Κώστας Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου: Χτυπούν τον καπετάνιο, αλλά θα βουλιάξουν το νησί

Σε προσωρινή αργία  τέθηκε ο δήμαρχος Κιμώλου λόγω απευθείας ανάθεσης έργων στον αδελφό του. «Δεν είχα προσωπικό που να αναλάβει το έργο, δεν θα έδινα το έργο στον αδερφό μου να το κάνει. Όλα αυτά συμβαίνουν στις μικρές κοινωνίες, όπου δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα ούτε τα πρόσωπα» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βεντούρης. Η αποκεντρωμένη διοίκηση, του  επέβαλε αργία για το αδίκημα στο οποίο υπέπεσε. Την ίδια στιγμή θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση η οποία στρέφεται σε κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην δικαιοσύνη. Σημειώνει ότι την στιγμή που η Κίμωλος προχωρά μπροστά, κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν πίσω.

 

Συνέντευξη Στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

 

Διαβάζουμε στο νησί για πειθαρχική αργία. Ισχύει;

Ναι 10 μέρες κράτησε.

Γιατί τι έγινε;

Το ‘16-‘17 συμμετείχα στην συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής για αναθέσεις για καθαρισμό νεκροταφείου και σε άλλες δυο συνεδριάσεις που αφορούσαν επισκευή του ΠΠΙ και οι αναθέσεις μετά έγιναν στον αδερφό μου. Και λόγω του ότι έχουμε πρώτου βαθμού συγγένεια έπρεπε να αποσυρθώ. Τότε το ‘16-‘17, με ομόφωνη απόφαση της αντιπολίτευσης δεν το δώσαμε αλλά μετά από χρόνια πέρασα πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος.

Η παράβαση ήταν καθήκοντος;

Ναι επειδή είναι α βαθμού συγγένεια, αλλά στο πειθαρχικό τους είπα ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, τι να κάνω;  Τότε ήταν και η αρχή της θητείας μου και δεν το ήξερα, δεν έχω και προσωπικό ειδικευμένο προκειμένου να με βοηθήσει.

Υπήρχε κάποιος άλλος πέρα από τον αδερφό σας που θα μπορούσε να κάνει τον καθαρισμό;

Δεν είχα άλλη επιλογή. Εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Εγώ θέλω να δουλεύουμε όλοι. Το πιο τραγικό που έγινε τότε ήταν από εμένα. Δεν το φαντάστηκα καν, επειδή όλα αυτά στις μικρές κοινωνίες γίνονται, αφού οι περισσότεροι είναι συγγενείς, αλλά δυστυχώς έτυχε σε εμένα ένας τύπος με το ΔΙΑΥΓΕΙΑ που δεν έχει καμία σχέση με το νησί να κάθεται να βγάζει και να στέλνει για έλεγχο αυτά τα πράγματα.

Δέχεσαι δήμαρχε επίθεση από την αντιπολίτευση;

Εγώ δέχομαι άσχημη συμπεριφορά από κόσμο, παρόλο που το νησί μου πάει πολύ καλά και αυτό που είχαμε σχεδιάσει τραβάει έναν δρόμο ήπιας μορφής, ανεβαίνει σταδιακά με ποιοτικά καταλύματα, χωρίς να χαλάνε το περιβάλλον. Είναι εναρμονισμένα όπως είχαμε πει από την αρχή στην παρούσα κατάσταση. Επενδύσεις πάρα πολλές και το βασικό κομμάτι είναι ότι υπάρχει οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας, αυτό που ψάχναμε να βρούμε τόσα χρόνια. Μια διέξοδος για να κρατήσουμε κόσμο στο νησί και φυσικά βγάζουν όλοι χρήματα. Αυτή την στιγμή το νησί έχει ανάγκη από προσωπικό, τεχνικό, εργατικό. Το νησί μας μπορεί να κρατήσει πλέον κόσμο. Προσπαθούμε τώρα στις ξένες αγορές, να αναδείξουμε το κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού και από εκεί που είχαμε 1- 1,5 μήνα τουρισμό, τώρα έχουμε πάει 3 με 4 μήνες και προχωράμε. Ο στόχος μας είναι να ξεκινάει τον Απρίλιο και να τελειώνει τον Οκτώβρη. Τότε θα είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις και θα είναι εφικτό να μείνει κόσμος στο νησί μας. Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εδώ που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και με πάνε με όρους δικαστηρίου και όχι με πολιτικές θέσεις και προτάσεις, κάθε απόφαση και προσφυγή. Εντάξει με αυτόν τον τρόπο δεν προχωράει κανένας δήμος. Αν πάμε με όρους δικαστηρίου δεν θα βγει ποτέ η απόφαση, τα γνωρίζουμε αυτά αλλά τι να κάνω που δυστυχώς έχω μπλέξει άσχημα. Οι κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί, οι επαγγελματίες το ίδιο και δεν ξέρω τι θα γίνει.

Έχουν εξαγριωθεί για το γεγονός ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν αποφάσεις του δήμου;

Ακριβώς! Ξέρετε πόσο έργα έχουν καθυστερήσει; Εγώ έχω την ένταξη ύδρευσης αποχέτευσης που ήταν στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, πήγε στο Αντώνης Τρίτσης, πόσο θα υπάρξει αυτή η ένταξη; Αυτή την στιγμή που έχουν χτυπήσει την δουλειά του δήμου και τον προϋπολογισμό και όλα αυτά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν τόσο πολλά έργα που θα βοηθήσουν την βελτιστοποίηση των συνθηκών στο νησί.

Και όλα αυτά είναι μόνο για προσωπικούς λόγους;

Δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει. Αυτό πρώτη φορά γίνεται. Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Αντί να είμαστε μια ομάδα, με χτυπάνε συνέχεια με το παραμικρό. Αν αυτή την στιγμή μιλούσαμε με την Αποκεντρωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών θα σας έλεγαν τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Επειδή παρακολουθώ και επειδή είμαι και στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων, γνωρίζω ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κίμωλο δεν υπάρχουν πουθενά. Κάνουν αντιπολιτεύσεις αλλά μέχρι εκεί. 60 σελίδες δικόγραφα σε κάθε απόφαση. Με αποτέλεσμα μετά να υπάρχει πρόβλημα. Οι υπάλληλοι αρχίζουν και προβληματίζονται. Ποιος υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή του να μπλέξει με αυτούς τους ανθρώπους; Και έμαθα ότι η αποκεντρωμένη δεν έχει νομικό σύμβουλο. Αν είναι δυνατόν! Το νησί πάει πολύ καλά, ανεβαίνει.

Ο κόσμος βλέπει ένα πανέμορφο νησί, δεν γνωρίζει τι γίνεται παρασκηνιακά.

Εγώ είμαι της άποψης ότι τα θέματα λήγουν στο σπίτι μας. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξέρει έξω τι γίνεται. Εγώ τους λέω ελάτε να τα κουβεντιάσουμε να με πείσετε, να πείσετε τους υπόλοιπους συναδέλφους ότι αυτή η πρόταση είναι καλύτερη. Αλλά πάνε να ακυρώσουν χωρίς να έχουν προτάσεις ώστε να μην γίνει τίποτα στο νησί. Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αυτό το κομμάτι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.