Μανώλης Μπαρδάνης: Στον αυτόματο πιλότο η τουριστική πολιτική της Νάξου

 

«Εμείς οι ξενοδόχοι της Νάξου δεν γνωρίζουμε βασικά θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ούτε για το λιμάνι, ούτε για το αεροδρόμιο, ούτε το νέο Λιμάνι της Νάξου, και αυτό γιατί δεν έχουμε ενημέρωση από την δημοτική αρχή. Υπάρχει μια στρέβλωση και αυτό δεν είναι καλό» σημειώνει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νάξου. Ο Μανώλης Μπαρδάνης  σημειώνει πως είναι αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις, ακόμη και επαναλαμβανόμενες, καθώς τα κόστη φέρνουν τους ξενοδόχους στα όριά τους, παρά την διάθεση να συγκρατήσουν τις τιμές.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε λέγοντα ότι ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Φαντάζομαι ότι ήταν δύο οι κούκοι: η πρωτομαγιά και το Πάσχα για τη Νάξο. Τα πρώτα στοιχεία τι λένε για το επόμενο διάστημα;

Τα πρώτα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά επειδή συνέπεσε και είχαν μια εβδομάδα διαφορά το Πάσχα των καθολικών από το ορθόδοξο Πάσχα. Υπήρχε μια σχετική κίνηση στη Χώρα, οι υπόλοιπες περιοχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την δραστηριότητά τους. Αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι λιγάκι υποτονικά και από τα τέλη Μαΐου ξεκινάει πάλι δυναμικά η τουριστική κίνηση.

Οι προτεραιότητες οι δικές σας ποιές είναι; Γιατί ξέρουμε ότι πλέον λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι πολλά τα έξοδα για κάθε ξενοδόχο. Έτσι δεν είναι;

Πολύ σωστά! Έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και μην ξεχνάμε και την όλη διαχείριση του κορονοϊού που πρέπει να έχουμε σε συνεχή βάση στα ξενοδοχεία μας. Εχει προστεθεί τώρα και η ενεργειακή κρίση και ένα θέμα που έχουμε θέσει και συζητήσει και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής με τις επικείμενες αυξήσεις στα εισιτήρια που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του ανταγωνιστικού προϊόντος καθώς θα γίνει πιο ακριβό το να προσεγγίσει κάποιος τα νησιά.

Βλέπετε να είναι αντιμετωπίσιμο αυτό; Με την έννοια ότι εσείς θίξατε το πρόβλημα που υπάρχει αλλά η αντιμετώπιση του και ενδεχομένως η λύση ποιά θα μπορούσε να είναι για να ανακουφιστούν λιγάκι;

Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του. Ξέρετε πρέπει να δοθούν πάλι επιδοτήσεις σε εταιρίες εισιτηρίων ώστε να πέσει η τιμή κτλ. Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η λύση να είμαι ειλικρινής αλλά και για εμάς τους νησιώτες αλλά και για τους ανθρώπους που είναι μόνιμα και θα χρειαστεί να ταξιδέψουν με τα ακτοπλοϊκά που θα είναι ιδιαίτερα ακριβά θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εσείς πως θα αντιμετωπίσετε όλη αυτή την ακρίβεια; Θα μετακυλισθεί στον επισκέπτη;

Έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις στις διαμονές, αλλά όχι αυξήσεις αυτού του μεγέθους όπως ας πούμε τις αυξήσεις που έχουμε στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα της τάξης των 30% και στο ενεργειακό κόστος. Οι αυξήσεις που έχουν γίνει αυτή την στιγμή στην διαμονή είναι κοντά στο 10-15%, δεν είναι μεγαλύτερες.

Θα παραμείνει αυτό ή βλέποντας και κάνοντας με το πώς θα κινηθεί; Δηλαδή αν υπάρχει ζήτηση ενδεχομένως να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος για την διαμονή;

Ενδεχομένως να έχει μια μικρή αύξηση αλλά νομίζω ότι θα διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές και φέτος το καλοκαίρι και θα μπορούν να βρουν οι επισκέπτες οποιοδήποτε κατάλυμα επιθυμούν.

