Θεοδόσης Σουσούδης: Ο Δ. Λοτσάρης δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τους επαγγελματίες

 

Σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη εξαπολύει ο πρώην δήμαρχος του νησιού Θ. Σουσούδης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Ορίζοντες» κατηγορεί τον δήμαρχο ότι δεν έκανε τίποτα για  να ελαφρύνει την κατάσταση των επαγγελματιών σε μια περίοδο κατά την οποία κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα και μάλιστα στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια ανάρτηση που κάνατε κύριε Σουσούδη και αναφέρεστε στην στήριξη επαγγελματιών από τον δήμο. Ο δήμαρχος προέρχεται από τους επαγγελματίες, γνωρίζει την αγωνία που περνάνε. Πιστεύετε ότι δεν στηρίζει την κοινωνική ομάδα αυτή, ειδικά αυτή την περίοδο που ξέρουμε τι συμβαίνει με την ενεργειακή κρίση;

Εγώ θεωρώ ότι δεν έχει κάνει κάτι έμπρακτα μέχρι τώρα, δεν δείχνει ότι έχει στηρίξει τους επαγγελματίες και για αυτό τον λόγο έχει γραφτεί αυτό το κείμενο το οποίο προτρέπει τον Δήμαρχο πέραν της στήριξης που πρέπει να δώσει στους επαγγελματίες να μιλήσει μαζί τους, να βρεθούμε αν θέλει και άλλοι φορείς με τους επαγγελματίες του τουρισμού, έτσι ώστε να ακούσει τα προβλήματα και να δώσει κάποια κίνητρα οικονομικά, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχουν περάσει μια διετία καταστροφική θα έλεγα για πολλές επιχειρήσεις, να ανασάνουν λίγο.

Δηλαδή σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει κάποια συνάντηση με τους παράγοντες του τουρισμού, δεν τους έχει δει να ακούσει τα προβλήματά τους και ενδεχομένως αν υπάρχουν λύσεις να δοθούν;

Δεν ξέρω αν έχει κάνει κάποιες συναντήσεις, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει δοθεί καμία ελάφρυνση. Θα πω ένα παράδειγμα: είναι ένα πεζοδρόμιο, ένας χώρος όπου ενοικιάζονται οι ορθές προβολές με ένα ποσό των 10 ευρώ ανά τ.μ. και ο δίπλα χώρος που δεν ανήκει στην ορθή προβολή μαγαζιού τον βάζει σε πλειστηριασμό και ξεκινάει την τιμή από τα 30 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένα πεζοδρόμιο όπου μέχρι ένα σημείο που είναι ορθή προβολή του καταστήματος είναι 10 ευρώ και από εκεί και πέρα το χτυπάει ο οποιοσδήποτε με τιμή εκκίνησης στα 30  ευρώ σε ένα μέρος της Χώρας και 60 ευρώ στο Μπατσί. Μιλάμε για μια τεράστια διαφορά.

Αυτό γίνεται γιατί δεν  θέλει να βοηθήσει ή γιατί θέλει να έχει περισσότερα έσοδα ο Δήμος;

Θεωρώ για τα έσοδα όχι γιατί δεν  θέλει να βοηθήσει, αλλά με τον τρόπο αυτό δεν βοηθάει κιόλας.

Επειδή έχετε περάσει από δήμαρχος, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θα μπορούσε να βοηθήσει με ελάφρυνση των δημοτικών τελών για παράδειγμα, δεν ξέρω αν έχει την δυνατότητα αυτή από τον νόμο;

Φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα αυτή από τον νόμο, απλά υπάρχει μια διαδικασία μέσω οικονομικής επιτροπής, όπως γίνονται τόσο άλλα θα μπορούσε να γίνει και αυτό γιατί είναι μια ελάφρυνση.

