Αντώνης Χατζαντώνης: Στο κενό πέφτουν ενέργειες τρομοκράτησης των εργαζομένων 

Μετά την μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα που κατέθεσε ο όμιλος ΟΝΕΧ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ναυπηγείων Νεωρίου, για την επίθεση Ρουβίκωνα στα γραφεία της τα Χριστούγεννα, και οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τη δράση της συλλογικότητας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Αντώνης Χατζαντώνης αυτές οι ενέργειες καταδικάζονται τονίζοντας ότι η  τρομοκράτηση και στοχοποίηση στελεχών και εργαζομένων έχει ήδη πέσει στο κενό. Άλλωστε όπως σημειώνει, το ναυπηγείο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη προς όφελος φυσικά και των ίδιων των εργαζομένων αλλά  και της τοπικής οικονομίας.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Πως βλέπετε εσείς την νέα χρονιά η οποία φαίνεται να είναι καλύτερη από την προηγούμενη;

Εμείς τα τελευταία χρόνια το έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε μεγάλη αισιοδοξία. Βλέπουμε ότι η αγορά κινείται πολύ θετικά στο ναυπηγείο, οι πελάτες μας είναι κατά πλειοψηφία Έλληνες αλλά αυξάνονται συνεχώς. Παλεύουμε και κάθε χρόνο φαίνεται ότι είναι πιο ευχάριστα τα πράγματα.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη φαίνεται ότι τελικά όχι μόνο δεν είναι ένα όνειρο, αλλά έχει θέσει τις βάσεις και για άλλα ναυπηγεία όπως της Ελευσίνας που το «συμπαρασύρατε» θετικά θα λέγαμε…

Εμάς μόνο χαρούμενους μας κάνει το άκουσμα αυτών των εξελίξεων. Επειδή εμείς στο σωματείο έχουμε ασχοληθεί πολύ εντατικά με αυτόν τον κλάδο και γνωρίζουμε αριθμούς, ξέρουμε ότι είναι τόσο μεγάλη η αγορά που όχι μια Ελευσίνα, δέκα Ελευσίνες να ανοίξουν στην Ελλάδα για εμάς είναι πάρα πολύ θετικό. Πολύ μεγάλη η πίτα! Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι οι ανταγωνιστές μας δεν είναι εντός της Ελλάδας, είναι εκτός. Τι να κάνουμε; Αυτός είναι ο διεθνής ανταγωνισμός, τα ναυπηγεία ανήκουν σε μια κατηγορία η οποία έχοει διεθνή ανταγωνισμό. Εγώ δεν έχω κανένα ανταγωνισμό με την Ελευσίνα ούτε με τον Σκαραμαγκά. Ευχή όλων μας και για την πατρίδα μας και για την εθνική οικονομία και για τους εργαζόμενους και για όλους να ανοίξουν το ένα και μετά το άλλο. Αρκεί τα παθήματα να μας έχουν γίνει μαθήματα, να στρώσουμε το κεφάλι μας και να δουλέψουμε, να παράγουμε, να αμειβόμαστε, να ασφαλιζόμαστε και να προσφέρουμε και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ ότι ο ναυπηγικός κλάδος εάν ανέβει εκεί που του αξίζει να ανέβει, εκεί που πρέπει να είναι αν αναλογιστούμε την Ελληνική ναυτιλία σε το βάθρο βρίσκεται παγκόσμια, έχει να δώσει πολλά. Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην έχουμε ναυπηγεία και να μην έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και επισκευές και κατασκευές και ό,τι μπορεί να κάνει το κάθε ναυπηγείο.

Αυτό που ζητάει κάθε εργαζόμενος είναι η εργασιακή ασφάλεια, ένα περιβάλλον που εννοείται είναι ανταγωνιστικό και αποδοτικό. Προφανώς φαινόμενα όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα και είχε να κάνει με την τρομοκρατία, δηλαδή να τρομοκρατούνται και οι εργαζόμενοι δεν έχουν θέση. Φήμες επίσης οι οποίες αμαυρώνουν την φήμη του ναυπηγείου και βεβαίως και τους ίδιους του εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται και αυτές έχουν να κάνουν με τη «λάσπη».

