Δημήτρης Δεσποτίδης: Η ποιότητα του φαγητού θα αλλάξει εξαιτίας της ακρίβειας

 

«Μετά από 42 χρόνια στην εστίαση, πρώτη φορά βλέπω τέτοια ακρίβεια στο κόστος. Ήδη πολλοί συνάδελφοι καταργούν παραδοσιακά πιάτα όπως τα τηγανητά. Λένε στους πελάτες θα σας φέρουμε πατάτες ψητές, και όχι τηγανητές. Είναι δυνατόν»; αναρωτιέται ο Δημήτρης Δεσποτίδης γνωστός και ως «Μουράγιος» στο νησί της Αμοργού: «Για να μην ανεβάσουμε τις τιμές, παίρνουμε εμείς το βάρος της ακρίβειας, όσο αντέχουμε. Ωστόσο οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι πελάτες μαζί με τους Ιταλούς».

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Σαν άνθρωπος του χώρου του επισιτισμού που είστε θα ήθελα να μας δώσετε λίγο την εικόνα που έχετε για την ακρίβεια. Προφανώς θα υπάρχει και μια άνοδος στις τιμές, αλλά το ζήτημα είναι η δική σας η άποψη σχετικά με το πώς θα ανταπεξέλθετε στις αυξήσεις που θα υπάρξουν.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πανάκριβα τα πάντα και δεν ξέρω πως θα ανταπεξέλθουμε. Εμείς πάντως σαν παλιοί στον χώρο θα κρατάμε μια ισορροπία. Θα είναι εις βάρος μας βέβαια, γιατί αν αρχίσουμε όλοι να ανεβαίνουμε δεν ξέρω τι θα γίνει μετά. Οπότε κρατάμε μια ισορροπία. Έχει κόσμο το νησί και όλα δείχνουν ότι θα πάει πολύ καλά, έχει να προσφέρει πολλές ομορφιές αλλά γενικά δεν ξέρω τι θα γίνει με την κατάσταση αυτή. Είναι βέβαια νωρίς ακόμα να κρίνουμε να κατακρίνουμε και να επικρίνουμε αλλά αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο Έλληνας είναι λιγάκι σφιγμένος.

Είναι σφιγμένος γιατί υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις που του έχουν έρθει κατακέφαλα και ενδεχομένως το ζήτημα των διακοπών να πηγαίνει πίσω αλλά οι κρατήσεις που βλέπουμε να υπάρχουν και στην Αμοργό εννοείται είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.  

Αυτό βλέπω και εγώ και αυτό με παρηγορεί. Τώρα έχει ξένο κόσμο, κυρίως Γάλλους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κρατάνε ισορροπίες, οι Έλληνες είναι ελάχιστοι. Εμείς περιμένουμε τον Έλληνα αλλά συνήθως έρχονται από τέλη Ιουλίου και μετά και κυρίως τον Αύγουστο. Τον Αύγουστο όπως φαίνεται καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει χαμός.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στην ταβέρνα σας;

Λόγω του ψαριού και του αστακού και επειδή έχουμε και ένα όνομα στο νησί τόσο χρόνια, οι Έλληνες και οι Ιταλοί είναι στο είδος μας. Όλοι είναι καλοί, όλοι προσφέρουν. Οι εβραίοι λένε αν μπεις στο μαγαζί και η σκόνη να μείνει είναι κέρδος. Δουλεύουν όλα, αυτοκίνητα, καραβάκια, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, μπαρ τα πάντα.

Εσείς πόσα χρόνια είστε στον χώρο που είστε και από τους παλαιούς;

42 χρόνια!

Τι θυμάστε από τις πρώτες εποχές που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο δυναμικά για την Αμοργό.  Πέρασε και δυσκολίες.

Δεν ήταν καθόλου καλά. Περιμέναμε δηλαδή να κλείσουν τα σχολεία, εδώ στα δικά μας να γίνει καμία γιορτή κανένα πανηγύρι και μετά δειλά δειλά ανέβαινε και δεν μπορώ να σας κρύψω λόγω φυσικής ομορφιάς και για πολλούς ακόμα λόγους έχει απογειωθεί.  Και σε όλα τα μέσα που ακούω και διαβάζω είναι πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα είναι η ακρίβεια, δηλαδή δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς από το λάδι, από τα μακαρόνια από το αέριο, από τι;

 

Εσείς με τα σπορέλαια και με όλα αυτά που λένε, ήταν πάρα πολύ ακριβά έτσι;

Το διπλάσιο ακριβώς. Από 20 ευρώ πήγε 40. Τώρα έχουν κατέβει στα 34 ευρώ. Βέβαια αυτοί που είχαν μεγάλο στοκ το αντιμετωπίζουν αλλά από κάποια στιγμή και πέρα αρχίζει να χάνεται η ποιότητα. Δηλαδή εμείς παίρνουμε συγκεκριμένες μάρκες γιατί από το φαγητό που μαγειρεύουμε τρώμε και εμείς. Δεν θα βάλουμε αλλού πιο φθηνό.

Εννοείτε ότι πέφτει η ποιότητα;

Ναι και αν δεν έχει πέσει 100% θα πέσει και θα το δούμε. Εν τω μεταξύ, δεν έχουμε ούτε αποθήκες ούτε πολλά χρήματα ώστε να πεις ότι θα πάρεις να έχεις απόθεμα. Γιατί ειδικά το καλοκαίρι λόγω κατανάλωσης τηγανητών χρειαζόμαστε πάρα πολλά κιλά λάδι. Από εκεί και πέρα όμως που λένε κάποιοι συνάδελφοι ότι θα τα κόψουμε, δεν γίνεται. Ο άλλος θα έρθει να φάει 2 κιλά ψάρια και μια πατάτες τηγανιτές και θα του πεις δεν έχω, έχω ψητές; Αυτό δεν γίνεται.

Υπάρχουν δηλαδή επαγγελματίες οι οποίοι κόβουν τα τηγανητά;

Ναι από όλη την Ελλάδα. Αλλά ό,τι και να λέμε δεν κόβεται. Γίνεται να μην έχουμε πατάτες τηγανιτές, καλαμαράκια τηγανητά, μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανητά; Πιστεύω κάποια στιγμή να αρχίσει η αντίστροφη  μέτρηση στις τιμές. Βέβαια ρεύματα και τέτοια δεν ξέρω τι θα κάνουν. Κάτι ακούγεται ότι θα δώσουν πίσω και τέτοια, το ελπίζω και το περιμένω. Προέχει η υγεία και όλα τα άλλα τα αντιμετωπίζουμε!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.