Απαντήσαμε θετικά γιατί ως γείτονες έχουμε κατανόηση

in Νάξος/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Αμοργού απάντησε θετικά στη πρόταση του Υπουργείου να αποδεχτεί τα απορρίμματα των Μικρών Κυκλάδων έως τις 31/12/2015 – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Φωστιέρης – Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τους 11 ΧΑΔΑ έκλεισε τους εννέα και ελπίζει ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα έχει κανέναν ανοιχτό με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ

Τρίτη 2 Ιουνίου, η καταλυτική ημερομηνία, το τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της όσον αφορά την κάλυψη της ωρολογιακής βόμβας που ακούει στο όνομα «συλλογή απορριμμάτων». Ένα τελεσίγραφο που δυστυχώς αγνοήθηκε για χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν και την δυνατότητα με χρήματα για να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα…  και τώρα άλλοι τρέχουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, να ανεβαίνουν οι τόνοι και το πιο εντυπωσιακό; Αυτοί που θα έπρεπε να κρίνονται, να έχουν τώρα ρόλο κριτή.. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι πάντως από τους μεγάλους … «κερδισμένους». Παρέλαβε το 2011 έντεκα ενεργούς ΧΑΔΑ και κατάφερε – έστω κι εάν κι αυτός καθυστέρησε – σήμερα να έχει μόλις δύο ενεργούς ΧΑΔΑ στο χώρο ευθύνης του, εντός του νησιού καθότι οι ΧΑΔΑ που βρίσκονταν στις Μικρές Κυκλάδες όχι μόνο έκλεισαν αλλά και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους αποκατάστασής τους. Παράλληλα τρέχει και το θέμα του ΧΥΤΑ Νάξου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις καθυστερήσεις στην ανάδοχο εταιρεία από τον Δήμο υπάρχει η αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν καλά, μάλιστα θεωρούν ότι ακόμη και στο τέλος του Ιουλίου θα είναι έτοιμο προς χρήση το πρώτο κύτταρο, όμως για να μην υπάρχουν προβλήματα καλό είναι να είναι όλα έτοιμα την 1η Ιανουαρίου του 2016 όταν και εκπνέουν και οι τελευταίες προθεσμίες όσον αφορά τη σύμβαση που έχει υπογραφεί για την μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες σε όμορους Δήμους.

Αλληλεγγύη

Και ξεκινάμε από τους… όμορους Δήμους και τη μεταφορά των απορριμμάτων, σημείο αναφοράς στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής όπου αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα (η κ. Ψαρρά ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισε λευκό μιλώντας για μεσοβέζικες λύσεις που παρουσιάστηκαν και το 2014, με βάση την απόφαση 373 του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή) να γίνει αποδεκτή η πρόταση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στον ΧΥΤΑ Αμοργού έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015.  Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαργαρίτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έκανε ανάλογη πρόταση και στον όμορο Δήμο Πάρου, αλλά ο Δήμαρχος κ. Κωβαίος αρνήθηκε λέγοντας ότι ο ΧΥΤΑ στο νησί είναι ήδη κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχτεί απορρίμματα από άλλα νησιά. Αντίθετα, στην Αμοργό αν και υπήρχε ανάλογο πρόβλημα, ο Δήμαρχος κ. Φωστιέρης άναψε το… πράσινο φως μετά από συνεδρίαση του ΔΣ (η σχετική εισήγηση έγινε δεκτή με ψήφους 8 – 2) και όπως τόνισε « είχα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Βαγ. Καπετάνιο, ο οποίος μου είπε ότι σε ένδειξη καλής θέλησης και αλληλεγγύης προς τον όμορο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να δεχτούμε τη σχετική πρόταση. Και έτσι έγινε. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα δεχόμαστε τα απορρίμματα από τις Μικρές Κυκλάδες αλλά προσοχή. Εμείς εδώ στην Αμοργό έχουμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης. Οπότε ζητήσαμε από το Δήμο Νάξου ότι τα απορρίμματα θα πρέπει να έχουν μία σχετική ανακύκλωση, να είναι στεγανά και να είναι κλειστά ώστε να τα δεχτούμε. Επίσης μας είπαν από το Δήμο ότι το αργότερο έως τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμο το πρώτο κύτταρο στο ΧΥΤΑ Νάξου και δεν θα κρύψουμε ότι αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Όμως, καλή τη θέληση και με δεδομένο ότι είμαστε γείτονες και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα απαντήσαμε θετικά. Και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ανακύκλωση με αποτέλεσμα ο σημερινός ΧΥΤΑ στο νησί να έχει … προχωρήσει πέντε χρόνια σε σχέση με το όριο ζωής του»

