Θεοδωρίδου: η εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Η εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» μας υπαγορεύει πρώτον: εντατικοποίηση των εμβολιασμών 1ης, 2ης, 3ης δόσης, όσοι είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για το μέγεθος του προβλήματος, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19.

​Όπως είπε, το νέο στέλεχος,  Β11529 ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «Όμικρον» και με βάση τις ιδιότητές του το κατέταξε στα στελέχη ανησυχίας (Variant of Concern).

Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, 32 τον αριθμό, που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας που, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, είναι το γονίδιο που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι και ο κύριος στόχος των εμβολίων.

Η αντίδραση του WHO για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε αυτές τις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος.

​Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται να είναι η μεταδοτικότητα αυξημένη.

Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού «εκτινάχθηκε» στο 2 που φαίνεται ότι το νέο στέλεχος έχει επικρατήσει του στελέχους Δ.

​Σχετικά με το αν η παραλλαγή «Όμικρον» προκαλεί βαρύτερη νόσο, ανέφερε πως παρά την περιορισμένη εμπειρία στη Νότιο Αφρική, η νόσηση των λιγότερο από 100 ατόμων ήταν ήπια και με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες, όμως σημείωσε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη νέα μετάλλαξη, η κ. Θεοδορίδου ανέφερε ότι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, όσον αφορά την λοίμωξη όσων έχουν εμβολιαστεί, αλλά προσέθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που ο Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο.

Πρόσθεσε, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος δηλαδή του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό και πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.