Γ. Λεονταρίτης: Οι Κυκλάδες είναι τουριστική βιομηχανία όχι Ενεργειακή

 

«Δεν γίνεται το κράτος να θέλει να είναι οι Κυκλάδες η τουριστική βιομηχανία της χώρας και παράλληλα να γίνουμε και η ενεργειακή βιομηχανία τοποθετώντας ανεμογεννήτριες στα νησιά μας» λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων. Ο Γιώργος Λεονταρίτης σημειώνει πως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου προσφέρουν πολλά δις. ευρώ στην ελληνική Οικονομία και πρέπει να προστατευτεί τα απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η τουριστική ανάπτυξη που έχουν τα νησιά  για να μπορέσει η πατρίδα μας να έχει οφέλη: «Πρέπει το δόγμα μας να είναι σταθερό. Οι Κυκλάδες είναι τουριστική βιομηχανία, όχι Ενεργειακή».

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κύριε Λεονταρίτη σχετικά με ένα θέμα που όλοι το συζητάμε και είναι η πανδημία. Βλέπεις τον χάρτη της Ελλάδος και όλα είναι στο κόκκινο ή στο βαθύ κόκκινο, βλέπεις κάποια νησιά των Κυκλάδων στο πράσινο. Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα καλά, όμως οι προσπάθειες θωράκισης  των νησιών μας απέδωσαν καρπούς.

Δεν είναι κακό κάποιες στιγμές να αναδεικνύουμε και τα θετικά μας, γιατί πραγματικά αυτό το οποίο περιγράψατε είναι κάτι πολύ θετικό που χαρακτηρίζει όλους τους νησιώτες. Δεν είναι επίτευγμα ενός. Δεν το έχει πετύχει κανένας μόνος του, το έχουμε πετύχει όλοι μαζί. Οι κάτοικοι, οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και το κράτος το ίδιο αν θέλετε το οποίο επηρέασε με τις δικές του παρεμβάσεις. Όμως πραγματικά παρ’ ότι η μεγάλη αγωνία όλων μας ήταν τι θα συμβεί στα νησιά με τόσα εκατομμύρια τουρίστες, τελικά έχει συμβεί το τελείως αντίστροφο. Τα νησιά τα οποία υποδέχθηκαν τόσο πολύ κόσμο αντέχουν. Το καλοκαίρι δεν είχαμε περιστατικά τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την τουριστική σεζόν  και την υγεία μας πάνω απ’ όλα. Τα περιστατικά ήταν περιορισμένα και όλα ελέγξιμα. Αυτό δείχνει πραγματικά ότι υπήρξε υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους τους νησιώτες οι οποίοι κατανόησαν το πρόβλημα και συμπεριφέρθηκαν όπως πρέπει να συμπεριφέρεται κάθε υπεύθυνος πολίτης.

Βέβαια έχουμε μπροστά μας το χειμώνα και υπάρχουν ενδείξεις -και μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχατε για το νοσοκομείο της Σύρου και της Νάξου-, ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της περιοχής μας, είναι ζήτημα. Υπάρχουν λόγω των μετακινήσεων  από το ένα νοσοκομείο στο άλλο; Έγινε κάτι επ’ αυτού;

Εγώ δεν θα κρύψω ότι έχω μεγαλώσει ακούγοντας για τις εξελίξεις του Ε.Σ.Υ., από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα. Δεν είναι εύκολο να στελεχωθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε μία χώρα, το οποίο έχει να ανταγωνιστεί και τον ιδιωτικό τομέα  ο οποίος πληρώνει πολύ καλύτερα από ό,τι πληρώνει το δημόσιο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Το θέμα είναι πολύπλοκο και αν προσθέσουμε και την ιδιαιτερότητα που έχουμε στα νησιά μας γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Βεβαίως υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, βεβαίως πρέπει να γίνει στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για αυτό προσπαθούμε όλοι. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας, δεν είναι κάτι τωρινό, κάτι το οποίο συμβαίνει αυτή την στιγμή. Εγώ θυμάμαι παραλαμβάνω όλα τα χρόνια από την δεκαετία του ’90 στην Σύρο που ήμουν δημοτικός σύμβουλος, ψηφίσματα επι ψηφισμάτων για την στελέχωση του συστήματος υγείας στα νησιά μας. Είναι ένας διαχρονικός αγώνας τον οποίο δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε, θέλω να πιστεύω με θετικά αποτελέσματα.

