Για την ανασυγκρότηση και την αντιστοίχηση με την κοινωνία

Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα εγρήγορσης και ανασυγκρότησης από τον Αλ. Τσίπρα, που θα ανοίξει τις εργασίες στις 10 π.μ. – Ο προοδευτικός και αριστερός κόσμος μαγιά για το χτίσιμο και την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ανώτατο συλλογικό όργανο μεταξύ δυο συνεδρίων, όπως συνηθίζουν να λένε στην Αριστερά, μεταφέρεται η συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων και τα πρώτα βήματα για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τόσο για το κόμμα όσο και για την κοινοβουλευτική στρατηγική από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές και η συζήτηση αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Αποτελεί εξάλλου κοινή παραδοχή ότι μετά τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης και την ιστορική τομή που συντελέσθηκε τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, όχι με όρους αλλαγής προσανατολισμού, αλλά προκειμένου αυτό να αντιστοιχηθεί με την εκλογική βάση που πλέον σταθεροποιείται. Να γίνει με λίγα λόγια ένα κόμμα ικανό να ανταποκριθεί στον ρόλο του ισχυρού πόλου της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Οργανωτικά, σε αριθμό μελών και στην πολιτική και κοινωνική του αποτελεσματικότητα.

Ομιλία Αλ. Τσίπρα

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει, λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας πως, παρά την ήττα, το 31,5% εδραιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της επιλογής συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας με στόχο αυτή η συμπόρευση να ενισχυθεί και να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα.

Από το άνοιγμα της συνεδρίασης ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται να στείλει μήνυμα εγρήγορσης προκειμένου οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση να προχωρήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά. Παράλληλα αναμένεται να τονίσει ιδιαιτέρως την ανάγκη το κόμμα να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της Αριστεράς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη, αυτός ο κόσμος είναι η μαγιά ώστε να χτιστεί και να δυναμώσει το ίδιο το κόμμα και να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες, στις ανάγκες και στις μάχες που έρχονται. Άλλωστε ο στόχος τέθηκε ήδη από τον Αλ. Τσίπρα στην Π.Γ.: έως το συνέδριο στο τέλος του 2019 οι νέες εντάξεις στο κόμμα να αγγίζουν το 10% της εκλογικής βάσης, ήτοι περισσότερα από 170.000 νέα μέλη.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κουμουνδούρου, μετά την Κ.Ε. θα συνεδριάσει, πιθανώς τη Δευτέρα, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον Σεπτέμβριο θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη στον δρόμο προς το συνέδριο και την καμπάνια για την ένταξη νέων μελών, που θα στοχεύει κυρίως στους νέους και τις νέες που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ηλικιακές κατηγορίες 17-24.

Έ. Αχτσιόγλου: Προστασία του κόσμου της εργασίας

“Θα ασκήσουμε ισχυρή, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση στη βάση των αρχών που έχουμε δείξει ότι υπηρετούμε, κυρίως στη βάση της προστασίας του κόσμου της εργασίας” τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στο News 247. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ισχυρή αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, “αλλά, προφανώς, υποστηρίζουμε και έχουμε συνυπάρξει με κοινωνικά κινήματα τα οποία έχουν στόχους και αρχές που είναι πολύ κοντά στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα”. “Άρα δεν υπάρχει για μας διάκριση ανάμεσα στον δρόμο και το Κοινοβούλιο” εξήγησε.

Αλ. Χαρίτσης: “Μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει οργανική και μόνιμη σχέση με όλον αυτόν τον κόσμο που τον στηρίζει εκλογικά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνάμεών μας εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας: στα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τις επαγγελματικές ενώσεις, τη νεολαία, στις κινήσεις πολιτών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα” ανέφερε στο News 247 ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας μίλησε για ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς του 21 αιώνα, ικανό να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, “που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν”.

Ν. Παππάς: Μαζικό και ανοιχτό κόμμα

“Πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, να τα βάλουμε με την κακή πλευρά του εαυτού μας για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό ρόλο, τον οποίο ο λαός διά της ψήφου του επιθυμεί να παίξουμε. Δηλαδή του κορμού της αριστερής προοδευτικής παράταξης” σημείωσε στο Κόκκινο ο Ν. Παππάς.

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι πιθανώς θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση, τόνισε πως “οι ιδέες μας και η διασφάλιση της αριστερής μας πορείας προϋποθέτουν ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό και με τη δυνατότητα να συστρατεύεται και να κινητοποιεί την κοινωνία”.

avgi

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.