Εγώ τώρα τι ακριβώς να σχολιάσω; Ας ξεκινήσω από το δεύτερο κομμάτι με την λάσπη. Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια! Έχουμε καταλάβει ότι παντού σε κάθε τόπο, όχι μόνο στη Σύρο, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων, ευτυχώς μειοψηφία οι οποίοι για κάποιον λόγο μισούν τη δημιουργία, μισούν την ανάπτυξη και γενικά ό,τι κινείται. Δεν είναι μόνο φαινόμενο στην Σύρο, είναι πανελλαδικό. Είναι κάποιες ομάδες ανθρώπων που θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι, ειδικά οι ναυπηγοεργάτες που για αυτούς μπορώ να μιλώ, γιατί τους συναναστρέφομαι κάθε μέρα και είναι άνθρωποι περήφανοι, οικογενειάρχες, κάνουν μια δουλειά αντικειμενικά πάρα πολύ σκληρή, είναι βαριά βιομηχανία, ιδρώνουνε, κουράζονται, ματώνουνε αλλά πηγαίνουν σπίτια τους έχοντας πια ένα μέλλον βέβαιο, μια ψυχολογία στα ύψη, αν αναλογιστούμε το παρελθόν και κοιτάνε κάθε μέρα να μπαίνουν στο ναυπηγείο να κάνουν την δουλειά τους και να βγαίνουν και δεν ασχολούνται με κανέναν και με τίποτα. Αντιθέτως οι υπόλοιποι αυτοί, οι λίγοι που λέμε εμείς, επειδή προφανώς έχουν και άπλετο ελεύθερο χρόνο -κάτι το οποίο εμείς δεν το έχουμε-, ασχολούνται με τις λάσπες, με τις συκοφαντίες και με όλα αυτά.. Δεν πειράζει, ο καθένας κρίνεται από την ιστορία και απ’ το αποτέλεσμα. Εγώ ξέρω ότι η Σύρος τα τρία τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολλά επίπεδα πάνω, αλλά για να είμαι και δίκαιος όχι μόνο στο δικό μας το κομμάτι. Το νησί πήγε πολύ καλά και τουριστικά και σας διαβεβαιώ ότι ακόμα και σε αυτό το κομμάτι όσο παράξενο και αν ακούγεται, εμείς βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμά μας ώστε να μην είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα μέσα στο ναυπηγείο, μέσα στο λιμάνι και αυτά είναι με αποδείξεις, δεν είναι λόγια. Κοιτάξαμε μετά το Σεπτέμβριο να ξαναφορτώσουμε το ναυπηγείο και η εμπορική μας διεύθυνση και εκείνοι που κανονίζουν αυτά και τα καταφέραμε. Το νησί βούλιαξε δύο μήνες στον κόσμο που διάφοροι Συριανοί και εγώ δεν το είχαμε ξαναδεί. Τώρα το άλλο θέμα. Εγινε αυτή η επίθεση από τον Ρουβίκωνα, από αυτή την αναρχική ομάδα. Αν θέλεις την προσωπική μου άποψη βγάλαμε μια ανακοίνωση και την έχουμε στείλει σε όλα τα μέσα, ο σχολιασμός είναι περιττός. Τι να πούμε; Τα κλασικά ότι το καταδικάζουμε; Φυσικά και το καταδικάζουμε! Φυσικά και διαφωνούμε! Απλώς όπως γράψαμε και στην ανακοίνωσή μας, μας προκαλεί απορία και εντύπωση, γιατί έβγαλε ανακοίνωση ο Ρουβίκωνας για αυτήν την επίθεση και οι θέσεις που υπερασπίζεται μοιάζουν πάρα πολύ με κάποιες που ακούμε και εδώ συχνά από κάποιους λίγους. Οπότε και εμείς έχουμε μια απορία, πώς μπορούν να συνδέονται όλα αυτά; Αλλά εγώ οφείλω και ως θεσμός αλλά και ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης να καταδικάζω κάθε μορφή βίας και το ίδιο θα κάνω και σε αυτή την περίπτωση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.