Εδώ μιλάμε ότι υπάρχει ένας αναισθησιολόγος στη Σύρο ο οποίος δεν μπορεί να βγάλει τις βάρδιες, δεν μπορούν να γίνουν τα χειρουργεία και είμαστε σε κατάσταση πολέμου, γιατί καμία άλλη χρονιά δεν είμασταν όπως είμαστε φέτος και πέρσι, εννοώ την πανδημία. Και όταν βγαίνει ο κύριος Λειβαδάρας και λέει ότι κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε το υπουργείο να στείλει κόσμο θα ήθελα να μάθω από την πλευρά της περιφέρειας αν ασκείται πίεση προς το υπουργείο.

Η πίεση είναι τεράστια, είναι πολύ μεγάλη. Όμως με γνωρίζετε πολύ καλά με γνωρίζουν όλοι στις Κυκλάδες ότι εγώ δεν πολιτεύομαι χαϊδεύοντας αυτιά ή προσπαθώντας να προσεγγίσω το κοινό αίσθημα. Θέλω να είμαι πάντα εκτελεστής και αντικειμενικός.  Το υπουργείο να στείλει γιατρούς! Το υπουργείο να καλύψει τις ΜΕΘ! Εγώ θα κάνω μια απλή ερώτηση, υπάρχουν γιατροί που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας και τους το αρνούμεθα; Έχουμε αρνηθεί σε κάποιον ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να έρθει να στελεχώσει ή το νοσοκομείο της Σύρου ή της Νάξου ή της Σαντορίνης ή τα πολυιατρεία ή τα αγροτικά ιατρεία  μας και τους το αρνηθήκαμε; Είμαστε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα για να ανατρέψω λίγο όλα όσα λέγονται, δίνουμε μέχρι και επιδότηση στους γιατρούς για να έρθουν.

Δίνετε πραγματικά τέτοια κίνητρα που και τζάμπα που λέει ο λόγος θα μπορούσε κάποιος να έρθει να δουλέψει. Γιατί του δίνετε σπίτι, του δίνετε επιδόματα, του δίνετε τροφή. Εντάξει. Θα έχει και ένα μισθό από το δημόσιο να ζήσει σαν βασιλιάς, αλλά δεν έρχονται οι γιατροί, αυτό είναι αλήθεια.

Δυστυχώς δεν έρχονται. Για πάρα πολλά χρόνια θυμάμαι δεν είχαμε παιδίατρο στην Σύρο των 25,000 κατοίκων στο νοσοκομείο. Δυστυχώς οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με μια φοβία, ας μην αναλύσουμε το γιατί. Σημασία έχει ότι εμείς ως πολιτεία, ως τοπική αυτοδιοίκηση δίνουμε κίνητρα τα οποία είναι σχεδόν άλλος ένας μισθός. Όταν του δίνουμε 450 ευρώ από την περιφέρεια, οι δήμοι τους παρέχουν διαμονή και διατροφή και έχουν και τον μισθό τους πλησιάζουν ακόμα και οι αγροτικοί τα 2,000 ευρώ τον μήνα, συν τυχερά που μπορούν να έχουν. Όμως βλέπετε ότι δεν έρχονται οι γιατροί. Δυστυχώς η μεγάλη κρίση έχει διώξει και πολλούς επιστήμονες, ικανούς επιστήμονες στο εξωτερικό. Δεν δικαιολογώ καμία κυβέρνηση και δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους τοποθέτηση, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αυτό ας το κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της εκάστοτε κυβέρνησης. Όμως επαναλαμβάνω, όταν διεκδικούμε κάτι, καλώς το διεκδικούμε αλλά θα πρέπει να το διεκδικούμε και μέσα στα πλαίσια του ρεαλισμού και με αντικειμενικότητα, για να έχουμε και επιτυχία. Βεβαίως και διεκδικούμε, θέλουμε γιατρούς να έρθουν. Μακάρι να είχαν έρθει από χθες. Το θέμα είναι, έχει εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον και του έχουμε αρνηθεί εμείς ή το κράτος; Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο για να λυθεί ενδεχομένως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, επιπλέον κίνητρα τα οποία δεν έχει πάρει ποτέ καμία κυβέρνηση. Μάλλον και συνταγματικά είναι δύσκολο να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα για να φέρουμε με κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ένα δημόσιο υπάλληλο στο νησί μας. Είναι πάντως μια μεγάλη κουβέντα, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και φυσικά άκαμπτα και δυναμικά είμαστε από την πλευρά των ανθρώπων που διεκδικούν. Όμως πρέπει να διεκδικούμε με ρεαλισμό και με αντικειμενικότητα και να δίνουμε και εμείς τον καλύτερο εαυτό μας για την λύση αυτού του προβλήματος και νομίζω ότι κι ο πρώτος βαθμός και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης κάνουν πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορούν.

