Για το διαφορετικό – τουριστικά και υγειονομικά – καλοκαίρι του 2020 και την ετοιμότητα που υπάρχει, μιλάει στην «Κ» η Καλίτσα Φραγκίσκου, Αν, Διοικήτρια Γ.Ν-Κέντρου Υγείας Νάξου

Τα 180 αρνητικά δείγματα κορωνοϊου, και η ταχύτητα αποτελεσμάτων σε ύποπτα κρούσματα, το μεγάλο θετικό πρόσημο του Νοσοκομείου-Κ.Υ. Νάξου

Λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των συνόρων και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν η Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς ώστε να διεκδικήσει το κομμάτι που της αναλογεί από την αρκετά περιορισμένη, λόγω κορωνοϊού, φετινή τουριστική πίτα…
Ο αγώνας για ασφαλές καλοκαίρι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι διαρκής. Προέχει η υγειονομική κάλυψη των πολιτών (ντόπιων και επισκεπτών)…


Η Κ. Φραγκίσκου, Αν. Διοικήτρια Γ.Ν-Κέντρου Υγείας Νάξου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει μιλώντας στην «Κ»:

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Έχουμε διαχειριστεί εγκαίρως και με απόλυτη επιτυχία 180 αρνητικά δείγματα, μέχρι σήμερα. Έχουμε άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, το αποτέλεσμα βγαίνει σε 70 λεπτά της ώρας. Είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…»…

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με το υπ. αρ. 22 Ιουνίου 2020 έγγραφό του και απευθυνόμενος προς τους γιατρούς τουριστικών καταλυμάτων, διευκρινίζει:

«Η Δημόσια Υγεία και η προστασία αυτής, αποτελούν προτεραιότητες ζωής».

Να, πώς έχει το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εν’ όψει της τουριστικής περιόδου σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συμβάλλουμε όλοι ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει και φέτος έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό για όλο τον κόσμο, την εποχή που οι άλλες χώρες μαστίζονται ακόμα από τον Covid-19.

Η Δημόσια Υγεία και η προστασία αυτής, αποτελούν προτεραιότητες ζωής. Και στο πνεύμα αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού, έχοντας ως στόχο την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

Προς εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων και για την καλύτερη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι:

Ο συνεργαζόμενος ιατρός, πρέπει να είναι κάτοχος ειδικότητας εφάμιλλης με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Πνευμονολόγοι – Φυματιολόγοι, Ω.Ρ.Λ., Καρδιολόγοι, Παιδίατροι, Αναισθησιολόγοι).
Φροντίζει την υγεία μόνο των επισκεπτών του ξενοδοχείου.
Εξετάζει τους ασθενείς πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό (ΜΑΠ) στα δωμάτια τους για λόγους ασφαλείας και παραμένει στο χώρο του ασθενούς έως και την λήψη του εργαστηριακού ελέγχου.
Υποδεικνύει στον υγειονομικό υπεύθυνο του καταλύματος τον προστατευτικό εξοπλισμό (ΜΑΠ) που πρέπει να έχει το κατάλυμα (όπως ορίζεται από τον ΕΟΔΥ για τον χειρισμό κάθε ύποπτου κρούσματος).
Ειδοποιεί και δηλώνει τυχόν ύποπτο κρούσμα στον ΕΟΔΥ και στον Ιατρικό Σύλλογο. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν συμμορφώνεται στις ιατρικές οδηγίες και στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, πέρα από τον ΕΟΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο, λαμβάνει γνώση και ο υγειονομικός υπεύθυνος του καταλύματος (λόγοι νομικής προστασίας και ασφαλιστικών διεκδικήσεων).

