Περιβαλλοντικές δράσεις στις Κυκλάδες για καλύτερο μέλλον

Μία πλούσια σε δράσεις και πρωτοβουλίες διετία, μετρά από την ίδρυσή του το Cyclades Preservation Fund, μέσα από σταθερές και δυνατές συνεργασίες, με γνώμονα την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων.

Από την ίδρυσή του, το 2017, το CPF έχει υποστηρίξει δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις, τόσο εθνικών περιβαλλοντικών φορέων, όσο κυρίως τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιωσιμότητας, όπως φαίνεται από τον διετή απολογισμό δράσης του Cyclades Preservation Fund.

Πάνω από 160.000 ευρώ σε περιβαλλοντικές δράσεις

Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο του απολογισμού, η Διευθύντρια του Ιδρύματος για τις Κυκλάδες, κ. Άννυ Μητροπούλου, αναφερόμενη στους τοπικούς φορείς των Κυκλάδων, σημειώνει ότι είναι «οι συνεργάτες μας, οι “προστάτες” της Κυκλαδικής φύσης και οι τοπικοί μας “πρωταθλητές” της βιωσιμότητας», οι οποίοι, «κάνουν το καλύτερο δυνατόν, προκειμένου να προστατεύσουν τη γη και τη θάλασσα που όλοι αγαπάμε […] απαντώντας σε πρακτικές μη βιώσιμης ανάπτυξης, που απορρέουν από τον μαζικό τουρισμό, στις αυξημένες ανάγκες για φυσικούς πόρους, ή άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η ρύπανση από το πλαστικό».

Όπως επισημαίνει η κ. Μητροπούλου, «στο CPF πιστεύουμε ακράδαντα, ότι με την στήριξη των τοπικών φορέων, μπορούμε να πετύχουμε ένα ισχυρά θετικό αποτέλεσμα και να επιφέρουμε συστημική αλλαγή. Για το λόγο αυτό, ακρογωνιαίο λίθο της αποστολής μας, αποτελεί η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, μία αληθινή μακροπρόθεσμη επένδυση στο Κυκλαδικό φυσικό περιβάλλον».

«Μέχρι στιγμής, έχουμε στηρίξει 25 δράσεις σε 14 νησιά των Κυκλάδων, με περισσότερα από 160.000 ευρώ, έχοντας ενεργό ρόλο και ενισχύοντας σε δυναμικότητα ή τεχνογνωσία, όπου απαιτείται», τονίζει, ενώ σημειώνει, πως «παρ’ όλο που είμαστε ακόμη στην αρχή, δεν είμαστε μόνοι. Εστιάζουμε σε νέους πιθανούς χορηγούς, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με υφιστάμενους υποστηρικτές, φίλους, μέλη και στρατηγικούς συμμάχους. Ευχαριστούμε θερμά τον κάθε έναν από αυτούς».

Προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων

«Η δουλειά μας εστιάζει στην προστασία και διατήρηση της εξαιρετικής βιοποικιλότητας των Κυκλάδων, σε θάλασσα και στεριά», αναφέρεται στον απολογισμό του CPF. «Η προστασία των πιο ευαίσθητων άγριων ειδών μας, όπως, για παράδειγμα, οι φώκιες, τα δελφίνια και οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, μαζί με την προσπάθειά μας για ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας τη νοοτροπία του υπεύθυνου πολίτη. Ένας ακόμη άξονας των προσπαθειών μας είναι η χλωρίδα των Κυκλάδων. Ένα εύθραυστο οικοσύστημα το οποίο στοχεύουμε να αναγεννήσουμε και να διατηρήσουμε, επισημαίνοντας τις ξεχασμένες «πράσινες» αρχές των «λευκών» Κυκλάδων».

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στη συμβολή του CPF, για τη διεξαγωγή της πρώτης συστηματικής εναέριας έρευνας για τα κητοειδή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δελφίνια στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, σε συνδυασμό με ένα επιστημονικό πρόγραμμα για τους πολίτες, που έχει σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες στην προστασία αυτών των μαγευτικών θαλάσσιων θηλαστικών, από τη Mom, την Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από το Ταμείο ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με στόχο την εφαρμογή δράσεων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, όπως ανάπτυξη ικανοτήτων, παρακολούθηση, περιπολίες και ευαισθητοποίηση πολιτών.

Όσο δε για τη μεσογειακή φώκια, που απειλείται με εξαφάνιση, καθώς απομένουν μόνο 300 μέλη στον πληθυσμό της, το ταμείο υποστήριξε δράσεις της MOm για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού και στρατηγικών εταίρων, για την μοναδική βιοποικιλότητα των Κυκλάδων και τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την προστασία της.

Προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου

Κατόπιν της επίσημης ανακήρυξης της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου, ως πρότυπη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και καθώς το CPF αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα της καλής διαχείρισης σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές για την διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα τελευταία δύο χρόνια, το CPF έχει αφιερωθεί στην προώθηση ενεργού διαλόγου με τα μέλη των εμπλεκόμενων φορέων.

