Εξαιρετική αποδεικνύεται η οινική χρονιά στη Σαντορίνη

Το 2019 η ποσότητα των λευκών σταφυλιών, που συγκοµίστηκε στη Σαντορίνη, άγγιξε µόλις τους 1.090 τόνους, όπως αναφέρει στην Agrenda o γενικός διευθυντής της Santo Wines, Ματθαίος ∆ηµόπουλος. Ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική φέτος. «Είχαµε έναν πολύ καλό χειµώνα χωρίς ακραία καιρικά φαινόµενα. Επίσης, σε όλα τα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης του φυτού, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, επικράτησαν πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Κάπως έτσι, το 2020 αµπελουργικά µπορεί να χαρακτηριστεί µία από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας», αναφέρει ο οινολόγος του οινοποιείου Vassaltis, Ηλίας Ρουσσάκης.

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις, η φετινή παραγωγή των λευκών ποικιλιών αναµένεται να αγγίζει στους 2.600 τόνους, όπως επισηµαίνει ο γενικός διευθυντής της Santo Wines. Ειδικότερα, η απόδοση ανά στρέµµα για το Ασύρτικο υπολογίζεται στα 200 κιλά, δηλαδή η διπλάσια σε σχέση µε το 2019, σύµφωνα µε τον κ. Ρουσσάκη.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ποιοτικά το 2020 θα είναι µια καλή έως και εξαιρετική χρονιά», αναφέρει ο έµπειρος οινολόγος του οινοποιείου Vassaltis, το οποίο ξεκίνησε τον τρύγο στους αµπελώνες του, στις 8 Αυγούστου. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής σοδειάς, ο κ. Ρουσσάκης εξηγεί ότι «Η φυτοϋγεία των αµπελιών είναι πολύ καλή, αν και ο βοτρύτης έχει προκαλέσει κάποια µικρά προβλήµατα. Οι ρώγες στα τσαµπιά είναι πράσινες, τραγανές και φρέσκιες, κρατούν τα αρώµατά τους και παρουσιάζουν αυξηµένη οξύτητα». Η εξαιρετικά χαµηλή προσφορά πρώτης ύλης το 2019 διαµόρφωσε την τιµή του Ασύρτικου στα 4,5 ευρώ. Φέτος, η τιµή του πέφτει πολύ χαµηλότερα στα 3 µε 3,5 ευρώ (για κάποια ειδικά αµπελοτόπια), σύµφωνα µε όσα ανέφεραν στην Αgrenda ο κ. Ρουσσάκης και ο κ. ∆ηµόπουλος. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται φυσικά στη µεγαλύτερη προσφορά αλλά και στις επιπτώσεις της πανδηµίας και του lockdown.

 

Φέτος υπάρχουν σταφύλια, αλλά τα οινοποιεία δεν έχουν χρήµατα για να τα αγοράσουν

«Στη Σαντορίνη η σοδειά του 2019, σχεδόν στο σύνολό της, παραµένει απούλητη», όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Santo Wines. «Το πλεονέκτηµά µας σε σχέση µε άλλες περιοχές είναι ότι τα κρασιά της Σαντορίνης για µια τριετία από την παραγωγή τους βελτιώνονται», τονίζει ο κ. Ρουσσάκης αναφορικά µε τη αύξηση των οινικών αποθεµάτων στο νησί.
Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί προτεραιότητα, όπως αναφέρει ο κ. ∆ηµόπουλος. «Τα µέτρα που έχει πάρει µέχρι στιγµής η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν αφορούν τη Σαντορίνη, η οποία παράγει ένα ακριβό προϊόν που δεν µπορεί να καλυφθεί µε µέτρα όπως η απόσταξη κρίσης. Θα µπορούσε να µας βοηθήσει η ενίσχυση της ρευστότητάς µας µε τη µορφή ενός άτοκου τραπεζικού δανείου, για να µπορέσουµε να πληρώσουµε τους παραγωγούς µας κι αυτοί να καλλιεργήσουν τα αµπέλια τους», αναφέρει ο ίδιος.

 

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.