Η αμοιβή των συνεργαζόμενων ιατρών, καθορίζεται από σύμβαση που προβλέπει:
Πάγια αντιμισθία που θα εξαρτάται από τον αριθμό των κλινών του καταλύματος
Κατά πράξη και περίπτωση από τον ασθενή και την ασφαλιστική του εταιρεία.
Οι συμβάσεις των ιατρών θα πρέπει να κοινοποιούνται στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους. Σε κάθε Ιατρικό Σύλλογο πρέπει επίσης, να τηρείται αρχείο των συνεργαζόμενων με τα καταλύματα ιατρών.
Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων οι Ιατρικοί Σύλλογοι, δύνανται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους κατάλογο με τους διαθέσιμους ιατρούς ανάλογων ειδικοτήτων, συνεργασίας με τα καταλύματα.
Για την καλύτερη δυνατή επιτήρηση των επισκεπτών συνίσταται κάθε συνεργαζόμενος ιατρός να αναλαμβάνει μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό ξενοδοχειακών κλινών.
Οι ιατροί εργασίας που απασχολούνται στα καταλύματα, περιορίζονται μόνο στον ρόλο τους σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας αυτών τηρώντας με προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τηλεϊατρικής, αποκλειστικά και μόνο όταν κρίνεται αδύνατη η φυσική παρουσία ιατρού, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την κλινική εκτίμηση των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε από κοινού όλοι να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες μας ένα ασφαλές καλοκαίρι. Παραμένουμε στην διάθεση σας, για κάθε διευκρίνιση.

Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας και οι υποδομές έκτακτης ανάγκης…

Προ εβδομάδων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική διαχείρισης του κορωνοϊού φαίνεται πως έχει αποδώσει. Όμως η Ελλάδα δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, αλλά προετοιμάζεται για ένα πιθανό δεύτερο κύμα. Θα είναι ένα καλοκαίρι με πάρα πολλή δουλειά, που θα δημιουργήσει παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Η Ελλάδα έλαβε άμεσα μέτρα lockdown για να προστατέψει τον πληθυσμό της, αλλά και το σύστημα περίθαλψης το οποίο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, μετά από 10 χρόνια ύφεσης και λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συστήματα υγείας. Στη χώρα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές έκτακτης ανάγκης και κομμάτι της εθνικής ασφάλειας είναι πλέον και το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας».

Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας παρουσίασαν προ δέκα ημερών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό.

Στόχος είναι να «σωθεί» το καλοκαίρι για τον τουρισμό, αλλά και να παραμείνει η Ελλάδα ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες: ενίσχυση των δομών υγείας, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, διασύνδεση µε νοσοκομεία αναφοράς και πρόσβαση σε τεστ ανίχνευσης του ιού.
Νωρίτερα, ο υπουργός παρουσίασε ένα ακτινωτό σχέδιο δράσης, που διασυνδέει τη νησιωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα, τη δυναμική σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και τις προσλήψεις που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να είναι ενισχυμένο στο σύστημα υγείας εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, έχουν δεσμευθεί 446 κλίνες για να υποδεχθούν πιθανούς ασθενείς με Covid-19 στα νησιά, με άμεση δυνατότητα επέκτασης σε 649, ενώ ήδη είναι έτοιμες 18 ΜΕΘ, οι οποίες, σε περίπτωση ανάγκης, μπορούν να φτάσουν τις 79. Κι όλα αυτά μέχρι να γίνει η μεταφορά των ασθενών από αέρος ή με πλωτά μέσα στα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.
Για παράδειγμα, ασθενείς από Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο θα μεταφέρονται στο Τζάνειο νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ ασθενείς από Νάξο στο Αττικόν κ.λπ.

