Απάντηση Περιφερειάρχη σε ΣΕΠΕΚΩ – γιατί δεν μπορεί να αυξηθεί το ποσό που αναλογεί στην εστίαση στο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ

“Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Η πρώτη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα που δημιούργησε διακριτό χώρο για το Λιανεμπόριο και την Εστίαση.

Με το μεγαλύτερο αναλογικά ποσό χρηματοδότησης πανελλαδικά για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε επιστολή του  προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω, κ. Μανιά Βασίλη σχετικά με το πρόγραμμα #ΝΗΣΙδΑ της Περιφέρειας για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου που πλήττονται από την πανδημία covid – 19.

«Έχουμε την ικανοποίηση ότι είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που δημιούργησε διακριτό χώρο στο πρόγραμμα της για δύο κλάδους. Αυτούς της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους. Και οι δύο κλάδοι είναι οι μόνοι με ειδική αντιμετώπιση και μόνο στο δικό μας πρόγραμμα πανελλαδικά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

 

Δείτε εδώ την επιστολή που είχε αποστείλει ο ΣΕΠΕΚΩ σε Περιφερειάρχη και Έπαρχο ζητώντας να αυξηθεί το ποσό που αναλογεί στην εστίαση στο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ:

Αξιότιμε Περιφερειάρχη, αγαπητέ Έπαρχε Κω

Σε σχέση με το πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρής επιχειρηματικότητας «Νησίδα» που τρέχει η Περιφέρεια μας, το σωματείο μας θεωρεί πολύ θετική την απόφαση να βάλετε τις επιχειρήσεις εστίασης σε ξεχωριστή κατηγορία. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε και τα άλλα προαπαιτούμενα για να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις άλλων κλάδων και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία, τις βιοτεχνίες κλπ., οπότε μια κατηγορία μόνο για τον κλάδο μας ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει και καλώς το πράξατε.

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει από τη μεριά σας, κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης κι άλλων πόρων, ώστε το ποσό που αναλογεί στην εστίαση να αυξηθεί. Θεωρούμε ότι τα 5 εκατομμύρια είναι λίγα σε σχέση με τον όγκο των επιχειρήσεων εστίασης στην περιφέρεια μας. Σκεφτείτε ότι μόνο για τα Δωδεκάνησα ο αριθμός τους πλησιάζει τις 4000!

Αν το ποσό παραμείνει ως έχει, το πιθανότερο είναι να φτάσει μόνο για τις μεγάλες και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και να αφήσει έξω  τον μεγάλο όγκο των μικρών επιχειρήσεων που είναι και η πλειοψηφία. Έτσι, παρά τις καλές αρχικές σας προθέσεις, εν τέλει, θα κυριαρχήσει η δυσαρέσκεια σε όσους μείνουν έξω από το πρόγραμμα.

Μην ξεχνάτε ότι για περιοχές όπως τα νησιά μας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης είναι εποχικές και έχασαν ένα μεγάλο μέρος της σεζόν που δειλά δειλά ξεκίνησε τον Ιούλιο. Παράλληλα μιλάμε για έναν όγκο εργασιών και εσόδων  που αντιστοιχούσε σε μια μείωση των αφίξεων περίπου στο 75% σε σχέση με το 2019.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να δείτε θετικά το αίτημα μας για αύξηση του ποσού που θα αφορά την εστίαση στο πρόγραμμα «Νησίδα».

Ελπίζοντας στις άμεσες ενέργειες σας

Με εκτίμηση

Για το Το ΔΣ του ΣΕΠΕΚΩ

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

Μανιάς Βασίλης                                           Σεγραίδος Γιώργος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.