Ένα άλλο θέμα είναι τα αιολικά πάρκα. Ήδη έχετε πάρει μια απόφαση, ήδη κάποια νησιά έχουν αποφασίσει να μην επιτρέψουν να χωροθετηθεί αιολικό πάρκο ή να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες πάνω στα νησιά τους. Ο δήμος Πάρου πρότεινε να μπουν μέσα στην θάλασσα. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε; Ξέρουμε ότι έχετε πάρει μια απόφαση, όμως από την πλευρά σας είστε διατεθειμένοι να σταθείτε στο πλευρό αυτών των δήμων που λένε όχι στις ανεμογεννήτριες;

Είμαστε ήδη στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται για αυτό το θέμα, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη θητεία μας το 2014. Από τότε είμαστε δίπλα τους, το πρώτο ψήφισμα ήταν το Νοέμβριο του 2014 και όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει πηγάζουν μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες είναι ομόφωνες και είναι σε μια συντεταγμένη σταθερή γραμμή απέναντι στο θέμα των αιολικών πάρκων.

Στην Άνδρο όμως ήδη κατέβηκαν ανεμογεννήτριες. Έχουν φτάσει τα φορτηγά, έχουν τοποθετηθεί…

Η πρόταση για τα θαλάσσια πάρκα είναι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι του δήμου Πάρου. Το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο της Πάρου και το έχουμε στείλει σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. Συγκαλέσαμε μια σύσκεψη όλων των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου της ΠΕΘ και του περιφερειακού συμβουλίου.  Εκεί καταλήξαμε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο αποφασίσαμε για τα αιολικά πάρκα να είναι θαλάσσια Πάρκα μακριά από τα νησιά μας με χωροταξία όχι ανεξέλεγκτα. Αυτή ήταν η σταθερή θέση μας και η σταθερή θέση του περιφερειακού συμβουλίου επαναλαμβάνω από την αρχή της θητείας μας: όχι στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στο Νότιο Αιγαίο. Αυτή η θέση μας είναι σταθερή και νομικά έχουμε προσφύγει και είμαστε και δίπλα στους αγώνες. Τώρα για το θέμα της Άνδρου, για το θέμα της Τήνου που έχει ξεσηκωθεί όλη αυτή η φασαρία για τις ανεμογεννήτριες της Τήνου και της Άνδρου. Στην Τήνο πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι αποφάσεις τις οποίες κληρονομήσαμε με νομικά τετελεσμένα. Δεν έχουν δοθεί άδειες στη δική μας θητεία. Στη θητεία την δική μας από το 2014 δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για αιολικό πάρκο. Αυτές είναι άδειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν που έγιναν αρκετά λάθη γιατί τότε αντιμετωπίσθηκε το θέμα των ανεμογεννητριών  με έναν διαφορετικό τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι στην Τήνο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου για υιοθέτηση του αιολικού πάρκου. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν απλά τα υπογραμμίζω για να μην θεωρηθεί ότι αυτά συμβαίνουν επί των ημερών μας. Εμείς αυτά τα προβλήματα τα κληρονομήσαμε από κάποια λάθη που έγιναν τότε.