Paros Park 

Πρωτοστατώντας στις Κυκλάδες, το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου εφαρμόζει πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης για την προστασία της φύσης, με στόχο να διατηρήσει ένα μοναδικό κομμάτι γης, όπως επίσης και να λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Το CPF έχει υποστηρίξει την πρώτη σοβαρή ολιστική προσπάθεια για την αναγέννηση του τοπικού οικοσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή φυσικών έργων ενάντια στη διάβρωση με φράγματα από πέτρα, καθώς και τη δημιουργία βοτανικού κήπου, με τοπικά είδη φυτών.

Τα θετικά αποτελέσματα ενάντια στη διάβρωση του εδάφους και την αύξηση της βλάστησης είναι ήδη ορατά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη την περιοχή στα επόμενα χρόνια.

Απάνω Μεριά και Γεωπάρκο Σύρου

Σύμφωνα με τον απολογισμό του CPF, το γεωλογικό τοπίο της Απάνω Μεριάς περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της Σύρου. Για το λόγο αυτό, οι τοπικοί φορείς προωθούν τη δημιουργία ενός Γεωλογικού Πάρκου με σκοπό να συμπεριληφθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Υποστηρίζοντας έντονα τη δυναμική και τις προοπτικές του έργου από την αρχή, το CPF υποστήριξε την Κοιν.Σ.Επ. “Απανω Μεριά” για τη διεξαγωγή μελέτης που καθόρισε το καθεστώς ιδιοκτησίας των «γεω-διαδρόμων» που θα δημιουργηθούν, ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία.

Αναφέρεται επίσης η υποστήριξη της δράσης καθαρισμού δύο μονοπατιών και δύο παραλιών εντός της περιοχής Natura της Απάνω Μεριάς και η δημιουργία, από την Κοιν.Σ.Επ. “Απάνω Μεριά” με τη στήριξη του CPF και τη βοήθεια της Precious Plastic Greece, ενός πρότυπου μικρού κέντρου ανακύκλωσης για πλαστικό στη Σύρο.

Βιώσιμη ανάπτυξη και πλαστική ρύπανση

«Η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνάρτηση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των Κυκλάδων βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την καινοτομία και τις “πράσινες” θέσεις εργασίας. Κάτω από την ομπρέλα του κινήματος #PlasticFreeCyclades στοχεύουμε στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, με έμφαση στη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στα νησιά», σημειώνεται στον απολογισμό.

Στον τομέα αυτό, αναφέρεται το πρόγραμμα βιώσιμης αλιείας, μέσω του αλιευτικού τουρισμού, σε συνεργασία με την ΕΝΑΛΕΙΑ και το πρόγραμμα “Φα’το πριν σε φάει”, σε συνεργασία με την iSea για την γαστρονομική αξιοποίηση των ξενικών ειδών.

Επίσης, σημειώνεται η εγκατάσταση των δύο πιλοτικών “SeaBins”, έναν στο λιμάνι της Σύρου και έναν στο λιμάνι της Νάουσας Πάρου, συμβάλλοντας στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, κυρίως από μικροπλαστικά, όπως και η υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Aegean Rebreath για εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αντίπαρο. Το επιτυχημένο μοντέλο της Αντιπάρου ακολούθησαν κι άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Σύρος και η Τήνος.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Common Seas, το CPF συμμετέχει στην κοινοπραξία μεταξύ του Δήμου Πάρου, της WATT, της WWF Ελλάς, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της HERRCO και πάνω από 100 επιχειρήσεων και φορέων της Πάρου για το πρόγραμμα Clean Blue Paros, που στόχο έχει την ελαχιστοποίηση ή και εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης στο νησί.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το Ταμείο, στήριξε το πρόγραμμα “Me and My Plastic”, ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρότζεκτ, που αποτελείται από το παιδικό βιβλίο “Πλαστικό: Στη ζωή μας – Στο περιβάλλον”, που εκδόθηκε από το CPF και τον εκδοτικό οίκο “Νεφέλη”, καθώς και από ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, που ανέπτυξε η OPUS-Culture, για την ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών των νησιών.

Παράλληλα, στηρίχθηκε η πρωτοβουλία του Κυκλαδικού Μουσείου Τέχνης και της WWF Ελλάς, για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού παιχνιδιού “Κυκλαδούπολη”, που ως άξονα έχει τον πολιτισμό, την ιστορία, το περιβάλλον και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι τομείς. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στις Κυκλάδες, όπως επίσης σε βιβλιοθήκες, σχολεία και κέντρα πολιτισμού.

Διάλογοι” νησιωτών για το περιβάλλον

Τον περασμένο Οκτώβριο, 40 συμμετέχοντες από 25 φορείς, εκπροσωπώντας 10 νησιά των Κυκλάδων, καθώς και ειδικοί, συμμετείχαν σε ένα εργαστήρι περιβαλλοντικού διαλόγου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγινε ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας και προβληματισμών, ενώ “φυτεύτηκε” ο σπόρος για την ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου δράσης για τις Κυκλάδες. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την ομάδα του CPF σε συνεργασία με τον Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και της Plastic Free Greece.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.