ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ

Έσπασε η κυριαρχία των Κυκλάδων

in Νάξος/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το «Διαγόρας» ήταν το πρώτο φετινό πλοίο που μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από τα Δωδεκάνησα σπάζοντας το σερί των Κυκλάδων από το 2008 – Ο «Σκοπελίτης» το πρώτο πλοίο στη Νάξο το πρωί της 2ης Ιανουαρίου

Diagoras-ship

Χρειάστηκε να πιάσουν απαγορευτικά, να γυρίσει ο …κόσμος ανάποδα ώστε να σπάσει η κυριαρχία των Κυκλάδων όσον αφορά το θέμα της πρωτιάς εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά την 1η του έτους. Από το 2008 πλοία που προέρχονταν από τις Κυκλάδες (είτε Δυτικές είτε τη γραμμή της Παροναξίας) είχαν το απόλυτο προβάδισμα και δεν επέτρεψαν ποτέ σε κανένα πλοίο άλλης γραμμής (ακόμη και εξωτερικού) να σπάσει αυτή τη πρωτοκαθεδρία.

Διαγόρας

Φέτος όμως είχαμε μία αλλαγή στην γραμμή όχι όμως και στην εταιρία που έχει τον πρώτο λόγο. Όπως ανακοινώθηκε, το εγ/ογ ΔΙΑΓΟΡΑΣ ήταν το πρώτο πλοίο που πέρασε τα φανάρια του Πειραιά για 2015. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε κ. Ανωμερίτης υποδέχθηκε το πλοίο και στον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του “BLUE STAR ΔΙΑΓΟΡΑΣ” επέδωσε η Διοίκηση του ΟΛΠ A.E. αναμνηστική πλακέτα και δώρα με την ευκαιρία της πρώτης άφιξης του επιβατικού πλοίου του 2015 στο λιμάνι του Πειραιά.  Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, “το 2015 είναι μια σημαντική χρονιά για τον Πειραιά και το λιμάνι του, αφού δύο μεγάλα γεγονότα θα συμβούν το Μάιο: θα γιορτασθεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας και θα διοργανωθεί η Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) με εκατοντάδες συμμετοχές, για πρώτη φορά στην χώρα μας. Σήμερα, εδώ στο ΔΙΑΓΟΡΑΣ τιμούμε την ακτοπλοΐα η οποία συμβάλλει στη νησιωτικότητα και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, τιμούμε τους Έλληνες ναυτικούς και τους κατοίκους των νησιών μας”.

Blue-Star-Paros

Κάνοντας μία βόλτα στην σύγχρονη ιστορία, θα δούμε ότι κυρίαρχο ρόλο είχε το Blue Star Paros όσον αφορά το ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιάς. Πέρυσι είχε μπει πρώτο με πλοίαρχο τον Μακάριο Λύρα και είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια και τις ευχές από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη. Έναν χρόνο νωρίτερα. Το 2013 με καπετάνιο τον Δημήτρη Διονυσάτο, έκανε ποδαρικό και μάλιστα μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με ρίψη βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Και το 2012, , το “Blue Star Delos” ήταν αυτό που στις 00:15 είχε μπει στο λιμάνι του Πειραιά και πάλι προερχόμενο από Σαντορίνη – Νάξο – Πάρο με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη να προσφέρει δώρα και βιβλία στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του νεότευκτου πλοίου. Το 2011 ήταν η σειρά του “Blue Star Naxos” να κάνει ποδαρικό στο λιμάνι του Πειραιά και μάλιστα είχε μπει νωρίτερα όλων καθότι στις 00:05 με πλοίαρχο τον Κυριάκο Χωριανόπουλο και προερχόμενο από τη γραμμή της Παροναξίας… Αντίθετα, το 2010 το ποδαρικό έχει γίνει από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αδαμάντιος Κοραής”, το οποίο με 29 επιβάτες και πέντε ΙΧ προερχόταν από τα νησιά Μήλο, Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο. Και για να κλείσουμε την ιστορική αναδρομή, το 2009 ποδαρικό στο λιμάνι κάνει το «Blue Star Paros», μεταφέροντας 158 επιβάτες από τα νησιά Θήρα, Ίο, Νάξο και Πάρο και το 2008 το επιβατικό πλοίο «Ρομίλντα» της GA Ferries.

Express-Skopelitis

Σκοπελίτης

Όσο για τη Νάξο; Στο λιμάνι του νησιού μπήκε φέτος και πάλι ο «Σκοπελίτης» παίρνοντας τα σκήπτρα από το “Aqua Spirit” της Nel Lines που έκανε ποδαρικό πέρυσι στο λιμάνι όταν βρέθηκε στη Νάξο, στις 02:20 τα ξημερώματα έχοντας κάνει πρωτοχρονιά στην Ίο. Κίνηση που είχε σπάσει τη κυριαρχία του Σκοπελίτη. Φέτος, όμως το πλοίο που έχουμε αγαπήσει όλοι οι Ναξιώτες επέστρεψε στην …φυσιολογική του θέση όταν έφτασε στο λιμάνι της Νάξου στις 11:20 το πρωί της 2ης Ιανουαρίου προερχόμενο από τις Μικρές Κυκλάδες. Μία ώρα αργότερα έδωσε το παρών και το Blue Star Patmos ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το «Άρτεμις» ζορίστηκε αρκετά λόγω καιρικών συνθηκών να δέσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο λιμάνι με τους επιβάτες να ταλαιπωρούνται. Αλλά με 9 μποφόρ βοριά κάτι τέτοιο μάλλον ήταν λογικό…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from Νάξος

Go to Top