Μαρία Ναδάλη, δήμαρχος Σίφνου: Η Σίφνος λύνει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης

Μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στο νησί, όπου οι εκκλήσεις του δήμου για μείωση της κατανάλωσης, οι διακοπές νερού και τα προβλήματα ομαλής υδροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου προκάλεσαν ασφυξία σε επισκέπτες , κατοίκους και δημοτική αρχή, φέτος η Σίφνος προχωρά δυναμικά στην οριστική  διευθέτηση του ζητήματος. «Εγκρίθηκε μια γενναία επιχορήγηση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα για τη Σίφνο» λέει η δήμαρχος του νησιού Μαρία Ναδάλη, επισημαίνοντας πως  απαιτείται η συνεργασία όλων, ώστε το φετινό καλοκαίρι που το νησί αναμένεται να ξεπεράσει σε τουρισμό το 2019, να κυλήσουν όλα ομαλά.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Συνήθως αυτό που λέμε όλοι είναι «τα παράπονα στον Δήμαρχο». Φαίνεται όμως ότι ο δήμος κάνει τα παράπονα για να μη πω στους δημότες, θα πω εκεί που πρέπει να ακουστούν. Που κάνετε εσείς τα παράπονα σε σχέση με το ζήτημα στο οδικό δίκτυο που έχει προκύψει στο νησί;

Καταρχήν δεν είναι ότι θέλουμε να αποφύγουμε την ευθύνη μας, εδώ απλά τονίζουμε ότι δεν έχουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα και μάλιστα σε κάποια σημεία δεν έχουμε καθόλου την αρμοδιότητα. Αυτό που έχει αξία για εμάς είναι να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες να σκεφτούμε ιδέες που πρέπει το συντομότερο να υλοποιηθούν ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση και να επέλθει ηρεμία στο νησί, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Να σημειώσουμε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις από το έργο που εκτελείται στα δίκτυα της αποχέτευσης. Προχωράει πραγματικά σε καλούς ρυθμούς, όμως είμαστε στο τέλος και σίγουρα η αγωνία του κόσμου είναι να έρθει η τουριστική περίοδος και να είναι όλα έτοιμα. Είμαστε ήδη στον Μάιο, υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχει η ανατίμηση που έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και αυτή την στιγμή απευθυνόμαστε σε εταιρίες και θέλουμε να προχωρήσουμε σε άλλες αποκαταστάσεις στο κύριο οδικό δίκτυο.

Έχουν σχέση  με χρονοδιαγράμματα που δεν έχουν τηρηθεί; Έχουν σχέση με καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιους άλλους λόγους; Είναι έργα τα οποία έχει αναλάβει ο δήμος να γίνουν ή είναι έργα που σχετίζονται και με την Περιφέρεια;

Είναι κυρίως το κομμάτι των δικτύων της αποχέτευσης, εκεί διαπιστώνεται η πιο μεγάλη δυσκολία. Έχει να κάνει βέβαια και με το ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, είναι ένα δύσκολο έργο που το νησί το περίμενε χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δημιούργησε μια αρκετά μεγάλη όχληση. Συνδέεται κυρίως και με την δυνατότητα προμήθειας ασφαλτομείγματος. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα στο Μάη θα έχει λυθεί το πρόβλημα.

Οι πολίτες θέλουν το καλύτερο και αυτό που συμβαίνει στο νησί μας είναι ότι υπάρχει μια έντονη πίεση σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο στην περίπτωση που θίγουμε τώρα, οι πολίτες της Σίφνου έχουν υψηλές απαιτήσεις και δεν τους αρέσει να χάνουν. Αυτό που θέλουμε εμείς να κατανοήσουν αυτή την στιγμή είναι ότι  δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας, απλώς θέλουμε να ξέρουν οι δημότες ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε το δικαίωμα να παρέμβουμε εμείς και να κάνουμε εργασία σε σκάμματα που ανήκουν σε έναν έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ποιός το χρηματοδοτεί αυτό το έργο; Δεν είναι ευθύνες του δήμου αφού δεν το χρηματοδοτεί ο δήμος. Σωστά;

Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αυτή την στιγμή βρίσκεται στο νομικό στάδιο και ελπίζουμε ότι σε έναν μήνα περίπου αν όλα πάνε και δεν υπάρχει κάποια απρόβλεπτη κατάσταση θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Η ευθύνη που σας αναλογεί ποια είναι για να καταλάβουμε;

Η δική μας ευθύνη αυτή την στιγμή είναι να είναι καλά οι δημότες μας να νιώθουν ότι υπάρχει η ασφάλεια και για αυτό σας είπα και πριν ότι η δική μας στεναχώρια είναι μεγάλη, ανεξαρτήτως με το αν έχουμε την αρμοδιότητα ή όχι, γιατί νοιώθουμε ότι υπάρχει μια αγωνία η οποία είναι δικαιολογημένη.

