Γιατί είναι τόσο χαμηλός ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ποια είναι τα αίτια του φαινομένου και ποιες οι συνέπειες; Πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια νέα οικογενειακή πολιτική για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με την Φαίη Μακαντάση, Research Analyst της διαΝΕΟσις που πραγματοποίησε και την έρευνα, παντού στην Ευρώπη η γονιμότητα έχει πέσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάτω από το “όριο αναπλήρωσης” των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, ενώ στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κιόλας, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999. Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία,στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ:

ΦΑΙΗ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ – RESEARCH ANALYST ΤΗΣ διαΝΕΟσις

ΦΑΙΗ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ – RESEARCH ANALYST ΤΗΣ διαΝΕΟσις Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ποια είναι τα αίτια του φαινομένου και ποιες οι συνέπειες; Πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια νέα οικογενειακή πολιτική για την Ελλάδα; Σύμφωνα με την Φαίη Μακαντάση, Research Analyst της διαΝΕΟσις που πραγματοποίησε και την έρευνα, παντού στην Ευρώπη η γονιμότητα έχει πέσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάτω από το "όριο αναπλήρωσης" των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, ενώ στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '80 κιόλας, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999. Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία,στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Gepostet von Αποχρώσεις Μεσόγειος FM 105,4 στο "Κόκκινο" am Dienstag, 5. Februar 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.