Κ. Κουκάς: Φέτος θα έχει μια τουριστική περίοδο που δεν έχουμε ξαναδεί

«Κορωνοϊού επιτρέποντος, η φετινή τουριστική χρονιά για τις Κυκλάδες και φυσικά για τη Μύκονο, θα είναι τέτοια που δεν την έχουμε ξαναδεί» τονίζει ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Το νησί των ανέμων βάζει γερά θεμέλια για το καλοκαίρι, θέτοντας όμως και τις βάσεις για το μέλλον στην ανάπτυξη. Δύο σχέδια δράσης, μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων βρίσκονται σε εξέλιξη. Σκοπό έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, την  εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και φυσικά την αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτηση μας με αυτή την γενναία κίνηση διαρκείας που βλέπουμε από τον δήμο προς το κέντρο υγείας Μυκόνου αλλά και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής του νησιού. Θα συνεχιστεί;

Η δράση αυτή δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Αρκετά χρόνια προσπαθούσαμε να καθιερωθεί μια νομοθεσία που να μας επιτρέπει να βοηθάμε και να ενισχύουμε τους δημόσιους υπαλλήλους του νησιού μας, όσο αφορά την σίτιση και την στέγαση τους σε έναν τουριστικό προορισμό όπου είναι ακριβότερα τα πράγματα από ένα μέρος λιγότερο τουριστικό. Από το 2013 ωστόσο είχε γίνει μια νομοθεσία την οποία εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, που επέτρεπε στους επικουρικούς γιατρούς και στους αγροτικούς, οι δήμοι να τους δίνουν ένα αντίστοιχο βοήθημα. Εμείς από το 2015, από την πρώτη χρονιά της δημοτικής μας θητείας, επιχορηγούμε κάθε επικουρικό γιατρό του κέντρου υγείας με 10,000 ευρώ τον χρόνο και κάθε αγροτικό που παίρνει 6,000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ στο να στελεχωθεί το κέντρο υγείας. Το κέντρο υγείας μας είναι επαρκώς στελεχωμένο και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και ζήτηση από γιατρούς για να έρχονται. Άρα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί βλέπουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής μας επιλογής στην πράξη.

Και να τονίσουμε ότι δεν είναι δημότες Μυκόνου.

Δημότης μπορεί να είναι, αλλά για να πάρει το επίδομα δεν πρέπει να έχει ιδιοκτησία ο ίδιος ή συγγενής του στο νησί, ώστε να μπορεί να μείνει κάπου. Το 2017 πετύχαμε και βγήκε η νομοθεσία όπου αντίστοιχα  όπως αυτό με τους γιατρούς επεκτάθηκε και στα σώματα ασφαλείας, στο ΕΚΑΒ και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Με αποτέλεσμα να δώσουμε φέτος σε 255 υπαλλήλους 1.200 ευρώ τον χρόνο σαν βοήθημα. Δεν μπορούμε να δώσουμε όσα δώσαμε στους γιατρούς, αλλά τους βοηθάμε. Ο δήμος επίσης μέσα από αυτή την νομοθεσία του 2017 έχει δημιουργήσει τρείς δημοτικούς κοιτώνες όπου φιλοξενούνται δωρεάν άτομα. Άρα συνολικά η ετήσια δημοτική δαπάνη του 2021 για να νοικιάσουμε τα σπίτια για να μένουν δωρεάν οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και ούτω καθεξής, αλλά και τα επιδόματα ήταν  610.000 ευρώ για να στηρίξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους του νησιού μας.

Θέλω να περάσουμε στο θέμα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ακύρωση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Και εσείς έχετε θέσει ως προϋπόθεση το σεβασμό στο περιβάλλον. Τι μήνυμα περνάει αυτό σε υποψήφιους επενδυτές που ενδεχομένως θέλουν να επενδύσουν στο νησί. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι τα περιθώρια στενεύουν και πρέπει να λαμβάνουμε πολύ υπόψιν μας το περιβάλλον;

