Έτσι, τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιστροφές που τους έχουν στοιχίσει, όπως λένε,διαγνωστικά κέντρα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.
Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.
ΠΗΓΗ: in.gr