Η τοπική αγορά και η Ναξιακή κοινωνία πρέπει να πει “ΟΧΙ” στην φημολογούμενη απόβαση πολυεθνικών κολοσσών, γερμανικών συμφερόντων, στο νησί!

Παρά τα χαρμόσυνα νέα όσον αφορά τον τουρισμό, έχουμε και δυσοίωνα μηνύματα… Το Νησί μας, η Νάξος περνάει σε φάση ανάκαμψης με όλο μεγαλύτερες επιδόσεις και νέες κορυφές όσον αφορά την τουεριστική σεζόν. Το γεγονός ότι βρίσκεται σαν μία από τις κορυφαίες επιλογές των ντόπιων τουριστών για το καλοκαίρι δεν είναι το αγώι που ξυπνάει τον αγωγιάτη. για τους ντόπιους που έχουν επενδύσει στον τουρισμό. ¨Οπως πληροφορούμαστε έχει ανοίξει την όρεξη σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες ψάχνουν τρόπους να παρακάμψουν τους σκληρούς όρους δόμησης που υπάρχουν στην νησιωτική Ελλάδα και να κάνουν απόβαση στα νησιά μας… Ηδη όπως οι ίδιες πληροφορίες μιλούν, μεγάλος όμιλος γερμανικών συμφερόντων βρίσκεται στις τελικές συζητήσεις για να ιδρύσει κατάστημα στη Νάξο. Και μάλιστα το κατάστημα αυτό δεν θα έχει μόνο τα …παραδοσιακά προϊόντα που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ, αλλά θα επεκτείνει τις προσφορές της και στην ένδυση, την υπόδυση αλλά και εν γένει τον κατασκευαστικό κλάδο. Μάλιστα εντονα ακούγεται ότι την προσπάθειά του αυτή, αβαντάρει μεγάλος φορέας του νησιού μας, ο οποίος και στο παρελθον λειτούργησε ως …κερκόπορτα στην έλευση και άλλων ομίλων συμφερόντων, όχι Ελληνικών… Αν συμβει κάτι τέτοιο, με τον τρόπο με τον οποίον φημολογείται ότι θα λειτουργήσει, πράγμα που απευχόμαστε, θα φέρει καίρια και πολλαπλά χτυπήματα στην ήδη σπαρασόμενη από την κρίση τοπική οικονομία και κυρίως τα μικρά καταστήματα του κλάδου της ένδυσης και της υπόδυσης που παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, αντέχουν…
Αλλωστε όλοι το γνωρίζουν ότι ζούμε μια απίστευτη οικονομική κρίση εδώ και επτά χρόνια, και σε ένα νησί όπως η Νάξος, τα αντίδοτα είναι εύκολα, αλλά και πολύ δύσκολα.
Το τι κρατά την αγορά της Νάξου με τα εκατοντάδες μικρά καταστήματα, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πανσίγνωστο γιατί η τουριστική βιομηχανία, κρατάει σε ένα βαθμό την οικονομία του τόπου, δύσκολα, γιατί η τοπική κοινωνία δεν έχει αισθητήρια τέτοια που να προασπίζουν, με απίστευτη ευκολία, το “ταμείο”, δηλαδή την οικονομική ζωή αυτού του νησιού.
Εδώ υπάρχει αντίδοτο και μάλιστα θα πρέπει να λειτουργήσει σήμερα, την ώρα που οι πολυεθνικές και μάλιστα γερμανικών συμφερόντων, και δεν είναι άλλο από την ομοψυχία. Μέχρι στιγμής, για να πούμε την μαύρη αλήθεια, αυτό είναι κάτι απίθανο για νησιώτες και Έλληνες και δη Ναξιώτες… Το έχουμε ακούσε πολλές φορές ότι το νησί της Νάξου θα έπρεπε να ακμάζει, μέσα σε περιόδους κρίσης. Και  οι λόγοι είναι απλοί. Εχει πρωτογενή παραγωγή, ανοδική τουρισιτκή κίνηση και επιχειρήσεις τουλάχιστον σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των άλλων νησιών, που τις έχουν Ναξιώτες και επιχειρηματίες που έχουν σχέση με το νησί και φυσικά μένουν στο νησί, χειμώνα καλοκαίρι… Αρα το έργο της όποιας αντίδρασης είναι ευκολότερο. Αν όλοι μας συμφωνούμε ότι η όποια πολυεθνική δεν έχει θέση στα νησιά μας. Και θα πρέπει να δηλωθεί από σήμερα κιόλας, πριν είναι αργά, γιατί, είπαμε, υπάρχουν και εκείνοι που στον βωμό του οποιουδήποτε θεμιτού ή αθέμιτου συμφέροντος μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιορκητικοί κριοί… Αρα, τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι φορείς. Να κινητοποιηθούν άμεσα… Αυτό προϋποθέτει μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, μέσα από ενσυνείδητες δράσεις στήριξης του τοπικού οικονομικού ιστού, ώστε το χρήμα να “γυρίζει” και να μην κάνει “φτερά”, εκτός νησιού ακόμα και εκτός χώρας. Το τελευταίο, σε άλλα μέρη της Ελλάδας που πλήτονται από την οικονομική κρίση, ισχύει σήμερα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, στην μεσαία κοινωνική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, τους βιοτέχνες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Η τοπική αγορά, η παραγωγή, οι βιοτεχνίες, η παροχή υπηρεσιών, τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματίες της Νάξου αναμφίβολα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του νησιού μας και της κοινωνίας, καθώς παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πρόοδο του τόπου μας. Συντηρούν πολλές θέσεις απασχόλησης, δημιουργούν εισοδήματα σε όλο το νησί και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του.
Και όχι μόνο οι επαγγελματίες οι οποίοι θα πληγούν άμεσα και καίρια. Αλλά και οι πολίτες του νησιού, οι χιλιάδες Ναξιώτες καταναλωτές, ενσυνείδητα, για όλες μας τις ανάγκες, θα πρέπει να προτιμάμε, τις εμπορικές και όχι μόνο, επιχειρήσεις του νησιού μας, που ανήκουν σε ντόπιους ή αφήνουν τα χρήματα στην νησιωτική αγορά, με το σκεπτικό ότι οι πολυεθνικές και γενικότερα οι επιχειρήσεις – αλυσίδες, η κοινή τους πρακτική είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας μεταφέρουν σε μετρητά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκτός νησιού, χρήματα που δεν ξαναγυρίζουν και δεν κάνουν τον κύκλο της αγοράς. Επομένως, είναι συνείδηση και συμφέρον όλων μας να αλληλοϋποστηριχτούμε. Να κάνουμε τις συναλλαγές μας στην ντόπια αγορά, η οποία και ποικιλία και ποιότητα αγαθών προσφέρει και είναι δίπλα μας.
Δεν τελειώσαμε, πρειμένουμε αντιδράσεις και θέσεις από τους φορείς. Τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης, την ΕΑΣ Νάξου, την Ένωση Ξενοδόχων, την Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων, αλλά και τους βουκλευτές του νομού, και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, η ίδια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να πάρουν σαφή θέση σε αυτή την επέλαση. Γιατί το κόστος μιας οικονομικής κατάρρευσης θα αναγκαστούν να το διαχειριστούν εκείνοι. Και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο…

ΑΥΡΙΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.