Η Μύκονος είναι ένας τόπος που έχει αγκαλιάσει τις επενδύσεις όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα και την έχουν αγκαλιάσει. Τις αγαπάμε, τις θέλουμε και τις καλοδεχόμαστε. Πάμε τώρα στο κεφάλαιο στρατηγικές επενδύσεις. Σημαίνει ότι βάσει νομοθεσίας όταν κάποιος επενδύσει πάνω από  50 εκατομμύρια ευρώ και βγάλει ένα προεδρικό διάταγμα, μπορεί να πάρει παρέλκυση από την δόμηση. Στην Μύκονο έχουν έρθει τρείς τέτοιες προτάσεις και αναμένονται άλλες τρείς άνω των 50 εκατομμυρίων με παρέλκυση. Μάλιστα αν πάνε να χτίσουν κάτι παραπάνω, ζητάνε να κάνουν την μαρίνα σε μέρη που δεν θέλουμε, ζητάνε διάφορα. Τον Σεπτέμβρη του 2019 ήρθε η πρώτη επένδυση στο δημοτικό συμβούλιο για γνωμοδότηση. Ο δήμος Μυκόνου έχει ταχθεί αντίθετα σε αυτές τις στρατηγικές επενδύσεις επί της αρχής, όχι της συγκεκριμένης κάθε φορά. Γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέγεθος δεν ανταποκρίνεται στο νησί μας, δεν θέλουμε τόσο μεγάλα ξενοδοχεία. Θέλουμε μικρότερης κλίμακας, και είναι μια μεγάλη επιτυχία το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Γι αυτό τον λόγο λοιπόν για τις δύο ομόφωνα, για την τρίτη όχι, γνωμοδοτήσαμε  αρνητικά κατά των τριών αυτών επενδύσεων που είχαν έρθει στο τραπέζι. Το Συμβούλιο Επικρατείας λοιπόν στην προεργασία του δημοτικού διατάγματος για την δεύτερη υπόθεση από τις τρείς, έδωσε το μήνυμα ότι δεν προχωράει και σίγουρα αυτό περνάει το μήνυμα και στους υπόλοιπους επενδυτές ότι μάλλον δυσκολεύουν τα πράγματα τουλάχιστον μέχρι να βγει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, γιατί φαντάζομαι το ΣτΕ θα κρατήσει την ίδια θέση και στις επόμενες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της μετατροπής των νησιών σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης όπως έγινε με την Χάλκη, όπως έγινε με την Αστυπάλαια. Υπάρχουν και εδώ για την Μύκονο δύο σχέδια προς την επίτευξη αυτών των στόχων, δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Εμείς είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Τουρισμού και να του πούμε και ευχαριστώ που άκουσε τους προβληματισμούς μας και κατάλαβε ότι θα πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα πολύ γρήγορα. Ξεκινήσαμε αυτή την διαδικασία, είχα συμμετάσχει και εγώ στην προεργασία της και τώρα είναι να ανατεθούν αν δεν έχουν ανατεθεί ήδη οι μελέτες για να έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία πολύ σωστά περιγράψατε στην αρχή. Όλα μαζί φυσικά και ταιριάζουν, η αντιστοιχία για το που πάει ο τόπος, έχει πολλαπλές εκφάνσεις. Μια είναι  τα έργα τα μεγάλα, μια είναι το πώς θα βελτιώσουμε αυτά που ήδη έχουμε.

Όμως υπάρχει ένα όριο από το οποίο και μετά οι παρεχόμενες υπηρεσίες βλέπετε να μην ικανοποιούν τους επισκέπτες του νησιού γιατί τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Ήδη το κυκλοφοριακό, ο συνωστισμός -και δεν αναφέρομαι σχετικά με την πανδημία-, και άλλα θέματα που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Έτσι δεν είναι;

Θεωρώ ότι αν γίνονται στην ώρα τους και γρήγορα οι υποδομές, όλα μπορούν να ελεγχθούν. Στο νησί μας έτσι κι αλλιώς οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι πάρα πολύ υψηλές και φημιζόμαστε για αυτό και για αυτό πάρα πολλές φορές είναι πιο ακριβές από άλλα μέρη. Δεν έχουμε παράπονο ότι δεν κάνουμε καλή παροχή υπηρεσίας, ωστόσο βλέπουμε στο βάθος. Στην Μύκονο δεύτερη χρονιά τώρα, έχει γίνει αναστολή έκδοσης αδειών τουριστικών ξενοδοχείων και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση. Υπάρχουν προβλήματα, το νησί έχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση και αυτό φυσικά δημιουργεί πολλές φορές και συνωστισμό. Εκεί εμείς σαν πολιτεία προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Όσο το κράτος είναι κοντά μας και σε αυτή την φάση δείχνει να είναι κοντά μας, γίνονται οι αναγκαίες επενδυτικές υποδομές και νομίζω ότι θα πηγαίνουν όλα μια χαρά.

Κλείνουμε με τη νέα σεζόν που είναι μπροστά μας. Φαντάζομαι οι επικοινωνίες, οι επαφές που έχετε και  με το εξωτερικό για το πως θα κινηθεί φέτος η αγορά της Μυκόνου θα είναι ενδεικτική. Φαντάζομαι θα πάει καλύτερα σε μια ήδη καλύτερη χρονιά. Έτσι δεν είναι;

«Κορωνοϊού επιτρέποντος», θεωρώ ότι για την Ελλάδα και για τις Κυκλάδες θα είναι η καλύτερη τουριστική σεζόν που έχουμε ζήσει ποτέ. Και πόσο μάλλον η Μύκονος που θα πρωταγωνιστήσει σε αυτό.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.