισθησιολόγους,  στη Σύρο ήταν τέσσερις αναισθησιολόγοι- κατά την διάρκεια της τελευταίας μετακίνησης συνέβη ένα ατύχημα, ο αναισθησιολόγος έσπασε το πόδι του, τι να κάνουμε άνθρωποι είμαστε. Με αυτό ως αφορμή υπήρξε η παρουσία δύο μόνο αναισθησιολόγων πίσω στην Σύρο και εκεί δημιουργήθηκε το πρόβλημα που είπαμε πριν με την αναστολή των χειρουργείων κτλ. Επιπλέον στους χειρουργούς, όταν έγιναν οι μετακινήσεις χειρουργών, στη Σύρο υπηρετούσαν πέντε χειρουργοί. Άρα το να φύγει ένας δεν είναι ότι αφήνεις το νοσοκομείο ακάλυπτο, ομοίως με τους μικροβιολόγους, με τους γυναικολόγους, με τους παιδιάτρους που είναι τρείς σε κάθε τμήμα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν την λειτουργία του νοσοκομείου, την επάρκεια σε αριθμούς γιατρών, την πιθανή χορήγηση αδειών -γιατί μετακινείται ο κόσμος αλλά πρέπει να παίρνει και άδειες-, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν έχει γίνει ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός κάλυψης αυτών των αναγκών του νοσοκομείου την Νάξου. Έχει γίνει με πολύ μεγάλο βάρος συνείδησης. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους συντοπίτες μας στη Νάξο. Και είμαι περήφανος που δεν έχω αφήσει -όσο είναι αυτό δυνατόν- τη Νάξο ακάλυπτη σε αυτό το θέμα. Θα το είχα μεγάλο βάρος αν σφύριζα αδιάφορα.

Στην συνεδρίαση που έγινε παρουσία του Υπουργού Υγείας, του κυρίου Πλεύρη, με παρόντες τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και τον Φίλιππο Φόρτωμα, βουλευτή της ΝΔ, κατετέθησαν προτάσεις και κίνητρα για στελέχωση των βωμών υγείας στις περιοχές. Βέβαια μπορεί να μην μίλησαν για τη Σύρο, γιατί η Σύρος ενδεχομένως όπως μας λέτε είναι καλυμμένη, αλλά για άλλα νησιά που δεν πάνε γιατροί λόγω κινήτρων. Αυτή την διευκρίνιση θα ήθελα να κάνουμε.

 

Την τελευταία διετία ακούγεται ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν έρχονται στα νησιά μας να απασχοληθούν. Από το Σεπτέμβριο λοιπόν έχουν έρθει αρκετοί μόνιμοι γιατροί στα νοσοκομεία και της Σύρου αλλά και της Νάξου. Όλοι οι διαγωνισμοί προκήρυξης θέσεων και αναφέρομαι στο ιατρικό προσωπικό, πάντα είχαν συμμετοχή και όλοι ήταν γόνιμοι. Δηλαδή εγκρίθηκαν οι θέσεις και ήρθαν οι γιατροί και έπιασαν δουλειά και τους έχουμε συνεργάτες μας. Με την ευκαιρία αυτή στην πρόσφατη διαδικασία προκήρυξης θέσεων οι τρείς θέσεις που αφορούσαν στο νοσοκομείο της Νάξου και οι δύο θέσεις που αφορούσαν το νοσοκομείου της Σύρου, είχαν συμμετέχοντες, έχουν ήδη γίνει οι διαδικασίες και και το συντομότερο δυνατό θα αναλάβουν υπηρεσία οι αποδέκτες ιατροί. Βλέπουμε λοιπόν διαπιστωμένα πια  ότι όποτε και αν προκηρύξουμε θέσεις, υπάρχει συμμετοχή και έρχεται ο κόσμος να δουλέψει στα νησιά μας.

 

Το πρόβλημα διαπιστώνεται στα μικρά νησιά μας, στα κέντρα υγείας, στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία όπου πολλές φορές υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί. Εκεί λοιπόν χρειάζεται η παροχή επιπλέον κινήτρων. Αυτή ήταν η κουβέντα, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά, στέγασης, τροφής και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δοθεί  από την δημοτική αρχή και από την πολιτεία φυσικά για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού. Αυτό λοιπόν είναι μια πραγματικότητα. Μιλώντας όμως για τα νοσοκομεία μας -για αυτό το διαχωρίζω-, όποτε έχει γίνει προκήρυξη την τελευταία διετία στην οποία έχουμε την χαρά να διοικούμε και να κρινόμαστε, έχει υποψήφιους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προφανώς και χρειάζονται και κάποια κίνητρα, δεν το συζητάμε αυτό αλλά με την δυνατότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή και με το πλαίσιο νόμου που εφαρμόζεται, εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό και πετυχαίνουμε τη στελέχωση των διαγωνισμών μας.