Ουσιαστικά ούτε το ρεύμα μπορεί να μειώσει ούτε το νερό αλλά κάτι που σχετίζεται με το έσοδα του δήμου ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει. Γιατί όμως δεν έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο το οποίο είναι κάτι που το ζητούν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων οι παράγοντες τις εστίασης;

Εμείς σαν δημοτική παράταξη στις αρχές που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με την πανδημία, είχαμε προτείνει και είχαμε πει και συγκεκριμένα μέτρα και δεν έγινε τίποτα. Πραγματικά θεωρώ ότι όλοι περίμεναν μήπως πάμε καλύτερα, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν σαν προέκταση της πανδημίας με την ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα αυτά δεν είναι εύκολα για το μέλλον, άρα λοιπόν οι επαγγελματίες θα υποφέρουν κι άλλο.

Και μιλάμε για ένα νησί το οποίο έχει πρωτογενή τομέα, έχει κτηνοτροφία και υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται με τις ζωοτροφές οι οποίες είναι πάρα πολύ ακριβές πια.

Εκεί είναι άλλο μεγάλο πρόβλημα. Φυσικά και στον πρωτογενή τομέα πρέπει να δοθούν κάποιες ελαφρύνσεις αλλά αυτή την στιγμή στο νησί ενόψει καλοκαιριού ο βασικός μοχλός είναι ο τουρισμός, για αυτό αναφέρθηκα στον τουρισμό αλλά φυσικά και στον πρωτογενή τομέα όπως και στα νοικοκυριά φυσικά. Επειδή και οι δήμοι έχουν «επωφεληθεί» οικονομικά, διότι υπάρχει ένα πρόγραμμα Τρίτσης το οποίο σου δίνει, απλόχερα χρηματοδοτήσεις να κάνεις πράγματα άρα δεν περιμένεις έσοδα να κάνεις πράγματα αναπτυξιακά για να προχωρήσεις, σου δίνει χρήματα για να κάνεις προσλήψεις λόγω πανδημίας. Πήραν πάρα πολλά για να ξεπεράσουν το πρόβλημα την πανδημίας, νομοθετικές ελαφρύνσεις, απευθείας αναθέσεις μεγάλες, πράγματα τα οποία ένας δήμος θα μπορούσε με μια πολύ καλή οικονομική διαχείριση να κάνει πολλές ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες ιδιαίτερα και στον πρωτογενή τομέα και στα νοικοκυριά.

Ενδεχομένως μέσα από το πρόγραμμα Τρίτσης να μην μπορούσε να διαθέσει αυτά τα χρήματα σε άλλες κατευθύνσεις αλλά με τα ίδια έσοδα του δήμου ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει μια ελάφρυνση των επαγγελματιών.

Για να μην παρεξηγηθώ δεν είπα ότι ο Τρίτσης δίνει χρήματα για να μπορέσει ο δήμος να βοηθήσει. Απλά μέσω προγράμματος Τρίτση, μπορεί ο δήμος να λύσει άλλα προβλήματα ώστε με αυτά τα έσοδα που έχει να διαθέσει ένα μικρό ποσοστό αυτών για ελαφρύνσεις οικονομικές στους επαγγελματίες.

Γιατί δεν έκανε μείωση των δημοτικών τελών που είναι το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει; Γνωρίζετε μέσω των δημοτικών συμβουλίων όπου συζητάτε;

Έχει μια γραφειοκρατία, μια διαδικασία αλλά αν θέλει κάποιος μπορεί να το κάνει. Αν κάποιος δεν θέλει να το κάνει θα προτάξει γραφειοκρατίες και άλλα πράγματα. Όμως αν κάποιος θέλει να το κάνει και το έκαναν και πολλοί δήμοι αυτό το πράγμα, αν θέλει να το κάνει, μπορεί να το κάνει. Και να σας πω ακόμα κάτι δεν είναι ότι θα ελαφρύνει έναν επαγγελματία με 100 ή 200 ευρώ, είναι η κίνηση, ότι ο δήμος συμπαραστέκεται στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πραγματικά περνούν πάρα πού δύσκολα οικονομικά για τις επιχειρήσεις τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.