Μετάλλαξη του κορωνοϊού – η Ευρώπη διακόπτει τις πτήσεις με Βρετανία

Έκτακτη σύσκεψη του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ

Σίγουρος ότι είτε το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προκάλεσε συναγερμό στην ΕΕ είναι ήδη και στην χώρα μας είτε είναι «καθ’ οδόν» και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φτάσει στην Ελλάδα, εμφανίστηκε μιλώντας στο iatropedia ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ Τιμοκράτης Καραμήτρος. «Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη», όπως εκτίμησε.

Για τη μετάλλαξη του Covid-19, ο ΠΟΥ αναφέρει πως , εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η μετάλλαξη αυτή κάνει τον ασθενή να νοσεί πιο βαριά.

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν, ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα εμβόλια αντιμετωπίζουν αυτή τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Σε αυτήν την κατάσταση συναγερμού, η Ελλάδα εξετάζει το αν θα ακολουθήσει άλλες χώρες που ήδη απαγόρευσαν πλήρως τις πτήσεις αλλά και τις θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις (μέσω του τούνελ της Μάγχης) με την Βρετανία. Σε αυτές συγκαταλέγονται ήδη η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Η απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί και κεντρικά από την ΕΕ.

Προς το παρόν, διευρύνθηκε το διάστημα της κατ’ οίκον απομόνωσης που προβλέπεται για αφίξεις από το εξωτερικό στις 7 ημέρες αντί 3 ημερών για αφίξεις από άλλες χώρες). Τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν να εξειδικευτούν περαιτέρω από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσδιορίζει ότι όλοι οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένουν σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στην σχετική φόρμα PLF (με μόνη εξαίρεση την παραμονή τους για  μικρότερο διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει μέχρι την προγραμματισμένη αναχώρησή τους).

Σε κάθε περίπτωση όπως και όλοι οι άλλοι επιβάτες, πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν κάνει και να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.

Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.