Κάθε νησί και …μεταναστευτικό κέντρο

in Νάξος/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο την Κυριακή του Πάσχα το Λιμενικό συνέλαβε σε 19 διαφορετικές επιχειρήσεις 786 (!!!) μετανάστες – Στην Αθήνα  η κυβέρνηση μιλάει για μετανάστες που λιάζονται και στη Τήλο ετοιμάζεται το πρώτο κέντρο υποδοχής

«Κύμα» μεταναστών πνίγει το Αιγαίο, με τα νησιά να δέχονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας παράτυπα στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από εμφύλιες διαμάχες ή επιθέσεις ισλαμιστικών οργανώσεων. Στόχος τους να μπορέσουν να περάσουν μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ή να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαμορφώνονται ήδη συνθήκες έκτακτης ανάγκης, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Οι υποδομές για να τους φιλοξενήσουν δεν υπάρχουν και το πρόβλημα διογκώνεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη του Λιμενικού Σώματος την ημέρα του Πάσχα και τη Δευτέρα σε 19 διαφορετικές επιχειρήσεις συνέλαβαν περισσότερους από 1000 επισκέπτες, οι 786 μόνο τη Κυριακή του Πάσχα. Και μιλάμε στο σύνολο του Ανατολικού Αιγαίου: Λέσβος και Χίος 618 τη Κυριακή και 250 τη Δευτέρα, Σαμοθράκη 36, Φαρμακονήσι 69 (δύο περιστατικά), Κω 71 (δύο περιστατικά) και Σάμος 82 (δύο περιστατικά) Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν  από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράνομοι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και το χειρότερο; Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα παράλια της Μικρά Ασίας ψάχνουν να βρουν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ευρώπη.

Τουρκία

Ειρωνεία; Στην Τουρκία βρέθηκε η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Άννι Μπράσερ, όπου επαίνεσε τις τουρκικές αρχές, για την υποδοχή που επιφύλαξαν στα δύο εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρώπη «περισσότερο από ποτέ κεντρικό και απαραίτητο». Και όπως τόνισε «Η Τουρκία επένδυσε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή και την παροχή ασύλου σε αυτούς τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με την διεθνή κοινότητα που προσέφερε μόνον 250 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα, η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα, πρέπει να βοηθήσουν την Τουρκία στο έργο προστασίας των Σύρων προσφύγων». Τώρα, πως αυτοί οι πρόσφυγες βρίσκονται να πνίγονται στη Μεσόγειο σε καθημερινή βάση από τη στιγμή που περνούν τόσο καλά στα κέντρα υποδοχής της Τουρκίας είναι μία επίσης τρελή ιστορία…

Λιάζονται

Το ζητούμενο όμως είναι τι κάνει η κυβέρνηση… Και χθες είχαμε σειρά συσκέψεων στου Μαξίμου με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα εκπονείται σχέδιο για την «αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες». Την ίδια ώρα, η υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρχικά έδωσε ρεσιτάλ λέγοντας «δεν υπάρχουν μετανάστες στην Αθήνα, απλώς είναι ορισμένοι που … λιάζονται στην πλατεία Ομονοίας» και στη συνέχεια μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ σημείωσε «Χουμε εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο για τα νησιά, με καταυλισμούς για να μην είναι οι μετανάστες στα λιμάνια και τα αστυνομικά τμήματα. Το βασικό και το πιο κύριο μέλημα, είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα. Πρέπει να τα βάλουμε σε ξενώνες φιλοξενίας. Μόνο στη Γαύδο ήταν 41 παιδιά ασυνόδευτα που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα. Αναζητούμε μόνιμους χώρους φιλοξενίας. Οι πρόσφυγες που έφτασαν σήμερα από την Κω θα κατευθυνθούν σε ξενοδοχεία όπου και θα φιλοξενηθούν.

