Κυκλάδες: Γιατί δεν θα πετάξουν υδροπλάνα ούτε το φετινό καλοκαίρι

Λιγοστές είναι οι πιθανότητες να δούμε υδροπλάνα στις Κυκλάδες το καλοκαίρι του 2021. Η επένδυση για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου με δεκάδες υδατοδρόμια στη χώρα φρέναρε για αρκετούς μήνες κυρίως λόγω του covid 19 και δειλά δειλά επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή την περίοδο.

Η δρομολόγηση υδροπλάνων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι το καλοκαίρι, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πετάξουν υδροπλάνα, αλλά αυτό θα γίνει σε περιοχές που ήδη διαθέτουν αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας για να υποδεχθούν υδροπλάνα όπως είναι για παράδειγμα η Πάτρα και τα Ιόνια νησιά. Ακόμη και για την Αττική, στην οποία θα δημιουργηθεί το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο (μάλλον στην Ελευσίνα), οι διαδικασίες δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Στις Κυκλάδες ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και δεν έχει αδειοδοτηθεί κανένα αεροδρόμιο. Πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό έχουν παρθεί και από πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και από Δήμους ή άλλους φορείς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία.

Μετά τις αδειοδοτήσεις και την ολοκλήρωση του φακέλου όλου του φάσματος των εγκρίσεων, θα πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία των υδατοδρομίων και των απαραίτητων μικρουποδομών στα λιμάνια. Μπορεί να μην πρόκειται για μεγάλα έργα, όμως θέλουν κι αυτά το χρόνο τους. Έπειτα, αν δεν προηγηθεί η δημιουργία του απαραίτητου δίκτυου υδατοδρομίων με τα οποία θα συνδέονται οι Κυκλάδες (π.χ. Αττική ή Θεσσαλονίκη, Κρήτη κλπ) δεν υπάρχει περίπτωση να δρομολογηθούν υδροπλάνα στα νησιά του νομού.

Οπότε, με βάση τη λογική, τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και τις ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί το δημόσιο σύστημα στη χώρα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης της επένδυσης των υδροπλάνων τη φετινή τουριστική σεζόν στις Κυκλάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.