Αναφορά Ν. Συρμαλένιου προς ΥΝΑΝΠ για την ακύρωση του διαγωνισμού ανέλκυσης του SEA DIAMOND

O Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, κατέθεσε αναφορά προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα την ακύρωση του διαγωνισμού ανέλκυσης ναυαγίου SEA DIAMOND.

Η απόφαση του υπουργείου προκαλεί έκπληξη, καθώς βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημοσιεύεται 38 ημέρες μετά την ανάρτηση της διακήρυξης του διαγωνισμού, τρεις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφορών από εταιρείες ανελκύσεως ναυαγίων και μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των ασφαλιστών του Sea Diamond ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να προσβάλουν το διαγωνισμό.

Όπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση του υπουργού έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και οργή των πολιτών της Σαντορίνης, που βλέπουν ότι εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο του Sea Diamond διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού οικολογικού προβλήματος.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Ακύρωση διαγωνισμού ανέλκυσης ναυαγίου SEA DIAMOND

 

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το από 20/01/2020 Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Η Sea Diamond με τίτλο «Το Υπουργείο Ναυτιλίας Ανακαλεί τον διαγωνισμό Ανέλκυσης» .

Σε αυτό, διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αποστείλει έγγραφο την 16η/1/2020, με το οποίο καλείται η Δημόσια Αρχή Λιμένων «να ανακαλέσει και να ακυρώσει τον διεθνή ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond στη Σαντορίνη, που είχε αναρτήσει η ΔΑΛ στις 9/12/2019, καθώς και οποιαδήποτε άλλη συναφή πράξη της».

Σημειώνεται ότι αναμένεται να καθαρογραφεί η 1820/2019 απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι κάτοικοι, και σύμφωνα με την οποία δικαιώνονται αναφορικά με την ευθύνη και την αρμοδιότητα ανέλκυσης του από το Υπουργείο και τις κεντρικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 95, παρ.5 του ισχύοντος Συντάγματος, «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει.»

 

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

21-01-2020-ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ SEA DIAMOND

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα, 21/11/2020

 

 

Ο καταθέτων Βουλευτής

 

 

Νίκος Συρμαλένιος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.