Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44

Ποιοι ακολουθούν στους εμβολιασμούς

Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και με τα τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Έτσι λοιπόν, από σήμερα οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44  μπορούν να επιλέξουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν με ένα από τα 4 εμβόλια -Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ανάλογα πάντα με τα αποθέματα των εμβολίων καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες.

Με βάση αυτό, αν κάποιος πολίτης, παραδείγματος χάριν, θέλει να επιλέξει κάποιο εμβόλιο, μπορεί να εμβολιαστεί 25 ημέρες ή ένα μήνα αργότερα από το εάν είναι να επιλέξει ένα άλλο εμβόλιο.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα για τις ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34.  «Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους,  κατά την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς .

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ.  πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 20-29 ετών.

Με ταχείς ρυθμούς τρέχει ο εμβολιασμός στη χώρα. Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία». Μέχρι σήμερα Παρασκευή αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση 3 εκατομμύρια πολιτών. Στόχος είναι οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τις δυο τελευταίες 2 εβδομάδες ξεπερνώνται καθημερινά οι 103.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να αυξηθούν και να κορυφωθούν το μήνα Ιούνιο.

Αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data – πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα. Η  «Γαλάζια Ελευθερία» τρέχει με γοργούς ρυθμούς με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων  και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά,  ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27 νησιά.

Σχετικά με τις  παραδόσεις των εμβολίων ανέφερε πως η εταιρεία Pfizer  επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεις εμβολίων και εξτρά από αυτές, 566.000 δόσεις που κατανέμονται σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα – θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων.

Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308.000 δόσεις.

Η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348.000 στο τέλος του μήνα και αναμένονται 450.000-500.000 το μήνα Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδοθούν 152.000 δόσεις εντός του Μαΐου και άλλες  67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.