Τήλος

Και όπως φαίνεται θα έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα το πρώτο κέντρο υποδοχής, Με βάση το σχέδιο που εκπονείται ουσιαστικά σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχει κι ένα κέντρο υποδοχής, Όμως, το πρώτο μάλλον θα είναι στην Τήλο. Ο χώρος υπάρχει ήδη κι έχει παραχωρηθεί από ιδιώτες στον δήμο γι’ αυτό τον σκοπό. Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν γίνει τρεις συσκέψεις για να κλείσει το σχέδιο, με την εκπροσώπηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών όπως επίσης των υπηρεσιών Ασύλου, Πρώτης Υποδοχής, αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η εξίσωση της λύσης δεν είναι εύκολη, καθώς, όπως παρατηρούν αρμόδιοι φορείς, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε χρηματοδοτικό κενό.«Είμαστε υποχρεωμένοι από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις να παρέχουμε αξιοπρεπή υποδοχή και διαβίωση στους πρόσφυγες. Η συνεχιζόμενη φιλολογία περί λαθρομεταναστών, την ώρα που το μαζικό κύμα προς τη χώρα μας είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, μεταφέρει τη συζήτηση σε ιδεολογικά και λοιπά στερεότυπα που δημιουργούν πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή αναζήτηση λύσης», δηλώνει η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και προσθέτει: «Δεδομένου ότι πάγιο αίτημά μας είναι ο επιμερισμός των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, φαινόμαστε ανακόλουθοι με την τακτική που ακολουθεί η εσωτερική συζήτηση, να μη δεχόμαστε εμείς κανέναν πρόσφυγα στο έδαφός μας».

Χατζημάρκος

Κι ενώ το μεταναστευτικό ήταν αρκετά ψηλά και στην ατζέντα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τόνους που δεν αρμόζουν στην περίπτωση για το ποιος έχει την ευθύνη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, τη Μεγάλη Παρασκευή όπου βρέθηκε στη Κω (σ.σ. στο αστυνομικό τμήμα του νησιού είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες μετανάστες με εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου) και σημείωσε ότι «Όπως σε κάθε σοβαρό και παγίως άλυτο πρόβλημα αυτού του τόπου, έτσι και αυτή την φορά περισσεύουν οι ανέξοδες κορώνες ενός ανόητου λαϊκισμού, από εκείνους που δεν έχουν την παραμικρή γνώση της πραγματικότητας, που οι “ευαισθησίες” τους ξυπνούν μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και η κατάσταση τεθεί εκτός ορίων. Προς όλους αυτούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαμηνύει ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του. Είχαμε κρούσει πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του προβλήματος, αλλά οι πάντες προτίμησαν να ακολουθήσουν την γνώριμη οδό, την εκ του ασφαλούς πεπατημένη της απραξίας. Η περιφερειακή αρχή κινήθηκε στον αντίποδα. Έχοντας πλήρη επίγνωση όσων θα ακολουθούσαν, δεν ενδώσαμε στον λαϊκισμό και τις κραυγές. Αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προσεγγίσαμε ένα ζήτημα πρωτίστως ανθρωπιστικής κρίσης, με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πήραμε πρωτοφανείς αποφάσεις, δρομολογήσαμε λύσεις, εν πλήρη γνώσει για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν και για την εκμετάλλευση που θα ακολουθούσε από εκείνους που με μυωπικό τρόπο αντιλαμβάνονται το συμφέρον του τόπου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ακίνητο στην κατοχή της, θα το είχε διαθέσει προ πολλού για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, που σήμερα μένουν σε σκηνές στην λιμενική ζώνη. Οι πάντες γνωρίζουν πως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε άμεσα και πόρους για την διαχείριση του προβλήματος. Αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παλεύει μόνη της, χωρίς βοήθεια, για να δώσει λύση, όταν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαθέτει το 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, αλλά ασχολείται με αυτήν μόνο όταν πρόκειται να την εκποιήσει! Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις όταν τα προβλήματα γιγαντώνονται και ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Μόνο που τώρα, με περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους να περιμένουν στα απέναντι τουρκικά παράλια για να περάσουν στα νησιά μας, δεν επιτρέπεται σε κανένα να εθελοτυφλεί και να υπεκφεύγει. Απαιτούνται και εδώ καθαρές λύσεις, τολμηρές αποφάσεις».

Νικόδημος Λιανός

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from Νάξος

Go to Top