Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Λυκείου με self test – 613 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μετά από πέντε μήνες απουσίας από τη σχολική αίθουσα,  σήμερα  Δευτέρα 12 Απριλίου, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Λυκείων με απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο την βεβαίωση αρνητικής δήλωσης του πρώτου self test, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και όλα τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self test) είναι υποχρεωτική δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Ήδη την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το πρώτο τεστ από μαθητές και εκπαιδευτικούς και το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Έτσι λοιπόν, πραγματοποιούνται 2 τεστ την εβδομάδα, 1 την Κυριακή και 1 την Τετάρτη, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέχρι στιγμής ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, έχουν εντοπιστεί 613 μαθητές και καθηγητές θετικοί στον κορωνοϊό-ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικοί , όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα για τα self test.   Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 245.093 self test εκ των οποίων βγήκαν 613 θετικά, τα 359 αφορούν θετικούς μαθητές και τα 254 αφορούν θετικούς εκπαιδευτικούς.
Οι 613 μαθητές και καθηγητές που βρέθηκαν θετικοί θα πρέπει να κάνουν πλέον και μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί η μόλυνση από κορωνοϊό, και να δικαιολογηθεί η απουσία τους.

Παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής τηλεκπαίδευσης για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό  που πρέπει να τηρούνται κατά την λειτουργία των σχολείων, είναι τα εξής:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Που υποβάλλονται τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα :

Αρνητικά αποτελέσματα :

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Θετικά αποτελέσματα :

Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Χωρίς την επίδειξη σχολικής κάρτα από τον μαθητή, δεν θα γίνεται δεκτός στη σχολική τάξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποχωρήσει από το σχολείο και να πάρει απουσία. Αν είναι ανήλικος θα περιμένει τους κηδεμόνες του να τον παραλάβουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο σχολείο για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Εντός του Σαββατοκύριακου , σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα self test θα διανεμηθούν στις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών και στα εσπερινά λύκεια.

Τέλος, συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία των ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς και η τηλεκπαίδευση σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση και Γυμνάσια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.