Σήμερα 20η Ιουνίου η παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα στους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους να αφήσουν πίσω όσα είχαν χτίσει και να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, τους Πρόσφυγες. Όμως μια μέρα δεν είναι αρκετή. Η φροντίδα πρέπει να είναι καθημερινή.
Συγχρόνως τιμούμε και όλους εκείνους που επέδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που είδαν στους ανθρώπους αυτούς όχι μια αόρατη απειλή αλλά άνδρες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους. Αυτοί, οι άνθρωποι της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για μια κοινωνία ανοικτή στην πολυπολιτισμικότητα, μια κοινωνία ανεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία στην οποία δεν χωρά η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός.
Η προστασία των προσφύγων και όσων αιτούνται Άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι υποχρέωση όχι μόνο συμβατική και νομική, που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά , πρωτίστως ηθική.
Η χώρα, οι άνθρωποι της και η κυβέρνηση, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τιμώντας την Ιστορία του Λαού μας και τις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σήμερα στην Ελλάδα και με βάση το σύστημα φιλοξενίας που έχουμε αναπτύξει, 25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια με βάση πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, 20.000 σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα και 8.000 σε ξενοδοχεία. Περισσότερα από 12.500 παιδιά πηγαίνουν σχολείο και στην πλειοψηφία των Κέντρων Φιλοξενίας λειτουργούν νηπιαγωγεία. Όμως η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επιβάλλεται να σταματήσουν οι πόλεμοι και να ενισχυθούν οικονομικά και αναπτυξιακά οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένη φτώχεια. Να επικρατήσουν οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η συνθήκη της Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες. Να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους που προκαλείται στις χώρες υποδοχής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είναι άμεσα αναγκαίο ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και εξέτασης του αιτήματος ασύλου για τουλάχιστον 20.000 αιτούντες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα είναι αναγκαίο ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και κοινά χαρακτηριστικά προσφυγικού προφίλ. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να συμφωνήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και να πράξουμε.
Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, θα βρουν τις συνθήκες για να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Φωτογραφία :npr.org