Από σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 80-84 – η διαδικασία

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Πόσοι εμβολιάστηκαν μέχρι χθες, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021- αναλυτικά στις Κυκλάδες :

Μέχρι χθες Πέμπτη εμβολιάστηκαν 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Από αυτούς 32 εμβολιάστηκαν χθες στη Νάξο (συνολικά μέχρι την Πέμπτη 164 πολίτες έχουν εμβολιαστεί στη Νάξο), 42 στη Σύρο ( συνολικά μέχρι την Πέμπτη 331 πολίτες έχουν εμβολιαστεί στη Σύρο) και 107 στη Θήρα ( συνολικά 131 μέχρι χθες) .

Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών:

Από σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ανοίξουν τα ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι  για τις ηλικίες 80 ως 84 ετών.

Πως να κλείσετε ραντεβού για να εμβολιαστείτε:

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους του ραντεβού.

  1. Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του. Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν αποδεχθεί ή δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.
  2. Ο πολίτης μπαίνει στην  πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού.
  3. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή
  4. στα ΚΕΠ.

Ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, Αρίστο Περρή :

Σε 4 φάσεις

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, κυρίως με τακτικές πτήσεις δωρεάν και συνδράμει σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός στα 12 αυτά νησιά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η παρουσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τη μεταφορά.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Στον εμβολιασμό αυτό θα γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η έναρξη αυτής της φάσης γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες σε όλη τη χώρα – 3 νέα κρούσματα στη Μύκονο :

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150.479, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.813 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.236 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 293 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 205 (70%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.050 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.286 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων :

27 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

48 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

64 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

17 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

58 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα υπό διερεύνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.