Ηλεκτρονικές και Τηλεφωνικές απάτες, μεγάλη έξαρση στην εποχή του Κορωνοϊού

της Θεοδώρας Πετρολιάγκη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες του κορωνοϊού και ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία της Νάξου, συνήθως επιχειρηματίες αλλά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, και όχι μόνο φυσικά  διότι το φαινόμενο αυτό έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη ελληνική επικράτεια. Το αστυνομικό τμήμα Νάξου μας κατεύθυνε στην επίσημη ιστοσελίδα www.astynomia.gr  όπου ο πολίτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με το φαινόμενο αυτό αλλά και οδηγίες. Εν κατακλείδι, οι τρόποι εξαπάτησης με τους οποίους δρουν οι επιτήδειοι είναι οι εξής:

Ηλεκτρονικές Απάτες

Απατηλά μηνύματα μέσω e-mail και SMS (Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα): Πολίτες λαμβάνουν απατηλά e-mails ή SMS, με υποτιθέμενο αποστολέα την οποιαδήποτε τράπεζά με την οποία συνεργάζονται, τα οποία  συνήθως αναφέρουν ότι “έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας” ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» και τα οποία μηνύματα τους προτρέπουν, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα τους, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link) που περιέχεται μέσα στο ίδιο το SMS . O σύνδεσμος αυτός τους οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα, πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζας, με συνέπεια οι πελάτες της εκάστοτε τράπεζας να ξεγελιούνται και να καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που  λαμβάνουν εκείνη την στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών, με συνέπεια να πέφτουν θύματα απάτης με την μέθοδο αυτή.  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μην πατήσετε στο σύνδεσμο (link) που σας έχει έρθει και να διαγράφετε τα μηνύματα αυτά. Αν όντως έχετε αμφιβολίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τράπεζα σας τηλεφωνικώς ώστε να σας ενημερώσει σχετικά.

Απατηλές αγγελίες μέσω διαδικτύου: Οι επιτήδειοι αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση προϊόντων και εξαπατούν τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αποστέλλουν τα χρήματα, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγοράσανε. Επίσης, οι επιτήδειοι μπορούν να παρουσιαστούν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές, όπου ζητούν τον αριθμό λογαριασμό τραπέζης του ατόμου που έχει αναρτήσει την αγγελία, με πρόφαση να του καταθέσει είτε μία προκαταβολή είτε ολόκληρο το ποσό της αγγελίας και εν συνεχεία του αποστέλλουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων και με το πρόσχημα  ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 600 ευρώ κατέθεσαν 6.000. Σε αυτήν περίπτωση επικοινωνήστε με την τράπεζα σας ώστε να επαληθεύσετε εάν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που σας έχουν αναφέρει.

Τηλεφωνικές Απάτες

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε πολίτες και με τις  προφάσεις ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα το προς πώληση προϊόν, είτε ότι ενδιαφέρονται να πληρώσουν για παροχή υπηρεσιών, ζητούν από τα θύματα τους να τους δώσουν είτε αριθμό λογαριασμού τους, είτε τα στοιχεία της κάρτας τους με σκοπό να καταθέσουν τα χρήματα για την αγορά και με την μέθοδο της πειθούς τους ζητούν να τους δώσουν,  είτε τους κωδικούς του e-banking τους και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που  λαμβάνουν εκείνη την στιγμή στο κινητός τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε αυτήν την περίπτωση απάτης επίσης οι επιτήδειοι μπορεί να ζητήσουν αριθμό λογαριασμού του θύματος και εν συνεχεία αποστέλλουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων με την οποία ισχυρίζονται ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 600 ευρώ κατέθεσαν 6.000.

Λοιπές περιπτώσεις τηλεφωνικών εξαπατήσεων είναι και οι εξής:  Τηλεφωνήματα για επισκευή υποτιθέμενης βλάβης ή ενημέρωσής ή απειλών του υπολογιστή των θυμάτων τους, προφασιζόμενοί είτε ότι είναι από την Google, είτε από την Microsoft, είτε από οποιαδήποτε επώνυμη διεθνή εταιρεία. Τηλεφωνήματα ή επικοινωνίες για δήθεν επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες. Τηλεφωνήματα για είσπραξη αναδρομικών ποσών που δικαιούνται τα θύματα από διάφορους δημόσιους οργανισμούς, αρκεί να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία που τους υποδεικνύουν οι επιτήδειοι.

Τι πρέπει να προσέχετε: Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε μέσω SMS/Viber καθώς και τα στοιχεία της κάρτας σας. Επικοινωνήστε με την τράπεζας σας πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή για την οποία έχετε υποψία ότι μπορεί να είναι απάτη.  Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε πέσει θύμα απάτης, είτε προσπάθησαν να σας εξαπατήσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο, απευθυνθείτε άμεσα στην κατά τόπους αρμόδια αστυνομική αρχή της περιοχής σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.