Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα

Νέα δεδομένα ισχύουν στην εστίαση και στην ψυχαγωγία από σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι και την 26η Αυγούστου, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής , Έτσι λοιπόν, η ΚΥΑ προβλέπει την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον τρόπο λειτουργίας των υπαίθριων χώρων και των κέντρων διασκέδασης για τους οποίους θα ισχύουν τελικά οι ίδιοι περιορισμοί τόσο στους κλειστούς χώρους των κέντρων όσο και στους ανοιχτούς.

Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες :

Οι κλειστοί χώροι  στην εστίαση πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα μόνο για εμβολιασμένους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr. Εδώ θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής:

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Και για εμβολιασμένους και για μη εμβολιασμένους :

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) επιτρέπονται κανονικά οι μη εμβολιασμένοι με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου και συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ :

Και για τους ανοικτούς και τους κλειστούς χώρους ισχύουν οι κάτωθι υγειονομικοί όροι:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

-Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Ειδικώς στην περίπτωση των κλειστών χώρων, υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

– Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self test).

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε ανοικτό (υπαίθριο χώρο) ισχύουν και:

α) για την λειτουργία υπηρεσιών catering και την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα 300 άτομα (εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για την φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης)

β) για την λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Κατ’ εξαίρεσιν λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Στην εστίαση και στην ψυχαγωγία είτε πρόκειται για ανοικτούς είτε για κλειστούς χώρους,  επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Οι ιδιοκτήτες όλων των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, πρέπει από τις 16 Ιουλίου να έχουν τοποθετήσει στην είσοδό τους  3 σήματα («Χώρος Covid Free»,«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό», «Μεικτός χώρος» ).

«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

«Μεικτός χώρος» –ανοικτοί χώροι εστίασης όπως καφέ, μπαρ και εστιατόρια που θα επιτρέπονται και οι μη εμβολιασμένοι.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα και για εμβολιασμένους και για μη εμβολιασμένους

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως αμιγείς χώροι και είτε ως μεικτοί. Οι αμιγείς χώρους μπορούν να λειτουργούν με πληρότητα 85% ενώ οι μεικτοί:

75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων

70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων

65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα

Στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα δεν επιτρέπεται η μεικτή λειτουργία των χώρων. Έτσι η είσοδος επιτρέπεται μόνο επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με:

80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά)

χρήση μάσκας υποχρεωτική

οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας)

Οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους πελάτες στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR».

Βαριά τα πρόστιμα και βροχή τα λουκέτα σε περίπτωση παραβάσεων.

 

Παραβάσεις-Πρόστιμα και λουκέτα

Το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση που έχουμε υποτροπή και έχουμε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

«Covid Free GR»: Το νέο app για την εστίαση για να ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού -πως λειτουργεί

Οι έλεγχοι για τους εισερχόμενους πελάτες στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα γίνονται με τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR».

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο covidfree.gov.gr για κάθε κινητό τηλέφωνο, για κάθε τάμπλετ και ονομάζεται Covid Free GR.

Μπορεί κανείς να την κατεβάσει είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να πάει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα https://covidfree.gov.gr/

Η εφαρμογή αυτή τι κάνει; Επαληθεύει τόσο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, όσο και το ελληνικό. Και σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μπορεί να το κάνει και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, εφόσον κανείς το έχει κατεβάσει.

Η εφαρμογή δεν κρατάει, δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα, ούτε και ιστορικό των επαληθεύσεων.

Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:

Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,

Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,

Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Χρονική ισχύς :

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό είναι οι 14 ημέρες μετά την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ώστε να είναι πλήρης ο εμβολιασμός.

Στη νόσηση είναι το εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά τους αμιγείς χώρους περνάει το πράσινο, δηλαδή σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση.

Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κανείς να την κατεβάσει, με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που θέλει.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.