Από 14/5 ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, τέλος τα sms, κυκλοφορία έως τις 00:30 – Πως πάμε στα νησιά

Σήμερα, Τετάρτη 12 Μάϊου ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών.

Στην ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και είναι πλέον επίσημο ότι από την Παρασκευή είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις και καταργούνται τα sms.

Συγκεκριμένα :

 

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου, η Ελλάδα ανοίγει με ασφάλεια και τον τουρισμό της.

Από τις 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς όμως πλέον το click away και το click in shop.

Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το άνοιγμα με κανόνες συνεχίζεται με την επαναλειτουργία στις 17 Μαΐου των βρεφονηπιακών σταθμών, στις 21 Μαΐου των θερινών κινηματογράφων, στις 28 Μαΐου των ανοιχτών πολιτιστικών θεαμάτων και ακροαμάτων και κατά τον Ιούνιο, πλέον, των εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, για παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσεις.

Κατά τον Μάιο, ωστόσο, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό

Από την 1η Ιουνίου, λοιπόν, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, το λεγόμενο Green Pass, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Ταυτόχρονα, με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

 

Πως ταξιδεύουμε στα νησιά

Προκειμένου να προστατευθούν τα νησιά κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοστούν από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς και από τα νησιά, η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, να είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένος, είτε να διαθέτει αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών ή διαφορετικά να υπάρχει μια βεβαίωση νόσησης, δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Η δήλωση των self-test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, είτε για PCR είτε για rapid test αντιγόνου, θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Κατά το διάστημα αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χερσαίες με το αυτοκίνητό τους από Νομό σε Νομό. Καθώς οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν πολύ εύκολα, ως προς αυτό θα πρέπει κάθε πολίτης να είναι πολύ προσεκτικός όταν ταξιδεύει σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία του.

Σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,  τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,  το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια.

 

Τα κρούσματα covid 19 σήμερα

Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.489 κρούσματα Covid, εκ των οποίων τα 750 επιβεβαιώθηκαν μετά από self-test.

Στην Αττική είχαμε 1.063 κρούσματα, 226 στη Θεσσαλονίκη, 127 στην Αιτωλοακαρνανία και 66 στην Αχαΐα. 707 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της χώρας και δυστυχώς σημειώθηκαν 70 θάνατοι. Στις Κυκλάδες εντοπίστηκαν 12 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα : 3 κρούσματα στη Σύρο, 3 στην Άνδρο, 3 στην Πάρο, 2 στη Θήρα και 1 στη Νάξο.

«Γαλάζια Ελευθερία»

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

 

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά , στους Φούρνους, το Μεγανήσι, τη Νίσυρο, την Κίμωλο, την Τήλο, τις Οινούσσες, τους Λειψούς, τη Χάλκη, την Αμοργιανή, τους Οθωνούς, τον Κάλαμο, την Ερεικούσσα, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, το Μαθράκι, τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Σίκινο, τον Άγιο Ευστράτιο, το Αγαθονήσι, τη Γαύδο, τη Θύμαινα, την Τέλενδο, τα Τριζόνια, τον Καστό, την Ψέριμο, το Παλαιό Τρίκερι, τα Αντικύθηρα, τους Αρκιούς, το Γυαλί, τους Αντίπαξους και το Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα νησιά αυτά είναι: η Φολέγανδρος, η Δονούσα, η Ελαφόνησος, το Άνω Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Πάτμος, η Ιθάκη, η Σύμη, η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Περιστέρα, η Σίφνος, η Κέα, οι Παξοί, η Ίος, η Ύδρα, η Αμοργός, η Κύθνος, η Σέριφος, η Αστυπάλαια, η Αντίπαρος, το Αγκίστρι, η Κάσος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Άνδρος, η Τήνος, η Ικαρία, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μήλος.

 Επιχείρηση «Ελευθερία»

Προχωράει βάσει ενός σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Our World in Data».

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα η χώρα θα ξεπεράσει τους 106.000 εμβολιασμούς – για μία ακόμη μέρα πάνω από 100.000 εμβολιασμούς.

Έχουμε ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της σημερνής μέρας θα φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

2,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 13%.

 

Άρση αναστολής κανονικών αδειών για το προσωπικό του ΕΣΥ

Την άρση της αναστολής κανονικών αδειών για το προσωπικό του ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Mετά από 6 μήνες συγκλονιστικής προσπάθειας, προχωράμε από αύριο 13 Μαΐου στην άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Covid 19 – Πέρασμα στο καλοκαίρι – Παρουσιάση – 11.05.21_final_final

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.