Βασίλης Μαράκης: Ξεπέρασα το σοβαρό πρόβλημα υγείας, είμαι καλά

 

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας πέρασε ο δήμαρχος Σικίνου, το οποίο τον κράτησε μακριά για ένα διάστημα από τα καθήκοντά του. Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει δυναμικά παρών στις εξελίξεις και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για να βγει από την απομόνωση η Σίκινος. «Τώρα είμαι καλά και δυνατός να συνεχίσουμε όλα αυτά τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για το νησί μας» σημειώνει ο Βασίλης Μαράκης.

 

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με την συνάντηση που είχατε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση αυτή που έγινε. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά από όσο γνωρίζω εγώ, πρωθυπουργός να καλέσει δημάρχους μικρών νησιών να τους ακούσει από κοντά. Ήταν περίπου 5,5 ώρες παρών να ακούσει την κάθε φωνή από το κάθε νησί και μαζί με αρμόδιους υπουργούς που να απαντάνε σε κάθε θέμα για κάθε έργο και κάθε πρόβλημα που υπάρχει.

Η φωνή της Σικίνου ποια ήταν;

Τα έργα μας προχωράνε και η συνεργασία με τους υπουργούς είναι άριστη, απλά εμείς ζητήσαμε κάτι το οποίο μπορεί  να φαίνεται απλό αυτή την στιγμή αλλά δυστυχώς είναι διαχρονικό και δεν λύνεται. Είναι αυτό για την καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Ακόμα και τώρα η σύνδεσή μας με τον Πειραιά, κάνει γύρω στις 12 με 13 ώρες. Κάναμε πολλές κινήσεις ξανά και ξανά και σε συνεργασία με το υπουργείο και με την Sea Jet να έχουμε και με ανταπόκριση άλλα δύο και αυτό κάπως έδωσε μια λύση στο πρόβλημα και αν όχι λύση, έδωσε μια άλλη επιλογή. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνει το νησί, να γίνονται έργα να έρχεται παραπάνω κόσμος και να μην υπάρχει και για εμάς ένας καλύτερος θαλάσσιος δρόμος. Θέλουμε να μπορεί να μας επισκεφθεί ο επισκέπτης από την Αθήνα πολύ πιο γρήγορα και από τα γύρω νησιά. Και τον χειμώνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους εδώ αλλά και να δείχνουμε την δυνατότητα σε φίλους και συγγενείς που εργάζονται εδώ να πηγαινοέρχονται πιο εύκολα από την Αθήνα. Φαίνεται απλό, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ήταν και ο αρμόδιος υπουργός εκεί, το άκουσε για ακόμα μια φορά, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Είπαμε να βρεθούμε πάλι από Σεπτέμβριο μήπως γίνει κάτι καλύτερο. Κατά τα άλλα η συνεργασία μας με όλα τα υπουργεία είναι άριστη.

Είναι εντυπωσιακό γιατί η γεωγραφία βοηθάει να έχει καλή συγκοινωνία. 

Είμαστε μακριά από τον Πειραιά αλλά είμαστε κοντά στην Ιό και την Σαντορίνη. Είμαστε πολύ κοντά και θα μπορούσαν κάποια πλοία να κάνουν μια παράκαμψη και να έρχονται και εδώ. Δεν ήταν εφικτό με διάφορες αιτιολογίες είτε για το κόστος των καυσίμων, είτε γιατί πρέπει να προλαβαίνουν την Σαντορίνη που είναι μεγάλο λιμάνι που το ένα ανταγωνίζεται το άλλο, όμως θα πρέπει να το δούμε πιο κοινωνικά. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αυτή την στιγμή με πολύ κόπο και συζητήσεις και με εφοπλιστές και με το υπουργείο σας λέω καταφέραμε να υπάρχει μια ανταπόκριση με την Ίο παίρνοντας το word champion από Πειραιά και έπειτα από την Ίο παίρνουμε το Caldera Vista και μας φέρνει σε 5,5 ώρες. Άλλο 12 και άλλο 5,5 ώρες. Έχουμε περισσότερες επιλογές δεν λέω αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και να είναι νωρίτερα προγραμματισμένο για να έχουμε καλύτερη διασύνδεση. Γίνονται προσπάθειες αλλά πάντα επιζητούμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά η Σίκινος είναι αγαπημένος προορισμός και θέλω να μας δώσετε την εικόνα για φέτος το καλοκαίρι.

