Εκδίκαση στις 4 Μαρτίου 2016

Κατατέθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε (από τα έξι) νησιά, ήτοι Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος. Μύκονος και Ρόδος – Αρχές Ιουνίου η απόφαση – Γιατί ο κ. Χατζημάρκος είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων – τι λέει για τα υδροπλάνα

Λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Το είχαν πει όλοι σχεδόν οι φορείς που εμπλέκονται. Το απαιτούσαν οι πολίτες και το είχε προαναγγείλει από τη περασμένη Κυριακή (σ.σ. όταν έγινε η συνάντηση Περιφερειάρχη – Δικηγόρων) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος. Η πρώτη κίνηση πάντως ήταν σε ιδιωτικό επίπεδο (βλ επιχειρηματίας από τη Μύκονο) κατά της διυπουργικής απόφασης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου και η δεύτερη έρχεται από την ίδια τη Περιφέρεια που αναλαμβάνει ρόλο ομπρέλας απέναντι στα πέντε (Θήρα, Νάξος, Μύκονος. Πάρος. Ρόδος) από τα έξι (Σκιάθος το έκτο στις Σποράδες) νησιά που είδαν από την 1η Οκτωβρίου να αλλάζει το παρών και το μέλλον τους. Και στις 4 Μαρτίου 2016 πρόκειται να εκδικαστεί  από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή την οποία καταθέτουν από κοινού η Περιφέρεια και οι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς των πέντε νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία έχουν καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

περιφ1Όλοι ενωμένοι

Την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (σ.σ. το προηγούμενο βράδυ είχε συνεδριάσει στην Αθήνα η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου,  μετά από ενημέρωση που είχε νωρίτερα από τα δύο δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την υπόθεση, των γνωστών δικηγόρων κ.κ. Λυκουρέζου και Λαζαράτου.  Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, η προσφυγή κατατέθηκε αρχικά στο 7μελούς σύνθεσης Β΄ Τμήμα του ΣτΕ και εκείνο με την σειρά του, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, το παρέπεμψε απευθείας στην Ολομέλεια, όπου θα εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου 2016. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά από διάστημα 45 περίπου ημερών, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση των νησιών.  Με την προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των πέντε νησιών, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σαντορίνης και Ρόδου, συμπορεύεται τόσο η ΠΕΔ, στην συνεδρίαση της οποίας (σ.σ. έγινε το βράδυ της Πέμπτης) συμμετείχε ο Περιφερειάρχης, όπου έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, όσο και η ΔΕΡΜΑΕ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, η προσφυγή θα είναι κοινή από όλους με ενιαία νομική εκπροσώπηση, σε μια δίκη, με ένα δικόγραφο.  «Η απόφαση είναι να κινηθούμε συντονισμένα  όλοι μαζί, συνιστά  μια σημαντική συμφωνία  Σε αυτήν την υπόθεση θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς των πέντε νησιών από τα οποία ξεκίνησε το «ξήλωμα» του τελευταίου μέτρου νησιωτικότητας και το ανελέητο κυνηγητό των νησιών μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόσθεσε: «Ενωμένοι όλοι μαζί, στέλνουμε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας  ότι αυτή είναι μια υπόθεση ιδιαίτερα σημαντική για το Αιγαίο και δεν υπάρχει κανένας νησιώτης που θα κάνει πίσω»

