Μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την Επικράτεια – 27 από τις 75 ΠΕ είναι στο “βαθύ κόκκινο”

 Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που διαμορφώθηκε πριν από δύο ημέρες από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής , δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια αφού 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο 5, όπως ανέφεραν στην ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών οι Αν. Υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου και 0 Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη

Νέες αυξητικές τάσεις εμφανίζονται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο. Η νοσηρότητα και η θνητότητα διαφέρει πολύ σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών ενοτήτων και υψηλή θνητότητα υπάρχει σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, ιδιαίτερα δε στις περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό.

Παρακολουθώντας προσεκτικά την πορεία της θετικότητας των εργαστηριακών τεστ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία μικρή μείωση της θετικότητας στο 1,75% με 1,8%, με αυξημένο όμως τον συνολικό αριθμό των ελέγχων στα 2,6 εκατομμύρια ελέγχους την εβδομάδα.

Η θετικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων παραμένει σταθερή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά σχολικής ηλικίας, της μοναδικής ηλικιακής ομάδας στην Ελλάδα που ελέγχεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο σύνολό της, σήμερα 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο.

​​Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντική με 4.500 ασθενείς να νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια σήμερα. Ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 εισαγωγές κάθε μέρα. 

Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, με την αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, να ακολουθεί μία σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι που την Τετάρτη ξεπέρασαν τους 600 και την Πέμπτη ανέβηκαν στους 621, όπως αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Η πληρότητα των ΜΕΘ για Covid-19 στην επικράτεια είναι 88% μετά από αύξηση, όμως, των διαθέσιμων κλινών.

Συμπερασματικά, τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, εμφανίζοντας κάποια σημεία σταθεροποίησης πιθανά λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς όλων μας, αλλά και λόγω της σταδιακής αύξησης των εμβολιασμών.

Συνολικά στην επικράτεια, η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει μια σημαντική αυξητική τάση αφού από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι εχθές διενεργήθηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό 320.000 πολίτες  προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την 1η δόση εμβολίου.

Η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, υψηλή νοσηρότητα, υψηλή θνητότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 55%. Όπως είναι η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, οι Σέρρες και η Λάρισα.

Επίσης, ανασκοπώντας με προσοχή κανείς τα δεδομένα, βλέπει ότι οι νέοι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 55 ετών.

Σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ από την 45η εβδομάδα του έτους, όπου ανασκοπήθηκαν οι θάνατοι από την έναρξη του 4ου κύματος, από την έναρξη του Σεπτεμβρίου δηλαδή, είδαμε ότι χάθηκαν 84 άνθρωποι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ηλικίας κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα, χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί.

Το 52,3% του πληθυσμού του πλανήτη έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ καθημερινά διενεργούνται σχεδόν 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη.

Σχετικά με την 3η δόση, από τις κλινικές μελέτες αλλά και τα  πληθυσμιακά δεδομένα τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η χορήγησή της αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι και λοίμωξης και σοβαρής νόσου.

Τέλος, μελέτες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι παρατήρησαν πως τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με την δεύτερη δόση, τα επίπεδα ανοσίας παραμένουν σταθερά ψηλά, υποστηρίζοντας την άποψη κάποιων ερευνητών ότι η τρίτη δόση ίσως στο μέλλον να μην θεωρείται πια αναμνηστική, αλλά ένα μέρος του βασικού εμβολιασμού.

Εκτιμώντας την πορεία της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των διάφορων παρεμβάσεων, οι ειδικοί του ΕCDC εκτιμούν ότι το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ιδιαίτερα σε χώρες σαν την δική μας όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από 80%.

Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα μειώσει άμεσα την διασπορά, ακόμα και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλά, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με πρώτη όσο και με τρίτη δόση.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μελέτη που εξέτασε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε ένα περιβάλλον με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δ, και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι αν και οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, όπου όλοι ξέρουμε ότι η έκθεση είναι πολύ μεγαλύτερη αφού δεν φοράμε μάσκα, ενδέχεται και να μολυνθούν και να μεταδώσουν την λοίμωξη στους άλλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.