Σε σχέση με το έργο, όταν υπογράφονται ρήτρες με τον εργολάβο δεν έχει το παραδοτέο έργο μια συγκεκριμένη  ημερομηνία;

Ναι υπάρχει αλλά υπάρχουν και διαδικασίες, ανάλογα αν υπάρχει παράταση ή όχι.

Είμαστε στα πλαίσια που ορίζει ο διαγωνισμός και η διαδικασία;

Είμαστε. Υπήρξαν κάποιες παρατάσεις που εγκρίθηκαν αρμοδίως λόγω των συνθηκών του covid και νομίζω και λόγω των καιρικών συνθηκών αφού αυτός ο χειμώνας για τα νησιά μας ήταν λίγο δύσκολος, σε όλες τις δουλειές, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην αποχέτευση αλλά και σε άλλες εργασίες που θα εκτελέσει ο δήμος. Ακόμα και ιδιώτες η αλήθεια είναι ότι πήγαν λίγο πίσω.

Επειδή η καθημερινότητα είναι επίσης δύσκολη φαντάζομαι και στα νησιά με την ακρίβεια, με την ενεργειακή κρίση, πώς το αντιμετωπίζετε; Προφανώς είναι κάτι γενικότερο αλλά θέλω να μας δώσετε τις επιπτώσεις για τον τόπο.

Υπάρχει ανησυχία τόσο σε επίπεδο δήμου με το πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του, υπάρχει ανησυχία και στους δημότες σε σχέση με την τουριστική κίνηση. Τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα σε σχέση με την επισκεψιμότητα που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι. Πιστεύουμε ότι θα αγγίξει το 2019. Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθούν οι επισκέπτες μας και τι θα μείνει στο τέλος στο ταμείο για να το πω απλά.

Όσον αφορά την ακρίβεια για παράδειγμα και ο δήμος θα έχει περισσότερες ανάγκες οικονομικές, θα έχει ακριβότερα δημοτικά τέλη που σχετίζονται με την ύδρευση και τον φωτισμό όλα αυτά δημιουργούν μια αγανάκτηση σε όλους μας.

Αυτή είναι μια αγωνία που την βιώνουμε όλοι σε όλη την χώρα και νομίζω ότι αυτή την στιγμή μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο που πρέπει να γίνουν πράγματα αλλά σίγουρα θέλουμε να ξέρουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα και θα τα καταφέρουμε χωρίς να χτυπήσει ο ένας τον άλλον. Βέβαια εμείς, μιας και αναφερθήκατε στην ύδρευση, θέλω να πω ότι φέτος επιχειρήσαμε με κάποιες μικρές μειώσεις πολύ μικρές ώστε να μην αποδυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας  από τα έσοδα τα οποία θα θέλουμε να υπάρχουν και να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες. Υπάρχει και μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  με τον Γενικό Γραμματέα και τα στελέχη για τον χειρισμό των θεμάτων που αφορούν τα προβλήματα τις ύδρευσης, γιατί αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλο ζήτημα. Φέτος έχουν γίνει αρκετά βήματα που θα δώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο νησί. Πρόσφατα μάλιστα λάβαμε την έγκριση μιας  επιχορήγησης του Δήμου Σίφνου με το ποσό των 580.988 ευρώ που αφορά στην λειτουργία για 3 χρόνια των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και την εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης χωρητικότητας 300 κυβικών την μέρα η οποία θα παραχωρηθεί στον δήμο Σίφνου στην λήψη της τριετίας.

Αυτό λύνει το πρόβλημα της υδροδότησης για το νησί;

Αυτή είναι μια από τις δράσεις  που θεωρούμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όμως να συνεργαστούν και οι δημότες και οι επισκέπτες. Το νερό δεν είναι για άσκοπο σπατάλησμα και μάλιστα η παραγωγή του είναι κοστοβόρα και συνδέεται με το θέμα των αυξήσεων που θίξαμε πριν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.