Προσφυγικό

Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλα σημεία της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Χατζημάρκος με καυτές απαντήσεις τόσο για το προσφυγικό, όσο για την απόφαση της Περιφέρειας να αποκτήσει έδρα στις Βρυξέλλες αλλά και για τις επενδύσεις σε αεροδρόμια και υδατοδρόμια… Για το προσφυγικό ανέφερε ότι «Δεν θα δεχτούμε να δοθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα λειτουργεί υπό το κράτος πανικού και συνήθως αναζητεί τις εύκολες και όχι τις πρέπουσες λύσεις. Να διατεθούν επιπλέον πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Ζήτησα υποστήριξη των περιφερειών της Ιταλίας. Με την άποψη που εξέφρασα συμφώνησαν και οι περιφερειάρχες Σικελίας και Καλαβρίας. Δεν θα δεχθούμε να καλυφθούν δαπάνες για το μεταναστευτικό από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Υπάρχουν παγωμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ. Απαιτούμε να δοθούν τα χρήματα αυτά για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ζητούμε επίσης να μετάσχουν στη διαχείριση και οι ΟΤΑ Α’ βαθμού. Ουδείς μπορεί να κάνει παρεμβάσεις και να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές στα νησιά, χωρίς να έχει τη συμπαράσταση των Δήμων».

Γραφείο

Για τη λειτουργία του γραφείου (σ.σ. στο ίδιο κτήριο με την Ένωση Περιφερειών Ευρώπης) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Βρυξέλλες σημείωσε: «Μια συζήτηση που κράτησε δύο δεκαετίες στον τόπο μας, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες απέκτησαν γραφείο στις Βρυξέλλες. Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη σε πολιτικό επίπεδο της χαμένης νησιωτικότητας. Θα λειτουργεί σε πολιτικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα γινόταν αναφορά στη λειτουργία του σε επίπεδο τεχνοκρατικό για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε κενά. Στο ίδιο κτήριο διατηρούν γραφεία εννέα ευρωπαϊκές περιφέρειες. Εκεί σκοπεύουμε να στήσουμε το στρατηγείο μας. Το κόστος λειτουργίας θα είναι το ελάχιστο. Η συγκεκριμένη δομή θα είναι η φωνή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προτεραιότητά μας είναι η νησιωτικότητα που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Μας περιμένει πολλή δουλειά. Η κοινωνία περιμένει αποτελέσματα σύντομα. Αυτό που μας δίνει κουράγιο είναι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και η αναγνώριση ότι δουλεύουμε μεθοδικά και έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στον τόπο μας. Όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα, μια νέα εποχή ξεκινάει για τα νησιά μας. Θα έχω συχνά παρουσία εκεί. Τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί απαιτούν τη μέγιστη δυνατή τεκμηρίωση και πολιτική μάχη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αεροδρόμια

Σχετικά με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και τα υδατοδρόμια ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Είμαι υπέρ της παραχώρησης της διαχείρισης των αεροδρομίων σε ιδιώτες. Πιστεύω στον ιδιωτικό τομέα. Κατανοώ πως είναι πολλά τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσουμε. Πριν από 18 χρόνια, που δεν είχε ανοίξει καν το συγκεκριμένο θέμα κατέθετα προτάσεις για τη διαχείριση των αερολιμένων. Σήμερα, λόγω της πολιτικής κατάστασης επικρατούν ακραίες απόψεις. Από τη μια έχουμε μια ακραία φιλελεύθερη άποψη για την ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών υποδομών και από την άλλη είναι εκείνοι που ομιλούν για “ξεπούλημα”. Εμείς υποστηρίξαμε από την αρχή πως τα υδατοδρόμια πρέπει να είναι υπό την διαχείριση του κράτους. Αυτοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα με δογματισμό δεν πράττουν σωστά. Η χώρα το έχει πληρώσει αυτό με την πτώχευσή της. Η διαχείριση των δημοσίων υποδομών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να ενισχύει την ανάπτυξη. Τα αεροδρόμιά μας δεν υπηρετούν την ανάπτυξη και είναι εστίες δυσφήμισης. Αυτοί που αντιδρούν, να καταθέσουν και τις προτάσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτοί που αντιδρούν είναι αυτοί που σπρώχνουν τις καταστάσεις σε αδιέξοδο. Τότε είναι που θα φθάσουμε σε ξεπούλημα. Εκείνοι θα φέρουν την ευθύνη αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Εμείς πιέσαμε και για την τιμολογιακή πολιτική που αφορά τα αεροδρόμια».

Νικόδημος Λιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.