Αλέξης Τσίπρας: Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις παραβιάσεις (Video)

Την ανάγκη η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στην Βαλέτα της Μάλτας.

Στην Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που “κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου”.

“Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη”. Σημείωσε ότι “δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Τονίσαμε ότι μια ΕΕ που θέλει να έχει ισχυρό διεθνή ρόλο, πρέπει να είναι ενεργητική στην εξωτερική της πολιτική και να δίνει σαφή μηνύματα υπέρ του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης διαφορών και όχι της διαιώνισής τους.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Μια ΕΕ που υποστηρίζει τα κράτη-μέλη που επιδιώκουν την εξεύρεση δίκαιων και βιώσιμων λύσεων, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα στο Κυπριακό.

25 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες”. Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου”.

Στήριξη της ΕΕ στην Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της”. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Στην Βαλέτα της Μάλτας για την 6η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

38 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, και όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας “τονίσαμε τη σημασία να παραμείνει και η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, “μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη”.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο, είπε ο πρωθυπουργός.

Συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και οι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας

Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. “Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους ευρωπαίους πολίτες”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στην Σύνοδο συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ολοκληρες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της Ε.Ε.

Ευχαριστώ θερμά τον Γιόζεφ για τη φιλοξενία του. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Μάλτα, στην 6η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Η πρώτη Σύνοδος ήταν τον Σεπτέμβριο του ’16 στην Αθήνα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα σήμερα παίρνει έναν χαρακτήρα μονιμότητας και αναδεικνύει το γεγονός ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν κοινή εμπειρία, έχουν κοινά συμφέροντα να υπερασπιστούν για τους λαούς τους και κοινές επιδιώξεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως, όμως, κοινές εμπειρίες, που έχουμε αποκτήσει και κατά τη διάρκεια της κρίσης της οικονομικής, της προσφυγικής, και όλα αυτά τα ζητήματα τα συζητήσαμε σήμερα μπροστά στις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Συζητήσαμε για τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτεραιότητές της την επόμενη πενταετία. Μιλήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις. Και, βεβαίως, συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ισχυρό διεθνή ρόλο να διαδραματίσει, αναδεικνύοντας μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και δίνοντας σαφή μηνύματα υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ειρήνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, αποτέλεσε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σήμερα οι εξελίξεις που αφορούν τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στον Νίκο Αναστασιάδη και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκίας. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή ζητήματα. Είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίνουμε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος. Εμείς υποστηρίζουμε ως μόνο δρόμο τη συνεργασία και την επιδίωξη της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και άρα βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες.

Συζητήσαμε, βεβαίως, και για την ανάγκη να υποστηριχτεί η εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, για τη σταθερότητα συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των λαών της Βαλκανικής. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξα την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική μας χώρα, για τη Βόρεια Μακεδονία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Τη θέση αυτή θα επαναλάβω και στη Σύνοδο Κορυφής, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα, ένα θετικό μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων. Προχωρούν με τόλμη, επιχειρούν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον εθνικισμό. Και, βεβαίως, πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετάσουμε καθεμία ξεχωριστά σε σχέση με την πρόοδο που καταφέρνει να επιδείξει. Θα ήμασταν ευτυχείς, λοιπόν, αν και η Αλβανία μπορούσε να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Να προχωρήσει σε περισσότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις.

Συζητήσαμε, επίσης, σήμερα  το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και τονίσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μία αντίληψη που επιρρίπτει τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου. Και γι’ αυτό τονίσαμε όλοι ότι χρειάζεται ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

Κουβεντιάσαμε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο λεγόμενος κοινωνικός πυλώνας, την ανάγκη να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα για την κοινωνική και γεωγραφική σύγκλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική κοινή θέση. Η άποψη δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο προστασίας για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους στην Ευρώπη. Ένα κοινό ταμείο ανεργίας και ένας κοινός κατώτατος μισθός για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Τέλος, συζητήσαμε διεξοδικά για την κλιματική αλλαγή. Για το πολύ θετικό μήνυμα που λάβαμε από τους Ευρωπαίους πολίτες που ευαισθητοποιούνται στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες. Αυτή η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να είναι εντολή σε όλους εμάς, τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ώστε η επόμενη πενταετία να είναι μία πενταετία που θα τεθούν σε προτεραιότητα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της ποιότητας της ζωής μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον Γιόζεφ για τη φιλοξενία. Να ευχαριστήσω και όλους τους ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα γεωπολιτικής σημασίας ζητήματα που τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων. Την υποστήριξη, δηλαδή, στις πάγιες θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και του Αιγαίου.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις για άλλη μία φορά ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.