Πρόστιμα

Και από την Αμοργό περνάμε στη Νάξο, όπου ο κ. Μαργαρίτης ευχαρίστησε τουλάχιστον δύο φορές δημόσια τον συνάδελφό του κ. Φωστιέρη και δεν είχε άδικο καθότι λύνει τα χέρια του Δήμου. Αντίθετα, ο κ. Κωβαίος όπως αναφέραμε απάντησε αρνητικά με πρόσχημα τον κορεσμό του ΧΥΤΑ στη Πάρο, κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εκφραστεί αρνητικά… Και βέβαια να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το μεσημέρι της Παρασκευής δεν ήταν γνωστή η τελική απόφαση του Δήμου Αμοργού (όπως αναφέραμε ήταν θετική κατά πλειοψηφία με ψήφους 8 – 2) και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η κ. Ψαρρά ψήφισε λευκό καθότι δεν πείστηκε όπως αποδείχτηκε από την διαβεβαίωση του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη για την θετική πρόθεση της Αμοργού. Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης, κ. Αντώνης Βασαλάκης (εκ μέρους της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας») ρώτησε γιατί αν και η απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων είναι ειλημμένη από τις 23 Ιανουαρίου του 2015, φτάσαμε στο … παραπέντε για την επίτευξη συμφωνίας με τον κ. Μαργαρίτη να απαντάει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, υπήρχαν πολλές δυσκολίες και τώρα μόλις βρέθηκε η χρυσή τομή». Τι θα συμβεί στη Νάξο; Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Κορφή Ξύδη, οι επτά ΧΑΔΑ στη Νάξο είναι στο στάδιο της αποκατάστασης και ο ΧΑΔΑ στον Ξηρόκαμπο ουσιαστικά θα παραμείνει ενεργός αν και θα ξεκινήσουν άμεσα και σ’ αυτόν οι εργασίες για την αποκατάστασή του… Επίσης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ενταχθούν οι Μικρές Κυκλάδες σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης… Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικά ο Δήμος θα βρεθεί απέναντι σε 1 ½ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά παραμένει το ερώτημα ποιος θα το πληρώσει.. Ο ΧΑΔΑ στον Ξηρόκαμπο δεν μπορεί να κλείσει τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει ο ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη, οι υπόλοιποι δέκα είναι πλέον ανενεργοί και μάλιστα είχαμε τα πρώτα ταξίδια από την Ηρακλειά των αυτοκινούμενων ΣΜΑ προς τη Νάξο με τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Γενική εικόνα

Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι όπως όλα δείχνουν (στα όρια των οποίων λειτουργούν ακόμη ενεργοί ΧΑΔΑ, ή ανενεργοί που δεν έχουν αποκατασταθεί)  θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 8.130.000 ευρώ, επιπλέον των 14,5 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει η χώρα. Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, αλλά και με  βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα καταβάλλονται πλέον από τους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων. Σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ ενώ 172 είναι ανενεργοί, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί  και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό, που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του 2014 λειτουργούσαν 70 ΧΑΔΑ και 223 ήταν ανενεργοί. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 13 ενώ έχουν αποκατασταθεί 643 ΧΑΔΑ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών,  το οποίο έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό του θέματος.  Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε πρώτον, να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και δεύτερον, για να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης.

Ελλάδα

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες συσκέψεις είναι χαρακτηριστικά, όσο και αμείλικτα: Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται 64 ΧΑΔΑ από τους οποίους μόνον οι 15 έχουν εν τω μεταξύ αποκατασταθεί. Οι εν λόγω 49 ανενεργοί ΧΑΔΑ συμπληρώνουν ένα ενδεχόμενο επιβολής προστίμων ύψους 1.960.000 ευρώ. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένουν 81 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 23 είναι ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι. Το πρόστιμο που θα επιβληθεί, επί πλέον του προαναφερθέντος, είναι 4.160.000 ευρώ αν μέχρι τις 2 Ιουνίου δεν υπάρξει θεαματική πρόοδος. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τους 12 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 2 –Ξηρομέρου και Πηνειού – ενώ παραμένουν 5 ενεργοί (2 στην Ανδραβίδα & Κυλλήνη, 1 στην Ανδρίτσαινα & Κρέστενα , 1 στη Ζαχάρω και  1 Πηνειού). Παραμένουν επίσης 5 ανενεργοί (2 στην Αιγιαλεία, 1 στον Πύργο, 1 στην Αμαλιάδα και 1 στην Αρχαία Ολυμπία). Το πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους παραπάνω δήμους της  Ηλείας θα είναι 560.000 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τους 10 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 3 (2 στη Λευκάδα και 1 στην Κέρκυρα) ενώ παραμένουν συνολικά δέκα ΧΑΔΑ , 9 στο Δήμο Κέρκυρας και 1 στο Δήμο  Παξών, από τους οποίους οι 3 είναι ενεργοί (2 στην Κέρκυρα και 1 στους Παξούς) και οι 4 ανενεργοί στο Δήμο Κέρκυρας.  Τα πρόστιμα υπολογίζονται για μεν το Δήμο Κέρκυρας 870.000 ευρώ και για το Δήμο Παξών 80.000 ευρώ. Δυστυχώς πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει και για την Περιφέρεια Αττικής. Από τους δέκα 18 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον 4 ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ. Παραμένουν επίσης ανενεργοί 11 ΧΑΔΑ.  Το Πρόστιμο που θα επιβληθεί αναμένεται ότι για τους Δήμους της  Περιφέρειας Αττικής θα είναι 680.000 ευρώ. Επομένως, με έναν αθροιστικό υπολογισμό, πέραν των 14.520.000 ευρώ των προστίμων που επιβλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου για τους 396 συνολικά ΧΑΔΑ που διατηρούνται στην Ελλάδα, αναμένεται σήμερα να επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα ενδεχόμενου ύψους 8.130.000 ευρώ. Να σημειωθεί τέλος, ότι τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων όσων ΧΑΔΑ που είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα, εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους.

Νικόδημος Λιανός

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from Νάξος

Go to Top