Διαγραφή Σανταμούρη μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις περί ΑμεΑ

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Σανταμούρη και οι εξελίξεις για το Λιμενικό Ταμείο Ανδρου-Τήνου

Εξελίξεις δρομολογούνται για το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου-Τήνου μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του Γ. Σανταμούρη οι οποίες εξόργισαν…κάθε σώφρονα άνθρωπο.
Τη διαγραφή του από την παράταξη Δύναμη Δημιουργίας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τήνου Γ. Σιώτος ενώ δηλώσεις έκαναν ο Μητροπολίτης Σύρου & Άνδρου Δωρόθεος Β’, η έπαρχος Τήνου και το Σωματείο ΑμεΑ Τήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σανταμούρης επέλεξε το χαρακτηρισμό ΑμεΑ για να επιτεθεί στον Δήμαρχο
Άνδρου Δ. Λοτσάρη, στο πλαίσιο των, σχετικών με το λιμενικό Ταμείο, διαφωνιών τους.

Στη συνέχεια και προσπαθώντας να διορθώσει το λάθος του μετά την κατακραυγή, μιλώντας σε
εκπομπή, είπε τα εξής ανεκιδιήγητα: “Δεν επινόησα εγώ τον όρο ΑμεΑ, υπάρχει, αυτοί οι
άνθρωποι για όσους πιστεύουν στο Θεό τους έχει καταραστεί ο Θεός. Για όσους δεν πιστεύουν
στο Θεό η φύση έχει κάνει τα σφάλματά της”.

Τα σχόλια μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο facebook είναι χαρακτηριστικά όχι μόνον
του απαράδεκτου των δηλώσεων Σανταμούρη αλλά και της ευαισθησίας συνανθρώπων Τήνιων που ένοιωσαν προσβεβλημένοι από αυτές τις δηλώσεις (δείτε τις φωτογραφίες).

Ο Τήνιος βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας αντέδρασε καταδικάζοντας τις δηλώσεις και
όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο ΕΝ ΑΝΔΡΩ, ο Ευάγγελος Κορνάρος, πολιτικός παράγων της
Τήνου ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, έγραψε τα
εξής:

“Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό διάστημα την κόντρα μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου με τα μέλη της συμπολίτευσης του Δήμου Άνδρου αλλά και του ίδιου
του Δημάρχου Άνδρου, που το μόνο αποτέλεσμα που είχε είναι η υπολειτουργία του Δ.Σ του ΔΛΤΤ-Α και κατ΄ επέκταση των έργων που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν και στα δύο νησιά.

Δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω αυτή την κόντρα αλλά διαβάζοντας εχθές το δημοσίευμα του site enandro δεν μπορώ να μην πάρω θέση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η πολιτική, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό
επίπεδο, έχει αρκετές δυσκολίες και οι ισορροπίες είναι πολύ δύσκολες και πολλές φορές μπορεί να φτάσει κάποιος και εκτός ορίων, το οποίο όμως ο πολιτικός θα πρέπει και οφείλει να μπορεί να τις διαχειριστεί.

Θεωρώ ότι οι ύβρεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί θα πρέπει να απουσιάζουν από τον
πολιτικό λόγο. Πολλές φορές έχουμε παρακολουθήσει προσωπικές επιθέσεις με «ιδιαίτερους» χαρακτηρισμούς από το Δήμαρχο Τήνου σε Δημοτικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ίσως οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί είναι το κοινό σημείο του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του ΔΛΤΤ-Α, τον οποίο άλλωστε «τον στηρίζει με χέρια και με πόδια» και συμπορεύονται.

Όμως ο Πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α ξεπέρασε κάθε όριο χαρακτηρίζοντας το Δήμαρχο Άνδρου ως «ΑΜΕΑ». Καθαρή προσβολή από μέρους του σε μία ομάδα ανθρώπων που μόνο το σεβασμό μας θα έπρεπε να δέχεται και όχι να χρησιμοποιείται ως υποτιμητικός χαρακτηρισμός.

