Αλέξης Αθανασίου: “Οι δημότες και οι φορείς είναι απογοητευμένοι από τη δημοτική αρχή

Η εισήγηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής:

Ακούγοντας τον κ. Δήμαρχο να διαβάζει επί σχεδόν 45 λεπτά της ώρας τις εκθέσεις-εισηγήσεις των υπηρεσιών (διευθύνσεων, αυτοτελών τμημάτων και ΝΠΔΔ) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2021 σίγουρα, για μια στιγμή, δινόταν η εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε άλλον τόπο.

Έντεχνα απέφυγε να μιλήσει πολιτικά και να προβάλει τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, ενώ απέφυγε να παραδεχθεί ότι σχεδόν όλα τα έργα, οι μελέτες και οι δράσεις που εκτελούνται και θα εκτελεστούν είναι ενταγμένα από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Διαπιστώνουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση κ. Δήμαρχε. Περιμέναμε μια ελάχιστη αυτοκριτική για τις ολιγωρίες και την ανυπαρξία διοίκησης που καθημερινά οι δημότες διαπιστώνουν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, επέδειξε μια ασυνήθιστη καθυστέρηση και αναβλητικότητα, ασκώντας διοίκηση δίχως αρχή, μέση και τέλος.

Η συμπεριφορά αυτή πλήττει ευθέως και πάνω από όλα την συνοχή της κοινωνίας και το μέλλον του τόπου μας. Ακούσαμε ένα αφήγημα από τον Δήμαρχο, ότι για τη σημερινή κατάσταση, και για όσους στόχους δεν πέτυχε, φταίει η πανδημία και η έλλειψη προσωπικού. Έλλειψη προσωπικού έχουμε από την αρχή της οικονομικής κρίσης κ. Δήμαρχε, από το 2010. Δεν ακούσαμε καν πρόταση ή σκέψη για την ένταξη κάποιου έργου στο νέο ΕΣΠΑ, έστω σε επίπεδο οράματος. Προφανώς και δεν υπάρχει. Το παράξενο είναι ότι ο κ. Δήμαρχος παρουσιάζει τα έργα και μελέτες- ακόμα και τα εκτελεσθέντα-ως δικά τους.

Για να μην κουράσουμε, ακούσαμε έναν απολογισμό μέχρι και τη σημερινή ημέρα που συνεδριάζουμε κι όχι μέχρι τέλους του 2021.

Η έγκριση της αλλαγής της πολεοδόμησης του στρατοπέδου Λγου Ζαφείρη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 24/06/2022, παρουσιάστηκε ως έργο του 2021. Πόσο καιρό θα πάρει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις, να συντάξουμε τη μελέτη, να γίνει ο διαγωνισμός και να γίνουν τα έργα που ζητά το ΤΕΘΑ εντός του στρατοπέδου κανείς δε μας το είπε.

Επίσης, έργα όπως ο δρόμος στου Βούρλη, ενταγμένο με χρηματοδότηση από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, δημοπρατημένο από το καλοκαίρι του 2021, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με διάφορες δικαιολογίες.

Το τουριστικό ρεύμα του καλοκαιριού του 2021 που ευτυχώς είχε το νησί μας δεν προήλθε από ενέργειες της δημοτικής αρχής. Η σύμβαση με την εταιρεία Toposophy για τον τουρισμό υπεγράφη τέλος καλοκαιριού του 2021, την οποία παρεμπιπτόντως στηρίξαμε ως αντιπολίτευση με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά δεν μπορεί να λέγεται ότι η επισκεψιμότητα του νησιού το 2021 προήλθε από τη δουλειά της εταιρείας. Τέλος, στον οικονομικό τομέα, υποχρέωση του Δήμου είναι να κάνει όλες τις δαπάνες που προβλέπονται από τις αρμοδιότητές του. Όχι να στραγγαλίζει τα έξοδα και να το εμφανίζει αυτό ως χρηστή οικονομική διαχείριση.

Δεν έχει νόημα να μπούμε σε περιπτωσιολογία. Ο Νόμος για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής  προβλέπει ότι σε αυτή τη συνεδρίαση καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Προφανώς και εκλήθησαν. Δεν βλέπουμε κανέναν στην αίθουσα, κ. Δήμαρχε, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημότες και οι φορείς είναι απογοητευμένοι. Η απογοήτευση φέρνει γκρίνια, η γκρίνια φέρνει μιζέρια και η μιζέρια δεν αφήνει μια κοινωνία να πάει μπροστά.

Αλέξης Αθανασίου (επικεφαλής παράταξης “Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ”)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.