Εμβολιασμοί : Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες 40-44

Από σήμερα Μ. Τετάρτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σημειώθηκε ρεκόρ εμβολιασμών και συγκεκριμένα είπε «χθες ξεπεράσαμε τα 2,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τώρα που μιλάμε ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια». Πρόσθεσε, ότι από τις 5 Μαΐου «επιταχύνουμε, σε καθημερινή βάση και θα διενεργούμε σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τη Μεγάλη Εβδομάδα ανέφερε πως την Μεγάλη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν 61.574 εμβολιασμοί και 61.859 εμβολιασμούς την Μ. Τρίτη. Σήμερα, Μ. Τετάρτη, ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεραστούν οι 62.968 εμβολιασμοί.

Τον Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών τόνισε απόψε κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων  30-39 και 40-44, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκρισή της, ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.

Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί (ήδη από χθες το βράδυ) να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.

Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το πράσινο φως μετά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτσι και στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Σχετικά με το πλάνο των επόμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση την προτεραιοποίηση, το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 και θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Το Μάιο ξεκινάει η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αναπτύσσονται στο σύνολο  1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% του πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Με σκοπό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και να διευκολυνθούν πολίτες , ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Από τις Έξι» ανέφερε ότι υπό μελέτη βρίσκεται σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό πληθυσμού, σε πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.  Συζητείται ακόμη η δυνατότητα και τα εμβόλια να γίνουν στα εξοχικά  και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας να έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.