Φυσικά είναι αγαπημένος προορισμός, ένα νησί παραδοσιακό, αγνό, αναλλοίωτο από τον τουρισμό και τον χρόνο, πανέμορφο με πολύ όμορφη αρχιτεκτονική με 2 υπέροχους οικισμούς, είναι ένα νησί παραμυθένιο να έρθεις να ξεκουραστείς, να γεμίσεις μπαταρίες. Αυτή την στιγμή είμαστε ήρεμα ακόμα αλλά πιστεύω Ιούλιο και Αύγουστο οι κρατήσεις δείχνουν ότι θα πάει αρκετά καλά.

Πάμε στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και τις ανάγκες που έχετε…

Πέρα από αυτά που έχουν ολοκληρωθεί, σχεδιάζουμε και το αύριο. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η πλατεία του λιμανιού. Η πρώτη εικόνα στο λιμάνι είναι πολύ όμορφη και όσοι το βλέπουν το αναφέρουν αλλά ήδη έχουμε τελειώσει όλες τις μελέτες και πάμε για διαγωνισμό μέχρι τέλος του χρόνου για την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού γενικότερα για να μπορούν να δένουν και τα ταχύπλοα, να δώσουμε μια ευκαιρία και σε High speed γιατί τώρα η προβλήτα μπροστά είναι μικρή. Λύσαμε με την δεύτερη αφαλάτωση το πρόβλημα του νερού, έχουμε συνεχώς βελτιώσεις στο δίκτυο για να έχουμε επάρκεια. Όμως ήδη έχει ενταχθεί στο Αντώνης Τρίτσης ένα μεγάλο έργο που αφορά δύο καινούριες δεξαμενές αποθηκευτικές περίπου 1000 κυβικών και επέκταση καινούριου δικτύου σε όλο τον οικισμό του νησιού. Έχουμε και το παλιό σχολείο το οποίο θέλω να το κάνω μουσείο. Ήδη έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα 650,000 ευρώ χρηματοδοτικό και πάμε μέχρι τέλος του χρόνου για τον διαγωνισμό προκειμένου να επιστραφούν πράγματα στον τόπο καταγωγής τους. Στο προσεχές διάστημα περιμένουμε για μια καινούριο οδοποιία, άλλο ένα τεράστιο έργο που το κυνηγάμε χρόνια προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία και στην περιοχή Καυτάρες που βοηθάει πάρα πολύ και στην αγροτική ανάπτυξη αλλά και στη ασφαλή πρόσβαση από επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους. Ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο το λέω με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, είναι ότι τέλειωσε το έργο της αναστήλωσης την επισκοπής, ένα τρομερό μνημείο, μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας, όχι μόνο για την Σίκινο αλλά για την χώρα μας. Τα εγκαίνια θα γίνουν αρχές Σεπτέμβρη με πολλούς επισήμους και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη γιατί πραγματικά αυτό το έργο είναι παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είμαστε περήφανοι που το καταφέραμε.

Ολη η προσπάθεια σας έχει κοστίσει και προσωπικά διότι είστε ένας άνθρωπος που παλεύει πάρα πολύ για τον τόπο του και κάποιες φορές αυτά έχουν και προσωπικό κόστος και όπως ξέρω περάσατε και μια περιπέτεια υγείας πολύ σοβαρή.

Πέρασα μια μεγάλη περιπέτεια υγείας, δυσκολεύτηκα αλλά τώρα είμαι καλύτερα και δουλεύω με πάρα πολύ πάθος. Μου αρέσει αυτό που κάνω, αγαπάω το νησί μου πάρα πολύ και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Και στην Αθήνα που σπούδαζα ακόμα, το όνειρό μου ήταν να γυρίσω εδώ και να φτιάξουμε ακόμα ωραιότερα πράγματα και υποδομές και για τους μόνιμους αλλά και για ανθρώπους που έρχονται από την Αθήνα. Είναι ένα πολύ όμορφο νησί και αξίζει να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για αυτό, το λέω αυτό από καρδιάς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.