Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στη Νάξο : Η γιορτή της μουσικής επιστρέφει στο Χαλκί μετά από δυο χρόνια!

Η γιορτή της μουσικής επιστρέφει στο Χαλκί μετά από δυο χρόνια (αναγκαστικής) διακοπής!
Δύο χρόνια απουσίας ήταν πολλά…Ήρθε η ώρα να ξανασυναντηθούμε με τη μουσική, το συναίσθημα, το ρυθμό, το τραγούδι, την παρέα…Στο Χαλκί φυσικά, που αλλού; Για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που επιστρέφει στις 21 και 22 Ιουνίου 2022 στον γραφικό πεζόδρομο του Χαλκείου μας, πάντα με δωρεάν είσοδο, για να γιορτάσουμε παρέα τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, την μέρα της Μουσικής!
Ας γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε φέτος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Χαλκί:
Την έναρξη θα κάνει η Αργυρώ Καπαρού με την Άννα Ψαρρά στις 21 Ιουνίου:
‘’Μ’ ένα ποίημα στα χείλη ‘’
Η ποίηση εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι άρρηκτα δεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό , την κληρονομιά μας , την σκέψη μας. Όλα τα όμορφα που έχουμε ποιήσει ως Έλληνες, είναι δεμένα με την σκέψη αυτών που μας ενέπνευσαν με τον λόγο τους και το πάντα ανήσυχο και ιδιαίτερο πνεύμα τους και αυτοί ήταν οι ποιητές .
Όμηρος , Σολωμός , Σαπφώ , Παλαμάς , Σαραντάρης, Σεφέρης , Ελύτης , Γκάτσος και πόσοι άλλοι νεότεροι.
Αλλά και ποιητές άλλων γλωσσών που μας ενέπνευσαν επίσης ,όπως ο Λόρκα ,ο Νερούντα, ο Σαγκάλ , η Τσβετάγιεβα , η Αχμάτοβα , ακόμα και ο πιο σύγχρονος Κοέν .
Με αυτή την θεματολογία και ποιήματα που έγιναν τραγούδια και αγαπήθηκαν από όλους, η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού και η ηθοποιός Άννα Ψαρρά συμπράττουν με 3 εξαίρετους μουσικούς, την κιθαρίστρια και συνθέτη Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα και το μαντολίνο, τον κιθαρίστα Δημήτρη Παπαλάμπρου και την Μενέλια Ρατοπούλου στα κρουστά.
Σε ένα πρόγραμμα , που αγκαλιάζει με την αφήγηση, τα λόγια των ποιητών και τα φέρνει με το τραγούδι, στα χείλη του κόσμου.

 

Το φετινό πρόγραμμα συναυλιών:

 

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, 20:30 στο Χαλκί:
Αργυρώ Καπαρού και Άννα Ψαρρά
“Με ένα ποίημα στα χείλη”
Urban Soundscape
Jazz electronica

 

Οι Urban Soundscape είναι ένα μουσικό σχήμα δύο ατόμων που τα μέλη του (Γιώργος Γιαννόπουλος/ Saxophones, synths, loops, guitars και Γιάννης Μαντζιάρας/Drums ,electronic percussions) προέρχονται από το χώρο της Jazz και αυτό αποτελεί το επόμενο βήμα τους .
Σε αυτό ενσωματώνονται στοιχεία από την electronica την ambient αλλά και τη free jazz σε μια διαδρομή που περνάει από τα ηχοτοπία κινηματογραφικών θεμάτων, τηλεοπτικών σειρών, γνωστών κομματιών από ένα ευρύ φάσμα ύφους, πρωτότυπων συνθέσεων και ελεύθερων αυτοσχεδιασμών ,με όχημα τις προσωπικές επιρροές του κάθε μέλους και την χωρίς όρια ηχοχρωματική ανάμειξη, σε έντονες εναλλαγές ρυθμικών πλοκών και μελωδικών σχημάτων.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, 20:30 στο Χαλκί:
Φaretra Crystalina
Classical Ethnic
Playback
From 80s till today
Η Φaretra Crystalina είναι μια ένωση, της οποίας ο πυρήνας είναι δύο άνθρωποι που πρωτοσυναντήθηκαν πάνω στη σκηνή. Έκτοτε φροντίζουν να παραμένουν εκεί γονιμοποιώντας τις ιδέες τους. Όταν οι ιδέες μεγαλώνουν, μεγαλώνει και η ομάδα. Καμβάς η μουσική δημιουργία ανά τους αιώνες. Σε πρώτο πλάνο η ανθρώπινη Φωνή και οι συγκινήσεις της. Λατρεύει τον φυσικό ήχο των οργάνων και των Φωνών και τον αναδεικνύει. Ο κορμός της Φaretraς βρίσκεται στο μεταίχμιο του λόγιου και του λαϊκού, εκεί που τα δύο συναντιούνται σαν δυο όψεις του ίδιου χαρακτήρα.
Η Φaretra Crystalina στον 7ο χρόνο της διαδρομής της παρουσιάζεται πλέον ως κουαρτέτο με τραγούδια της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Λατινικής Αμερικής.
Ο συγκερασμός της λαϊκής μελωδίας και της λόγιας σύνθεσης μας έχει χαρίσει ανά τους αιώνες αριστουργήματα. Ο Χρυσόστομος Καλογριδάκης (κιθάρα, τραγούδι), η Θάλεια Μουτοπούλου (τραγούδι, πιάνο, φλογέρες), η Ρενάτα Πετρίδη (κανονάκι, κρουστά, φωνητικά) και η Χριστίνα Καλογερά (κοντραμπάσο, φωνητικά) παρουσιάζουν τραγούδια που γεννώνται από αυτή την συναρμογή λόγιου και λαϊκού.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.