Δηλαδή στην Τήνο κακώς διαμαρτύρονται από την στιγμή που υπήρχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για υιοθέτηση και τώρα ενδεχομένως να το μετανιώσανε και να βλέπουν ότι αυτά τα τέρατα εκεί πάνω τους ενοχλούν. Είναι κάτι που δεν αλλάζει όμως απ’ ό,τι κατάλαβα.

Είναι κάτι το οποίο έχει τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο Επικρατείας, δυστυχώς! Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί μήπως και υπάρξει μια χαραμάδα, μήπως συμβεί κάτι. Καλώς αγωνίζονται οι άνθρωποι αλλά αγωνιζόμαστε γνωρίζοντας ότι έχουμε απέναντί μας τελεσίδικες αποφάσεις.

 

 

Στην Άνδρο;

Στην Άνδρο και εκεί το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και βλέπουμε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση  και η σημερινή κυβέρνηση υιοθετούν την ίδια γραμμή. Τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να έχουν οι δήμοι. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση για τις ανεμογεννήτριες. Όχι ανεμογεννήτριες στα νησιά μας – ναι σε αιολικά πάρκα μέσα στην θάλασσα ή σε ακατοίκητα νησιά.

Και στην Πάρο είναι ειλημμένη απόφαση από προηγούμενες δημοτικές αρχές;

Όλα αυτά τα θέματα έχουν ξεκινήσει πριν από την δική μας θητεία. Εμείς με την διεκδίκηση και την επιμονή μας και με τις επαφές που έχουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο έχουμε κατορθώσει να αλλάξει και να δεσμευτεί το υπουργείο περιβάλλοντος, ότι θα προβεί σε νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Το ανακοίνωσε επίσημα και ο υπουργός τονίζοντας ότι θα εξαιρεθούν μικρά νησιά, δεν διευκρίνισε τι εννοεί μικρά νησιά. Εν πάσει περιπτώσει δεσμεύτηκε για ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό που δεν έχει καμία σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό που υπήρχε πριν, όπως επίσης έχει αποδεχθεί και ανοίγει συζήτηση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα και των δικών μας πιέσεων όπως και των δήμων, που έχουν ασκηθεί προς την κεντρική εξουσία.

Εννοείται πως θέλουμε και την διαχείριση των απορριμμάτων να είναι καλύτερη και για αυτό έγινε και ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κάτι αντίστοιχο θέλουμε και με την ενέργεια. Θέλουμε μια πιο φιλική ενέργεια προς το περιβάλλον αλλά να μην κερδίσουμε την φιλική ενέργεια  και να χάσουμε κάτι άλλο, είτε είναι η αισθητική, είτε είναι άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στα νησιά μας. Πρέπει να υπάρξει ένα καλό πάντρεμα έτσι δεν είναι;    

Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ προσωπικά αν θέλετε έχω διατυπώσει μια άποψη που νομίζω ότι πρέπει να γίνει δόγμα. Κυκλάδες, τουριστική βιομηχανία όχι ενεργειακή. Το λέω το επαναλαμβάνω από την πρώτη μέρα που βρίσκομαι στα δημόσια πράγματα, ότι οι Κυκλάδες είναι η μεγάλη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακή βιομηχανία, όπως επίσης δεν μπορεί να συνυπάρξουν και τα δύο. Δεν μπορεί να θέλει το κράτος να είμαστε τουριστική βιομηχανία που προσφέρει πολλά δισεκατομμύρια  στον κρατικό κουμπαρά και από την άλλη να θέλει να γίνουμε και ενεργειακή βιομηχανία. Αυτά τα δύο δεν χωράνε μαζί. Επομένως πρέπει να προστατευτεί αυτό το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει: το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, για να μπορέσει η ίδια η πατρίδα μας να έχει οφέλη τα οποία κάποιοι λένε ότι θα τα αποκτήσει με την μετατροπή των νησιών σε ενεργειακά πάρκα. Είμαστε τουριστική βιομηχανία, δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε ενεργειακή. Αυτό θα πρέπει να γίνει δόγμα νομίζω και με αυτό θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.