Κάτι που αφορά το νοσοκομείο της Νάξου. Γιατί άργησε να βάλει μπροστά ο αξονικός τομογράφος ενώ πριν περίπου 1,5 χρόνο είχε γίνει δωρεά; Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω αλλά δεν ξέρω αν είναι δική σας αρμοδιότητα, έχει σχέση με μια διαθήκη – δωρεά που θα μπορούσε πάρα πολύ να βοηθήσει το νοσοκομείο της Νάξου.

Στο μέτρο που μου αντιστοιχεί θα σας πω. Ο αξονικός τομογράφος ήταν δωρεά του κυρίου Μαρτίνου που είχε γίνει πριν κάποια χρόνια -αυτό δεν το θυμάμαι ακριβώς. Είναι μια πολύ πετυχημένη δωρεά και είναι ένα στοίχημα της παρούσας διοίκησης αλλά και της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, να τεθεί σε σωστή βάση λειτουργίας. Όπως και με τις άλλες ειδικότητες που είπαμε, είχε μια μεγάλη μετακίνηση προσωπικού και ακτινολόγων και γιατρών για την κάλυψη της τουριστικής περιόδου. Αυτή λοιπόν η δωρεά αξιοποιείται στο μέτρο του δυνατού και φυσικά του εφικτού με τη διαρκή μετακίνηση προσωπικού ώστε να μην μείνει πίσω αυτό το εργαλείο για τον τοπικό πληθυσμό. Την 1/12/2021, ξεκίνησε να λειτουργεί αλλά πάντα στο πλαίσιο του δυνατού και του εφικτού. Βγήκε επίσης μια ανακοίνωση της κυρίας Φραγκίσκου σχετικά με τα περαιτέρω βήματα. Αυτό που έχω να πω σχετικά με αυτό είναι ότι ευχαριστούμε τον δωρητή για την κίνηση και για τη στήριξη στο νοσοκομείο και την 2η ΥΠΕ για τη στήριξη που παρέχει στο θέμα προσωπικού. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συνεργασία που έχει το νοσοκομείο Νάξου με το Αττικό και να ξέρετε ότι είναι ένα στοίχημα δικό μας ως κοινής διοίκησης η προσέλκυση και άλλου ακτινολόγου πέρα από την πρόσφατη μεταφορά που έγινε από την Σαντορίνη ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να μένει κλειστός η να μην λειτουργεί ο τομογράφος. Το παν είναι να καταφέρουμε να παγιώσουμε την συνεχή λειτουργία. Πάμε να πούμε λίγα λόγια για τη διαθήκη, όπως μας έχει ενημερώσει και η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου Νάξου αλλά και η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου Σύρου. Εχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες σχετικά με την αποδοχή της κληρονομιάς. Ωστόσο υπάρχει μια δικαστική εμπλοκή από έναν συγγενή της εκλιπούσας. Ως διοίκηση έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η ιστορία σε δικαστικό επίπεδο. Ως προς αυτό σας παραπέμπω στο ότι υπάρχει και άλλο σημείωμα της αρνήτριας διοικήτριας στον τοπικό τύπο. Η ενημέρωση που έχουμε από την κυρία Φραγκίσκου είναι ότι και η προηγούμενη και η τωρινή διοίκηση  του νοσοκομείου Νάξου έχει κάνει ό,τι πρέπει κατά το νόμο για να προχωρήσει η διαδικασία. Αναμένουμε λοιπόν τις όποιες εξελίξεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του ανώνυμους και επώνυμους που έχουν στηρίξει τα τελευταία δύο χρόνια με δωρεές -είτε σε είδος είτε σε χρήμα- τη λειτουργία του νοσοκομείου και τους δύο συλλόγους στήριξης των νοσοκομείων στη Σύρο και στη Νάξο. Και κάτι τελευταίο: θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ πολύ τη θέση του τοπικού τύπου στις Κυκλάδες, των τοπικών μέσων και ιστοσελίδων σχετικά με την κατά το δυνατόν ψύχραιμη αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν βοηθήσει και αυτό οφείλει να αποτυπωθεί και να αναγνωριστεί. Η Κυκλαδική είναι ένα από τα μέσα και έχει σταθεί με μεγάλη ψυχραιμία  και αντικειμενικότητα σχετικά με τις εξελίξεις στη Σύρο και στη Νάξο που αφορούν τα νοσοκομεία και τη διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό οφείλω δημόσια να το αναγνωρίσω και να σας ευχαριστήσω!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.