Συνομιλώντας και με άλλους επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, ειδικά από την Νάξο είπαν ότι είναι σαν να πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο. Έχει γίνει προετοιμασία, προεργασία, προώθηση για το νησί φέτος;

Τώρα ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θα μπορούσαν να έχουν πολλά πράγματα γίνει καλύτερα. Ακόμα και εμείς καθημερινά στην λειτουργία των επιχειρήσεων θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα καλύτερα. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να έχουν χειριστεί καλύτερα και θέματα επικοινωνίας και θέματα οργάνωσης καθότι η τουριστική επιτροπή θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα ακόμα πιο επικοινωνιακά, πολύ πιο αποτελεσματικά για να αναδείξουμε την διαφορετικότητα την οποία έχει το νησί.

Αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν το είδαμε πάρα πολύ σε σχέση με άλλα νησιά που είδαμε να πηγαίνουν σε διεθνείς εκθέσεις και να προβάλλονται γιατί μπορεί να πήγε και η Νάξος αλλά δεν βγήκε πολύ προς τα έξω. Δεν ακούστηκε για να το πούμε απλά.

Εμείς αυτό λέμε και επιμένουμε στον Σύλλογο Ξενοδόχων. Εχουν γίνει και όλες οι προσπάθειες και οι δικές μας ενέργειες για να πιστοποιήσουμε και να κάνουμε την ελληνική πιστοποίηση για τα μονοπάτια και μετά την ευρωπαϊκή πιστοποίηση που αυτή την στιγμή έχει παγώσει. Ο λόγος που το κάναμε είναι να έχουμε μια συνολική παρουσία σε συγκεκριμένες συστηματικές τουριστικές εκθέσεις και τις εναλλακτικές μορφές και να προωθήσουμε και την γαστρονομία. Αυτή την στιγμή είμαστε λίγο, δεν θα πω στον αυτόματο αλλά κάνουμε μικρά μικρά βήματα.

Μια τελευταία ερώτηση που σχετίζεται και με τον παραγωγικό τομέα και με τον πρωτογενή τομέα που η Νάξος φημίζεται και σχετίζεται γενικότερα και με την τοπική οικονομία του νησιού. Είναι αλληλένδετα και ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας γιατί πολλά προϊόντα καταλήγουν στα ξενοδοχεία. Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς έχει δημιουργήσει και σε εσάς πρόβλημα και φαντάζομαι θα αναζητήσετε λύσεις σε τοπικά προιόντα…

Πολλές επιχειρήσεις ήδη ψάχνουν με πιο τρόπο θα καλύψουν και από που θα προμηθευτούν τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα. Εμείς έχουμε συνεργασία και με την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών και με άλλους παραγωγούς από την Νάξο, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα Ναξιακά προϊόντα μέσα από το πρωινό από το ξενοδοχείο μας και από τις συνταγές. Εμείς οφείλουμε να πούμε στα μέλη μας να προσπαθήσουν να χρησιμοποιούν Ναξιακά προϊόντα και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές τιμές. Θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό πέρα από το να σχεδιάσουμε τουριστικά ποιες θα είναι οι κινήσεις μάρκετινγκ που θα γίνουν για την επόμενη χρονιά, κάποια στιγμή να συζητήσουμε και εμείς οι επαγγελματίες να ενημερωθούμε. Τις προάλλες είπε μια πολύ σοβαρή κουβέντα ο γενικός γραμματέας, να ωριμάσουν οι συνθήκες για το κομμάτι των υποδομών. Θα πρέπει δηλαδή να συζητήσουμε πραγματικά και ρεαλιστικά το τι θέλουμε γιατί εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων επιμένουμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί εδώ ο θαλάσσιος τουρισμός με σκάφη  και να γίνει νέο λιμάνι γρήγορα αλλού αλλά δεν το βλέπουμε να προχωράνε αυτές οι μελέτες.

Θίγετε ένα μεγάλο θέμα με το λιμάνι το οποίο πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για το νησί.

Πέρα από εκείνη την μελέτη πριν 3 χρόνια, δεν έχουμε καμιά ενημέρωση και όχι μόνο για αυτό αλλά για τίποτα, ούτε πώς προχωράει το αεροδρόμιο. Δηλαδή υπάρχει στον σχεδιασμό που λέγαμε πριν μια στρέβλωση. Δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Και να πάω και λίγο παρακάτω, θα έπρεπε να συμμετέχει η κοινωνία στο τι τελικά θέλουμε αλλά τελικά δεν έχουμε και ενημέρωση. Δεν γνωρίζουμε καν που βρίσκεται ούτε το λιμάνι ούτε το αεροδρόμιο ούτε το νέο λιμάνι.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.