Επίσης, έγιναν 687 προσλήψεις: οι 72 αφορούν επικουρικούς ιατρούς και οι 615 νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά κι έχουν εγκριθεί στο σύνολο να φτάσουν τις 1.100.
Σε 24ωρη ετοιμότητα τίθενται όλες οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη νησιωτική χώρα, που σημαίνει με απλά λόγια ότι εκτός των νοσοκομείων θα λειτουργούν 24ωρο και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν να κάνουν τεστ ανίχνευσης για τον ιό σε όλα τα νησιά, κυρίως σε κλειστούς πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 9 ΚΟΜΥ, σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και σε εξέλιξη είναι η συγκρότηση άλλων 106, σε Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Κύθηρα, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάμη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο, Κρήτη.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ήδη διεξαχθεί αρκετοί έλεγχοι σε πολλά απομακρυσμένα νησιά από τις πλωτές ομάδες υγείας που ανήκουν σε ΜΚΟ σε συνεργασία με το ΕΟΔΥ, ενώ έχουν εγκατασταθεί μικροί μοριακοί αναλυτές σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο. Στόχος είναι να εγκατασταθούν κι άλλου μοριακοί αναλυτές για να καλυφθούν πάνω από 20 νησιά της χώρας που δέχονται αρκετό τουρισμό, όπως είναι η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, η Μήλος, η Μύκονος, η Κάρπαθος, η Ικαρία, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Σαντορίνη και η Κως.
Η μεταφορά των δειγμάτων θα γίνεται στο εργαστήριο αναφοράς ανά περιφέρεια, δηλαδή για παράδειγμα όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού στην Αθήνα.

Όσον αφορά τις διακομιδές, το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί με έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ έχουν παραληφθεί κι άλλοι οκτώ και από βδομάδα αναμένονται άλλες δύο τέτοιες κάψουλες που θα βοηθήσουν να γίνονται οι πιθανές μεταφορές των ασθενών με ασφάλεια. Οι διακομιδές θα γίνονται από όλες τις βάσεις με αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα. Οι βάσεις θα είναι από Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο, Άκτιο και Θεσσαλονίκη.

Η Αν. Διοικήτρια Γ.Ν-Κέντρου Υγείας Νάξου, υπογραμμίζει, μιλώντας στην «Κ»: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Έχουμε διαχειριστεί εγκαίρως και με απόλυτη επιτυχία 180 αρνητικά δείγματα, μέχρι σήμερα.

Να σας θυμίσω ότι προ μηνών διαχειριστήκαμε με απόλυτη επίσης επιτυχία το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα περιστατικό του νέου κορωνοϊού στο νησί μας. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες παραδόθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού μας ο μοριακός αναλυτής (PCR) από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, τον Έπαρχο Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη και την Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ευδοκία Κατσάνη.

Και όπως δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης, “βασικός στόχος είναι να θωρακίσουμε το νησί μας απέναντι στον Covid-19 και σε 29 άλλα νοσήματα, την ώρα που επιταχύνουμε την διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων και προσφέρουμε την απαραίτητη ασφάλεια και ηρεμία στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων”. Έχουμε άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σε 70 λεπτά της ώρας, ξέρουμε αν το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι θετικό στον ιό, αμέσως, χωρίς χρονοτριβές δηλ., δρομολογείται η διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο Αττικόν. Είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…»

Τετάρτη, 1 Ιουλίου: Ανοίγουν αεροδρόμια και λιμάνια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης (που προ ημερών ανακοίνωσε ότι από 15 Ιουνίου άρθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία) διευκρίνισε ότι από 1ης Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα ελληνικά λιμάνια για κατάπλου πλοίων από την Ιταλία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Από την ίδια ημερομηνία ανοίγει τότε σταδιακά και η κρουαζιέρα.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου αρχίζουν και πάλι οι πτήσεις προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:

Για τις αφίξεις διεθνών πτήσεων από 15 έως 30 Ιουνίου θα ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για τις απαγορεύσεις για non-essential travel από χώρες εκτός Ε.Ε.

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel
Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία

Αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης

Επιτρέπονται όλες οι πτήσεις
Διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία,Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

Θαλάσσιες αφίξεις από 15/6-30/6

Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια
Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα

Χερσαίες αφίξεις από 15/6-30/6

Κλειστά χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων)
Ανοικτά με Βουλγαρία

Διεθνείς πτήσεις-αφίξεις από 1η Ιουλίου

Αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
Συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Χερσαίες αφίξεις από 1η Ιουλίου

Άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Επανεξέταση έως 30/6 για την Τουρκία

Θαλάσσιες αφίξεις από 1η Ιουλίου 

Επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια
Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Αφίξεις 15/6-30/6, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:

Δειγματοληπτικά τεστ
Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο  διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.

Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA:
Τεστ σε όλους
Μία ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την  έκδοση αποτελέσματος του τεστ
14 ημέρες καραντίνας σε περιπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)

Αφίξεις από 1η Ιουλίου / Για όλες τις χώρες προέλευσης

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ( ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1/7 και μετά)
Δειγματοληπτικά τεστ
14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας
Ξενοδοχεία καραντίνας
Στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά.

Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα..

Η Ελλάδα αποτελεί μεν έναν από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών, λόγω της επιτυχημένης μάχης της με τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή η ετοιμάζεται να τους ανοίξει την αγκαλιά της, μιας και ο τουρισμός αποτελεί την πιο βαριά της βιομηχανία, με την ελπίδα να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

«Το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ενίσχυση των νησιωτικών υγειονομικών δομών.

«Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» σημείωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα στον τουρισμό από 1ης Ιουλίου. «Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα, που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, είναι και ιδέα. «The Greek Summer State of Mind», αυτό είναι το νέο μήνυμα που εκπέμπει από σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας καμπάνιας επικοινωνίας της Ελλάδας στις αγορές του κόσμου, παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού, αλλά και φορέων του κλάδου.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει πολλά και στον εγχώριο τουρισμό και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί καμπάνια προβολής για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού.

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, όπως παρουσιάζονται. Δεν είναι καθόλου απίθανο το «όνειρο» αυτό να μετατραπεί σε «εφιάλτης». Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα «εισαγόμενα» κρούσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις εν δυνάμει επιδημιολογικές βόμβες όπως το Κιλκίς και η Ξάνθη, μπορεί να καταστρέψουν ότι χτίσαμε όλοι οι πολίτες της χώρας με κόπο και να προκαλέσουν δεύτερο κύμα, πολύ ισχυρότερο, κύμα του φονικού ιού.

Το «καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους…

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» κρούουν οι λοιμωξιολόγοι που κάνουν λόγο για λελογισμένο ρίσκο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για αυτό το θέμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά. Είδαμε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιβάτες ελέγχονται και μπαίνουν σε καραντίνα».

«Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί από ορισμένους προορισμούς; Θα έχουμε ένα πρόβλημα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
«Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά αυτό θα σήμαινε μεγάλες οικονομικές καταστροφές» σημείωσε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι «το πρώτο που κάνουμε είναι να χωρίζουμε τις χώρες προέλευσης σε ασφαλείς και μη ασφαλείς. Αυτό δημιουργεί ορισμένες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή, κάνουμε αυτό που πρέπει» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.
Από την πλευρά του ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημειώνοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Από την άλλη, όπως αναφέρει δεν υπάρχει κάνεις σώφρον που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι’ αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.
Συγκριτικά με την γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιός του κορωνοϊού  μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κορωνοϊό» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού, τόνισε πως «πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι».

Οι ημερομηνίες κλειδιά μέχρι 1η Ιουλίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι την 1η Ιουλίου «Βαδίζουμε, εδώ και εβδομάδες, στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Συνεχίζουμε αυτή την πορεία…

Δευτέρα 29 Ιουνίου και  Τετάρτη 1η Ιουλίου 

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά, και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πέραν δηλαδή του αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία».

Από την ίδια μέρα επανεκκινούν:

Οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες, λειτουργούν, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση.

Με τα βήματα που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και με αυτά που ακολουθούν από τις 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, συνολικά, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι (δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή) και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις (δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή).

Ολοκληρώνεται, έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ας μην κάνουμε λάθος όμως. Ας μην εφησυχάζουμε. Για αυτό ακριβώς οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πολύ σχολαστικά τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής, που διαμορφώνονται με βάση τις οδηγίες των ειδικών.

Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η πυξίδα που μας οδηγεί με ασφάλεια στη νέα κανονικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.