Λυπάμαι που το επίπεδο έχει πέσει τόσο χαμηλά στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Κάποιος πρέπει να σταματήσει αυτό το ολίσθημα. Για άλλη μία φορά χαίρομαι για την απόφασή μου να μην συμπορευτώ με την παράταξή σας. Οφείλετε όλοι σας, τουλάχιστον, μία δημόσια συγγνώμη στα άτομα με ειδικές
ανάγκες”.

Διαγραφή από τη Δύναμη Δημιουργίας και αίτημα για αντικατάσταση

Κατόπιν όλων αυτών ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, έκανε την εξής ανακοίνωση: “Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γ. Σανταμούρη για τα ΑΜΕΑ που είναι εκτός πλαισίου των αρχών και των αξιών της Δύναμης Δημιουργίας αποφασίστηκε, ομόφωνα, η διαγραφή του από τη δημοτική μας παράταξη”.

Παράλληλα, με αίτημά του προς τον Δήμαρχο Τήνου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης, ζητά “την άμεση σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, με θέμα την άμεση αντικατάσταση του κ. Γ. Σανταμούρη από την προεδρία του διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Ανδρου”.

Σφοδρή αντίδραση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου

Με δήλωσή του στο protothema. gr ο κ.Δωρόθεος επεσήμανε ότι «ο Θεός μας έπλασε όλους ίσους». Ολόκληρη η δήλωση του Μητροπολίτη Σύρου έχει ως εξής: Ο λαός μας πολύ σοφά λέγει «τα
λόγια και οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω».

Και πολλές φορές τραυματίζουν και πληγώνουν ανεπανόρθωτα συνειδήσεις και ψυχές, και το ανθρώπινο πρόσωπο, την εικόνα του Θεού, που μας έπλασε όλους ίσους.

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει πρώτος το παράδειγμα της υπερασπίσεως των δικαιωμάτων αυτών των συνανθρώπων μας και καθώς ποιμαίνουμε έναν λαό που διακρίνεται για
την ευγένεια και την αρχοντιά του, δεν μπορούμε να δεχτούμε από δημόσια πρόσωπα, όταν
μάλιστα υπηρετούν και την τοπική αυτοδιοίκηση, να απαξιώνουν με αυτό τον τρόπο συναθρώπους μας που το μόνο που χρειάζονται είναι στήριξη και η αγάπη μας.

Κάθε παρόμοια ενέργεια δεν πλήττει μόνο όσους στοχεύει, αλλά και ολόκληρη μία τοπική κοινωνία, αλλά και την πατρίδα μας που εμφορείται από άλλες αρχές και αξίες.

Η εκκλησία και η τοπική Ιερά μας Μητρόπολη σκύβει με αγάπη και φροντίδα πάνω στα καθημερινά ζητήματα των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με τις δικές τους μοναδικές δεξιότητες.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκείνοι που συντηρούν τέτοιες αφιλάνθρωπες συμπεριφορές.

Η αντίδραση της Επάρχου Τήνου

Σχολιάζοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις, η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, είπε:

«Αποκορύφωμα όλων, που θα ήταν εκ μέρους μου απαράδεκτο να μην πάρω θέση και να μη σχολιάσω, ήταν η προσπάθεια εξήγησης που δόθηκε από τον κ. Σανταμούρη δημόσια και on camera στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, στο οποίο συμμετείχα τόσο εγώ όσο και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο κ. Λεονταρίτης, όπου ακούσαμε μια εξίσου αποκρουστική
και απαράδεκτη προσπάθεια επεξηγήσεως των απόψεών του, από τον κ. Σανταμούρη, που έφτασε σε διαχωρισμό “πιστών και απίστων” και αναφορά “σε κατάρα του Θεού και σε λάθη
της φύσης”».

