Αύξηση του κατώτατου μισθού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αύξηση κατώτατου μισθού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και κατά 7,5% το 2021 αφορά περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους καθώς, πέρα από τους 800.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σοβαρή μισθολογική βελτίωση θα έχουν άλλες 280.000 εργαζόμενοι λόγω της αύξησης επιδομάτων και τριετιών

Επιστροφή του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα από το 2021, αλλά και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του στους κοινωνικούς εταίρους, προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος της πρότασης, που περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 είναι να εξισορροπηθούν οι βαριές μισθολογικές απώλειες στον ιδιωτικό τομέα καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά και να επιστρέψει το καθεστώς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους καθώς, πέρα από τους 800.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σοβαρή μισθολογική βελτίωση θα έχουν άλλες 280.000 εργαζόμενοι λόγω της αύξησης επιδομάτων και τριετιών.

Έφη Αχτσιόγλου: Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών

Καταθέτοντας την πρόταση η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

«Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου Μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.

Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς.

Η στάση της Ν.Δ., με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μια ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για ‘πολλές και καλές δουλειές’. Από την πλευρά μας, καταθέτουμε μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

Αλ. Χαρίτσης: Συνεπείς απέναντι στους πολίτες και τις δεσμεύσεις μας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης εξαγγέλλοντας την πρόταση νόμου τόνισε: “Προχωρούμε στην κατάθεση σχεδίου νόμου, θέλοντας να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες και απέναντι στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μιλώντας στο Κανάλι 1 90,4 FM άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ., “η οποία έλεγε προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού”, αλλά “δυστυχώς έχει επιλέξει να αθετήσει αυτή την πολύ σημαντική προεκλογική της δέσμευση”, και την επέκρινε για την επιλογή της “να μην στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη την ενίσχυση του εισοδήματός του”. Ακόμη, υπενθύμισε το “τσεκούρεμα του κοινωνικού μερίσματος” από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας και τις “αντίστοιχες συνέπειες που έχει για την οικονομία η μη αύξηση του κατώτατου μισθού”.

Αυξήσεις μισθών για πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενους

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι που θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου φτάνουν σχεδόν το 1,1 εκατ. καθώς, πέραν των 800.000 που τους αφορά άμεσα, άλλοι 280.000 θα έχουν άμεσες αυξήσεις μέσω των επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πηγές: “Τον Φεβρουάριο του 2019, με την αύξηση 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, 600.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται στα 650 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμα 280.000 είδαν έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Επίσης, 65.000 νέοι εργαζόμενοι είδαν μηνιαίες αυξήσεις ώς και 27% εξαιτίας της κατάργησης του υποκατώτατου.

Σήμερα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα αύξηση 7,5% το 2020, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν στα 698 ευρώ (48 ευρώ αύξηση), ενώ ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων.

Αντίστοιχα, με την πρόταση νόμου για επιπλέον αύξηση 7,5% το 2021, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις 53 ευρώ, με τον μηνιαίο μισθό τους να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και 280.000 εργαζόμενοι λόγω της περαιτέρω αύξησης των επιδομάτων”.

Η πρόταση νόμου

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και μέχρι 31.12.2020 ο νόμιμος κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται σε 698,75 ευρώ και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ορίζεται σε 31,22 ευρώ.

Από 1.1.2021 ο νόμιμος κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ορίζεται σε 751,16 ευρώ και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ορίζεται σε 33,56 ευρώ.

Επί των ως άνω ποσών καταβάλλεται επίδομα γάμου ανερχόμενο σε ποσοστό 10%. Περαιτέρω ο ως άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων, προσαυξημένος με το επίδομα γάμου, προσαυξάνεται περαιτέρω με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω, ενώ το ως άνω κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, προσαυξημένο με το επίδομα γάμου, προσαυξάνεται περαιτέρω με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω. Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα. Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το εδώ καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία γίνεται αναφορά στον ελάχιστο μισθό ή στο ελάχιστο ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ως τέτοιος νοείται ο εδώ νόμιμος νομοθετημένος κατώτατος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο για όσο χρόνο θα ισχύσει το παρόν άρθρο.

2. Από 1.1.2022 ο ελάχιστος μισθός, όπως και το ελάχιστο ημερομίσθιο, καθορίζονται κάθε φορά με Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 1876/1990.

3. Το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ.11 του Ν. 4093/2012 και το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013, περί καθορισμού νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, καταργούνται.

ΠΗΓΗ : avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.