Η εστίαση παρέδωσε τα κλειδιά και στη Νάξο

Πραγματοποιήθηκε η εμβληματική κινητοποίηση-διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ανθρώπους της εστίασης, με γενικό τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης».

Ο πρόεδρος των επιχειρηματιών της εστίασης Γιώργος Καββαθάς ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πανελλαδικής έκτασης κινητοποίηση. «Όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις του κλάδου σε όλες τις πόλεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο παραδίδουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μαξίμου”

Την Τετάρτη έγινε η εμβληματική κινητοποίηση-διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι της εστίασης, με γενικό τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί πιθανώς την μεγαλύτερη πίεση στις επιχειρήσεις τους το 2020 και ως σήμερα βγαίνουν μπροστά στη Βουλή για να επιδείξουν ότι δεν έχουν άλλες αντοχές. Και
αυτό, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αμφισβητεί ακόμη και το
μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί, αναρωτώμενος «και πόσα έπαιρναν;» αναφερόμενος σε 300.000 ανθρώπους.

Οι επαγγελματίες του κλάδου συμμετέχουν στη συλλογή κλειδιών των επιχειρήσεών τους για να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να τα πάρει.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί. Η παράδοση των κλειδιών συνοδεύτηκε από δηλώσεις «πρώην επαγγελματιών εστίασης» που θα υπογράψουν όσοι καταθέσουν τα κλειδιά τους.

Το υστερόγραφό της είναι εξαιρετικά εύγλωττο: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση.
Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».

Μιλώντας από το σημείο στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο πρόεδρος των επιχειρηματιών της εστίασης Γιώργος Καββαθάς ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πανελλαδικής έκτασης κινητοποίηση. «Όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις του κλάδου σε όλες τις πόλεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και
από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο σήμερα συγκεντρώνουν τα κλειδιά της εστίασης. Θα έρθουν στην Αθήνα και θα παραδοθούν από αντιπροσωπεία του ΔΣ και συναδέλφους στο Μέγαρο Μαξίμου».

«Είμαστε 81.000 επιχειρήσεις και απασχολούμε 350.000 εργαζόμενους, αλλά το βασικότερο είναι ο πολλαπλασιαστής», τόνισε ο κ. Καββαθάς, γιατί «συμπαρασύρουμε όλους τους κλάδους, από τον
πρωτογενή τομέα, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την βιοτεχνία και βιομηχανία
τροφίμων, την ζυθοποιία, την οινοποιία, τα τεχνικά επαγγέλματα, τον πολιτισμό…».

«Πίσω από αυτό το κλειδί δεν είναι το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης, αλλά οι υπάλληλοι, οι
οικογένειες οι δικές μας και οι δικές τους», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους παρόντες
στο σημείο επιχειρηματίες.

«Πίσω από κάθε επιχείρηση εστίασης βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι, πρέπει να στηριχθούν».

Συνάδελφός του που διατηρεί επιχείρηση που έχει αντέξει μισό αιώνα και επέζησε
και την δεκαετία των μνημονίων σημείωσε ότι «ενώ λέγαμε “δόξα τω θεώ βγήκαμε από
το τούνελ”, τώρα λέμε “βόηθα Παναγιά μου”».

Την κινητοποίηση στηρίζει ευθέως και «σθεναρά» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χαρακτηρίζοντας «αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων
σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Μετά την συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών
και Συναφών Επαγγελμάτων, ο πρόεδρός της μαζί με 99 ακόμη επαγγελματίες σχεδιάζεται
να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τα
παραδώσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο μαζί με σχετικό ψήφισμα, τις επόμενες ημέρες.

Συγκέντρωση έγινε και στην Νάξο στην κεντρική πλατεία Χώρας, οι επαγγελματίες της Εστίασης συγκεντρώθηκαν και παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους με σκοπό να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή στήριξη του κλάδου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι, προμηθευτές , συνεργάτες , επαγγελματίες και μέλη των οικογενειών των επαγγελματιών της Εστίασης. «Ο κλάδος της Εστίασης βρίσκεται στο κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Υποσχέσεις που μας δίνουν δεν τηρούνται . Η στήριξη ανίκανη να μας βγάλει από τον κυκεώνα των απαιτήσεων. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι δυνάμεις μας στέρεψαν. Η
απόγνωση η οργή και η αγανάκτηση έχουν κυριεύσει όλους τους συναδέλφους. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.» αναφέρει ο Σύλλογος ιδιοκτητών επιχειρήσεων μαζικής εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Εφημερίδα “Κυκλαδική”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.