Η ίδια συμπλήρωσε πως «αντίστοιχες εκφράσεις μάς πληγώνουν. Πληγώνουν τις μικρές κοινωνίες μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν τα δικά τους άτομα, που στην τελική δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά άτομα με ειδικές δεξιότητες, τις οποίες πρέπει να ανακαλύψουμε ως κοινωνία
και αξίζουν την αγάπη μας, την κατανόησή μας και την προσπάθεια επανένταξης, και όχι αποκλεισμού και διαχωρισμών. Αυτά τα ακούσματα μας πάνε πολύ πίσω και είναι κρίμα για μας και τον τόπο μας».

Το πιο λυπηρό απ’ όλα, είναι ότι τόσο ο δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος, όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Μαρκουίζος, δεν του έκαναν καμία παρατήρηση αλλά άκουγαν παθητικά.
Το ίδιο έκαναν και όλα τα μέλη της συμπολίτευσης του δήμου, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο μετά από τον κύριο Σανταμούρη. Μόνο ντροπή για το δήμο μας, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου”.

Ανακοίνωση του Σωματείου ΑΜΕΑ Τήνου “ Έχουμε Δικαίωμα”

Σεβασμός, μικρή λέξη με ανυπολόγιστη αξία! Ν. 4488/2017, άρθρο 61, παράγραφος 1δ: « Κάθε φυσικό
πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να απέχει από πρακτικές, κριτήρια, συνήθειες και συμπεριφορές που συνεπάγονται διακρίσεις σε βάρος των ΑΜΕΑ».

Περιμέναμε λοιπόν από αυτούς που εκπροσωπούν θεσμούς και λόγω της θέσεώς τους έχουν
βήμα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο.

Ο κ. Γεώργιος Σανταμούρης όμως, ως Πρόεδρος του Νομικού προσώπου «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου» διέψευσε τις προσδοκίες μας.

Δεν θα σταθούμε στη διαμάχη του με το Δήμαρχο Άνδρου, δεν είναι στην αρμοδιότητά μας άλλωστε, θα σταθούμε όμως στο χαρακτηρισμό που του απέδωσε ρωτώντας τον αν είναι ΑΜΕΑ.
Και το αποκορύφωμα όλων η επεξήγηση που έδωσε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για το τι είναι οι άνθρωποι με αναπηρία.

κ. Σανταμούρη μπορεί η λέξη ηθική να σας ακούγεται από αφελής έως ανέκδοτο αλλά ακόμη και στην ανηθικότητα υπάρχουν όρια! Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, και όχι κατάρα Θεού ή σφάλματα της φύσης όπως πιστεύετε και τους χαρακτηρίζετε δημόσια.

Οι απαράδεκτοι αυτοί χαρακτηρισμοί σας, μας λυπούν αλλά δεν μας προσβάλλουν στο ελάχιστο. Προσβάλλουν όμως στο μέγιστο όποιον σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Τον κάνουν απολίτιστο και ρατσιστή. Και μη σας ενοχλούν οι λέξεις! Γιατί ένδειξη πολιτισμού είναι ο τρόπος αντιμετώπισης
των ανθρώπων με αναπηρία και ρατσιστής είναι και αυτός που πιστεύει ότι υπερτερεί έναντι
αυτών των ανθρώπων!

Η ύπαρξη της αναπηρίας στη ζωή μας κ. Σανταμούρη δεν είναι ούτε κατάρα Θεού ούτε σφάλμα της φύσης. Είναι ένα μεγάλο δώρο! Μας γεμίζει ενσυναίσθηση και νοιάξιμο για το συνάνθρωπο. Μας δίνει δύναμη, καρτερία, υπομονή, σοφία! Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους! κ. Δήμαρχε Τήνου, οφείλετε να
καταδικάσετε τις ρατσιστικές αναφορές του κ. Σανταμούρη προς τους ανθρώπους με αναπηρίες. κ. Σανταμούρη, ακόμη και η συγγνώμη σας θα φαντάζει κενή περιεχομένου.

Εφημερίδα Κυκλαδική

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.