Λέσβος : Προχωρούν οι εργασίες για τη νέα δομή

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.

Όμως, χιλιάδες πρόσφυγες φαίνονται απρόθυμοι να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό που στήνεται στο πεδίο βολής πίσω από τον Καρά Τεπέ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τις συνθήκες διαβίωσής τους.  Από τους 13.000 πρόσφυγες που στοιβάζονταν στο ΚΥΤ , με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μόνο 550 άτομα έχουν δεχθεί να μεταβούν στην υπό διαμόρφωση δομή (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) και έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά. Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.

14 πρόσφυγες και μετανάστες εξετάσθηκαν κατά την είσοδο τους στον νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ της Λέσβου,  βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. όπως έγινε γνωστό την Κυριακή και βρίσκονται σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στον Καρά Τεπέ. Δύο από αυτούς ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί κατά τον υγειονομικό έλεγχο που υπήρξε πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.

Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία της Λέσβου έχει φθάσει στα όριά της. Όλες οι επιχειρήσεις του νησιού είναι κλειστές από την Πέμπτη, με τη Λέσβο, να είναι σε κατάσταση εκτάκτων συνθηκών.

Στη Λέσβο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και προειδοποίησε όσους παρακινούν τους μετανάστες να μην προσέρχονται στη νέα δομή που φτιάχνεται στο Καρά Τεπέ, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Θα υπάρξουν κυρώσεις και συνέπειες» και συμπλήρωσε ότι στο νησί βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των μεταναστών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.