Κούρεμα 40% στα ενοίκια : μέχρι Δευτέρα 22/6 οι αιτήσεις αποζημίωσης ιδιοκτητών

Έως την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στο MyTaxisnet οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια για να αποκτήσουν δικαίωμα συμψηφισμού με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επιπλέον, θα απαλλαγούν και από τον φόρο εισοδήματος (15% – 45%) για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, χωρίς τις γνωστές διαδικασίες και την ταλαιπωρία που ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές το τι θα πρέπει να δηλώσουν, όπως λ.χ. όταν οι εκμισθωτές υπολογίζουν την έκπτωση πάνω και στο χαρτόσημο ή όταν έχουν εισπράξει τμήμα των ενοικίων.

Σημειώνεται πως θα πρέπει στη συνέχεια να μπουν και να επικυρώσουν τη δήλωση των ιδιοκτητών και οι ενοικιαστές τους. Αν δεν το κάνουν, δεν χάνει τα ευεργετήματα ο ιδιοκτήτης. Τα χάνουν αν μπουν και απορρίψουν τα στοιχεία που υπέβαλε ο εκμισθωτής. Δεν τα χάνουν επίσης εάν, εκπρόθεσμα ύστερα από καιρό, κάνει αρνητική δήλωση ο ενοικιαστής τους – αλλά τότε ίσως επιλεγούν για έλεγχο ως προς τα πραγματικά περιστατικά.

Πλήθος ερωτημάτων

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ «υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που υπέστησαν αναγκαστική μείωση 40% στα ενοίκια λόγω του κορωνοϊού, οι οποίοι χάρη στον αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ ή / και φόρο εισοδήματος. Η απόφαση προβλέπει επίσης αλλαγές στην υποχρέωση δήλωσης των αλλαγών στα μισθωτήρια στο MyTaxisnet μόνο όταν αυτό είναι αναγκαίο».

Παρότι άνοιξε η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους, πλήθος ερωτημάτων τους απασχολεί ακόμη. Όπως, για παράδειγμα, τι θα δηλώσουν στην προβλεπόμενη στήλη για τα ποσά του 60% του αρχικού ενοικίου εάν έναν μήνα (π.χ. τον Μάρτιο) το έχουν πληρωθεί, αλλά όχι τους υπόλοιπους. Και τούτο προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία τυχόν τροποποιητικών δηλώσεων αργότερα.

Άλλο ερώτημα που «πονοκεφαλιάζει» τους ιδιοκτήτες είναι το ότι οι περισσότεροι ενοικιαστές υπολογίζουν τη μείωση του 40% επί του συνόλου του ποσού, συμπεριλαμβανομένου και του χαρτοσήμου, παρότι στα συμφωνητικά αναφέρεται το καθαρό ποσό.

ΠΗΓΗ : avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.