Κρίτων Πιπέρας: Ντροπή να μας αναγκάζουν να δουλεύουμε “μαύρη εργασία”

“Είναι ντροπή σε μια χώρα που έχει ως “βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, οι ξεναγό να είναι χωρίς ένσημα αναγκάζοντάς μας να δουλεύουμε χωρίς να πληρώνουμε εισφορές, δηλαδή “μαύρη εργασία” αναφέρει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι ξεναγοί δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους από το 2019, λόγω προβλήματος στη μηχανοργάνωση!

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με μια σοβαρή καταγγελία: Σε μια τουριστική χώρα  σαν τη δική μας που είναι στο top 5 του παγκόσμιου τουρισμού, οι ξεναγοί δεν έχουν ένσημα και νομίζω ότι αυτό αν μη τι άλλο είναι ντροπή.

Το λιγότερο που έχω να πω και εγώ είναι ότι είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2022, να υπάρχει κλάδος ο οποίος δεν έχει ένσημα. Δεν έχει μηχανογραφηθεί δηλαδή και δεν έχουν περαστεί τα ένσημά μας από το 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε οποιαδήποτε επιδόματα, δεν μπορούμε να πάρουμε το επίδομα ανεργίας που παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ ενώ άνθρωποι οι οποίοι είναι κοντά στην σύνταξη δεν μπορούν να καταθέσουν χαρτιά για να συνταξιοδοτηθούν. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.

Η καταμέτρηση γιατί δεν έχει γίνει; Με ποια αιτιολογία σας λένε εσάς;

Δεν υπάρχει αιτιολογία γιατί γνωρίζουμε εμείς ότι έχει κατατεθεί η πρόταση, η διάταξη αυτή είναι επεξεργασμένη από το 2020 και δεν έχει προχωρήσει, ενώ είναι έτοιμη προς έγκριση από την εποχή του Βρούτση. Ο κύριος Χατζηδάκης έχει αρνηθεί να μας δει, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το υπουργείο εργασίας όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα το οποίο είναι ντροπή για το υπουργείο αυτό και ενώ όλοι διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμη προς έγκριση η διάταξη αυτή, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Να σκεφθείτε ότι 1/3/2020, βρέθηκε ολόκληρος ο κλάδος ανασφάλιστος, δεν είχαμε δηλαδή ασφαλιστική ικανότητα επειδή έληξε 28/2, ενώ μας βεβαίωναν ότι θα το ρυθμίσουν, 1/3 βρεθήκαμε όλοι ανασφάλιστοι και έπρεπε να απειλήσουμε ουσιαστικά πάλι ότι θα κατασκηνώσουμε έξω από το υπουργείο για να διευθετήσουν προσωρινά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι 28/2/2023 θα έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα ακριβώς επειδή δεν έχουν καταμετρηθεί ένσημα.

Είναι ανήκουστο και δεν μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε που το ακούει αυτό πώς σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ατού της είναι ο τουρισμός, οι ξεναγοί είναι μέρος αυτής της βιομηχανίας και όμως είναι σαν να δουλεύετε μαύρα.

Ακριβώς και ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνος από το υπουργείο εργασίας για ποιο λόγο οι ξεναγοί να πληρώνουν όλες τους τις εισφορές, όλες τους τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος όταν αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε ένα επίδομα εγκυμοσύνης, δεν μπορούμε να πάρουμε επίδομα κηδείας. Αυτά είναι τραγικά πράγματα.

Άρα και στις συντάξεις θα υπάρχει πρόβλημα.

Βεβαίως και πέρα από το γεγονός ότι ακόμα και να καταθέσεις τα χαρτιά σου για σύνταξη παίρνει πάρα πολύ χρόνο, παρόλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν σε 3 μήνες  και δεν ξέρω και εγώ τι, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 3ετία για να πάρουν σύνταξη. Αυτή την στιγμή όμως υπάρχει ένας ολόκληρος αριθμός συναδέλφων που δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για να κάνουν καν την κατάθεση των χαρτιών. Δηλαδή δεν έχει γίνει η καταμέτρηση 3 χρόνων, επομένως δεν μπορούν να καταθέσουν καν τα χαρτιά για σύνταξη και μετά ποιος ξέρει πόσα χρόνια θα περιμένουν ακόμα για να εγκριθεί. Κατά τα άλλα έχουμε περάσει στον 21αιώνα και γίνονται όλα ψηφιακά.

Δώστε μας λίγο τα στοιχεία που έχετε εσείς σχετικά με τον τουρισμό φέτος, πώς βλέπετε την χρονιά, γιατί όπως καταλαβαίνουμε εμείς από άλλους κλάδους ακούμε ότι είναι μια καλή χρονιά. Ποιά είναι η εικόνα που έχετε εσείς;

Ναι είναι μια καλή χρονιά, θα μου επιτρέψετε να έχω κάποιες αμφιβολίες για το πως άνοιξε ο τουρισμός χωρίς μάσκες και χωρίς ελέγχους γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, αλλά η μεγάλη πληγή στο δικό μας επάγγελμα είναι οι παράνομοι ξεναγοί, εδώ και 10 χρόνια περίπου, για τους οποίους το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ μιλάμε ουσιαστικά για την παραπλάνηση του καταναλωτή που είναι οι τουρίστες στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το οποίο σημαίνει ότι ο ξεναγός ο οποίος έχει σπουδάσει, χάνει μεροκάματα και αυτά τα μεροκάματα τα οποία χάνει και θα ήταν και έσοδα για το κράτος, το κράτος αδιαφορεί να τα εισπράξει. Είναι παράλογο όλο αυτό που συμβαίνει και πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω αλλά αυτή δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα, είναι τριτοκοσμική χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.