Καθυστερεί σημαντικά η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Πάρου

Καθυστερεί σημαντικά η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του αεροδιαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Πάρου, παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση των Κυκλάδων. Ως γνωστόν, το νέο αεροδρόμιο λειτουργεί στο νησί από την 25/07/2016, με ταυτόχρονη διακοπή του παλαιού αεροδρομίου. Έκτοτε ο αριθμός των αφίξεων βαίνει γεωμετρικά αυξανόμενος σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ενδεικτικά, για το έτος 2018 η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 204.619 επιβάτες και 3704 κινήσεις αεροσκαφών.

Μελέτες της ΥΠΑ για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων εδάφους και αέρα και την ενίσχυση της ασφάλειας έχουν κρίνει ανεπαρκή τον υφιστάμενο αεροδιάδρομο, ο οποίος σήμερα έχει μήκος 1.400 μέτρω, αλλά και το κτίριο επιβατών, το οποίο είναι μόνο 745 τ.μ. Σύμφωνα με το «Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025» (ΣΠΕΜ) τα έργα βελτίωσης ήταν εγγεγραμμένα με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 2018-2020, ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του αεροδιαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Πάρου. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα δημοπρατηθούν τα έργα για τα οποία υφίστανται ολοκληρωμένες και εγκεκριμένες οριστικές μελέτες (η επέκταση αεροδιαδρόμου και συνοδών έργων, καθώς και επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι νέοι Περιβαλλοντικοί Όροι για τα νέο κτίριο του Αεροσταθμού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, θεωρώντας ότι η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πάρου, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια σημαντική κρατική επένδυση εθνικής σημασίας, που θα συμβάλει στη τοπική και Κυκλαδική ανάπτυξη και πρώτιστα στην ευημερία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα.

 

Ερώτηση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.